Jump to content

Pitanja u vezi dosmrtnog uzdržavanja i nasljedstva


solidarnost2001

Preporučene objave

Moj otac je sa svojim ocem potpisao ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Na sebe je prenio svu imovinu. Umro je prije svoga oca, i sva prava su prešla na nas djecu. Onda se djed predomislio, i podnio tužbu za raskid ugovora, na nagovor mog strica. Tužena su 2 moja polubrata, ja ne.  Prije nego je parnica dovršena, djed je umro. Mi unuci smo njegovi nasljednici i nasljeđujemo pravo da vodimo parnicu za raskid ugovora. (  iJa , ali ne želim da se ugovor raskine). Moja 2 polubrata sad odjednom žele da  ugovor sporazumno  raskinu, u dogovoru sa stricem. Žele da podijele moj dio imovine. Ja ne zam na kojoj strani da se uključim u parnicu, koja je još u mirovanju radi smrti. Kako da spiječim raskid ugovora? Pošto nisam tuženi (greškom) mogu li da se radi interesa koji imam da se ugovor ne raskine uključiti u nastavak parnice ne strani tuženika. I spriječiti sporazumni raskid. Ili mogu na stani tužitelja reći da ne želim raskid? Molim da mi pomognete.

 

Zanima me na koji način da stupim u posjed imovine koja mi pripada po tome što je moj otac sa svojim zaključio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. U kući žive moja braća, sunasljednici prava iz ugovora. Kako da stupim u posjed svoje trećine- treba li čekati rješenje ostavinskg postupka iza oca i iza djeda? ili prava i obaveze nasljednici nasljeđuju odmah po smrti davatelja uzdržavanja. Obaveze izvršene. ja živim u svom stanu na drugoj adresi. Molim za savjet

 

Zakon kaže da se nasljednik može proglasiti nedostojnim kao je postojala obveza uzdržavanja ostavitelja, koju on nije izvršavao. Moj otac je umro prije mog djeda.  Djed je umro prije 2 godine. Pronađena je oporuka kojom djed navodno ostavlja svoju imovinu mom polubratu. Taj moj polubrat se ogriješio o ispunjavanje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju koji je pok. otac potpisao s djedom i onda je otac umro prije djeda i to 20 godina. Taj polubrat nije ni kontaktirao s djedom niti ispunjavao obveze uzdržavanja. Sad želi sporazumno raskinuti ugovor ( jer je stric lukavo podnio u djedovo ime tužbu za raskid ugovora za djedova života) i svu imovinu sam naslijediti po toj sumljivoj oporuci. Ja mislim da se taj polubrat treba proglasiti nedostojnim za nasljeđivanje jer nikada nije ni kontaktirao s djedom niti ga uzdržavao, a bio je obvezan po ugovoru. ima li pravne osnove da se brat proglasi nedostojnim imovine koju nasljeđuje po oporuci.

 

Moj pok. otac za 5 godina po sklapanju braka sa  drugom suprugom kupio je zemljište i upisao njezino ime. Prije 25 godina tu je sagradio kuću vikendicu, koju je smatrao svojom. Udovica kuću nije navela kao dio ostavinske mase.  Kuća nije bila uvedena u zemljišnik do prije 4 godine. Otac je umro prije 20 godina. Ostavinski postupak je u tijeku. Vođene su parnice u kojoj sam ja tražila da se ostavinska masa proširi i na vikendicu. I povukla radi duljine čekanja. Sad je postupak opet pred ostavinskim sudom. Sad opet želim podići tužbu za svoj dio te vikend-kuće. Mislim da je ispravno da tražim da se pola kuće ubroji u očevu ostavinsku masu kao njegova bračna stečevina. imam li pravo tražiti, budući da se supruga nedavo u zemljišniku uknjižila kao isključiva vlasnica kuće,. Mislim da to ne remeti moja prava na dio očeve bračne stačevine.

 

Ima jedna dilema.  Djed moj je umro prije 2 godine. Otac je umro prije djeda. Moj ujak donio je na ročište kod javnog bilježnika oporuku iz 2010. godine, privatnu. Javni bilježnik je proglasio. Ja sam posumnjala u njenu vjerodostojnost, i predmet je upućen na ostavinski sud. Tu je na ročište isti ujak donio još jednu djedovu oporuku, ovaj put stariju, iz 2002. i to sastavljenu pred sudom. Sadržaji se bitno razlikuju. Sudac je proglasio i ovu oporuku, mada javni bilježnik nije u HUO našao oporuku za ostavitelja. Kako svaka nova oporuka opovrgava staru, po kojoj od ove dvije će se dijeliti imovina? Je li sudac pogriješio što je proglasio stariju oporuku?

 

Ja sam nasljednica iza moje pok. bake, koja je za života dala povjerenje i punomoć mojoj tetki. Sada nakon smrti bakine otkrivamo da se u njeno ime pred sudom vodi više od 10 parničnih postupaka, koje je u bakino ime povela teta. U pisarnici mi nisu htjeli otkriti ništa osim poslovnog broja. Bojim se da ne naslijedim ovrhe i dugove. Može li se donijeti rješenje o nasljeđivanju bez da se pravomoćno dovrše sve te parnice?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • drot13 je promijenio naziv u Pitanja u vezi dosmrtnog uzdržavanja i nasljedstva

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija