Jump to content

Tko snosi troškove sanacije vlage u državnom stanu?


Harambašica

Preporučene objave

Uselila sam u stan jednog našeg Ministarstva 2006. Ministarstvo za zgrade nema uporabnu dozvolu ni vlasnički list, ali ima sve ugovore o kupnji čestice i kasnijoj izgradnji. Arhitekt je osmislio unutar zgrade četiri tzv. „svjetlarnika“, par metara duga otvora na krovu, kroz koji dopire svjetlo, ali i padaju atmosferalije, u prvom redu kiša, često i ptičji izmet. Svjetlarnici su staklenim zidom odvojeni od hodnika, dakle s jedna strane frontom se na njih naslanja moja spavaća soba i kupaona, s druge je hodnik. Pod „svjetlarnika“ je vrlo neravan i u njemu postoji predviđeni odvod koji se često zaštopa. Ja svoj ponekad očistim, ono što je dostupno, ali svejedno za svake veće kiše pliva. Oni sami su došli očistiti jednom u dvanaest godina. U zgradama je preostalo vrlo malo stanara, gotovo svi imaju problem s vlagom,  za velikih kiša doslovno potok curi niz stube i slijeva se po hodnicima. Iako je arhitekt nagrađen tim osmišljenim rješenjem, svi „svjetlarnike“ smatraju promašajem, jedan zidar je rekao doslovno “preskupa glupost“.

Ranije je postojao neki upravitelj, koji je vodio kao stambeni servis i kojemu su se mogli dojavljivati kvarovi; izbjegavao je svaki posao ili uvijek prebacivao lopticu, to vi sami vidite i slično. Otkazali su mu. Kad sam uselila upozorila sam ga na vidljivu vlagu, samo je odmahnuo, da je to opće mjesto, samo treba prebojati. Kako njega više nema, predviđeno je obraćanje isključivo Ministarstvu. Ja sam s Ministarstvom na sudu, u sporu oko produženja ugovora o najmu, i imam, sebi u prilog, presudu Općinskog i Županijskog suda, da mogu ostati u stanu još neko vrijeme. Čekam reviziju koju su podnijeli Vrhovnom sudu. Živim u prizemlju, u stanu namijenjenom osobama s invaliditetom na donjim ekstremitetima, što ja jesam, iako sam samostalna i pokretna. No kako imam astmu i još neke plućne bolesti, koje mi se konstantno pogoršavaju, i kojoj ni pet lijekova dnevno ne pomaže, liječnica kaže da moram riješiti tu vlagu. Cijelim zidom prema svjetlarniku u mojoj spavaćoj sobi vlaži, oko metar visine, ružno i smrdljivo. Prema pravom vanjskom zidu vlage nema, problem je taj "svjetlarnik".

Prema ugovoru o najmu: "O svim eventualnim popravcima većim od tekućih, najmoprimac će bez odgađanja obavijestiti upravitelja zgrade, koji će organizirati popravak istih."

Koliko vidim cijene, meni je izdatak za pravu, profesionalnu sanaciju zida, velik novac, pa me zanima na čiji bi se teret to trebalo riješiti? Mogu li oni mene odbiti zato što smo u sporu ili da mi naknadno zaračunaju cijenu ukoliko izgubim na Vrhovnom sudu? Više kolega se požalilo ranije na vlagu, ali nikad nitko nije reagirao i riješio. Da podnesem pismeni zahtjev s fotografijama, i povratnicom?

Hvala.

uređeno: od Harambašica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija