Jump to content

ISPRAVNI POSTUPAK za cijelu k.o.


anonimno

Preporučene objave

Molim vas pomoć pod hitno, nije baš jednostavno...

 

Radi se o kući prizemnici koja se nalazila na 2 jasno odijeljene čestice (fasada različite boje, ograda između, vlasnici jedne su supružnici XX i ZX, svaki 1/2 , vlasnik druge 1/1 YY-brat od XX koji do svog dijela 30 i više godina prolazi kroz njeno dvorište). U zk. se radilo o dvije nekretnine dok je u katastru sve vođeno kao jedna.

 

Da ne ulazim u detalje posjedujem ispravu na temelju koje se trebam uknjižiti na nekretninu pok. YY, dođem u zk i iznenađenje, on je vlsanik 1/3 neke nove k.č. u novoj k.o. koja je nastala od dvije opisane nekretnine. Šok!

 

Pokrenut je ispravni postupak za tu k.o, cijela se pripaja drugoj k.o, već postojećoj. Naime, službena je osoba na temelju podataka iz katastra bez izlaska na teren i bez rasprave spojila dvije nekretnine :-o:-o:-o (vjerojatno čl. 181/2 ZZK) Da li je to normalno da si danas gazda u svojoj kući i sutra te država ubaci u suvlasništvo (razvrgnuća kojih su sizifov posao!) i to u 1/3! Zdrava logika i laiku govori da to nije normalno!

 

Uglavnom, sad je faza izrade nove knjige (znači da stara još nije zatvorena) i mogu se ulagati prigovori nakon kojih vjerojatno završiš u parnici kad krene rasprava o ispravku.

 

Šta sad da radim? Trebam predati prijedlog za uknjižbu, no službenici tvrde da prema novoj nekretnini. Po mom mišljenju iz čl. 180.ZZK proizlazi da to nije tako. Ako predam na staru k.č. odbit će mi, žalit ću se i to će sve trajati 100 g, proći će i ispravni i život. Ako predam na novu na neki način priznajem tu 1/3. S tim da još moram predati i prigovor...

 

I da odredba čl. 181/2 bi onda bila protuuustavna jer je povreda prava vlasništva?!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 184.

 

(1) U vlastovnicu uloška koji se sastavlja unijet će se podaci o vlasnicima iz zemljišne knjige koja će se zatvoriti osnivanjem nove zemljišne knjige, te iz knjige položenih ugovora.

 

(2) Ako u zemljišnoj knjizi koja će se zatvoriti otvaranjem nove, a ni u knjizi položenih ugovora, ne postoji podatak kome pripada pravo vlasništva nekoga zemljišnoknjižnog tijela, ili postoji samo glede nekih dijelova prava vlasništva ali ne svih, kao vlasnik, odnosno suvlasnik u preostalom dijelu pravo vlasništva upisat će se osoba koja je prema katastru posjednik, odnosno korisnik zemljišta.

 

(3) Kad u slučaju iz stavka 2. ovoga članka, niti prema katastru nije moguće u vlastovnicu unijeti podatak o vlasniku odnosno suvlasniku nekoga zemljišnoknjižnoga tijela, upisat će se Republika Hrvatska kao vlasnik odnosno suvlasnik.

 

(4) Kad je na više katastarskih čestica izgrađena jedna zgrada, ili one inače čine pravnu cjelinu, pa će se kao jedno zemljišnoknjižno tijelo upisati u isti zemljišnoknjižni uložak, upisat će se u vlastovnicu podaci o vlasniku, odnosno suvlasnicima cijeloga toga zemljišnoknjižnog tijela.

 

(5) Na upis iz stavka 4. ovoga članka primijenit će se pravila iz stavka 1. do 3. ovoga članka, s time što će se kao suvlasnici cijeloga zemljišnoknjižnoga tijela upisati svi koji bi po tim pravilima inače bili upisani kao vlasnici ili suvlasnici pojedinih čestica, i to će se upisati kao suvlasnici na jednake dijelove ako ne postoji isprava o utvrđenju veličine njihovih suvlasničkih dijelova.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija