Jump to content

Kupnja stana na zemljistu koje nije parcelizirano


anonimno

Preporučene objave

Molim za pomoc.

 

Suprug i ja kupujemo stan. Rijec je o starom, ali potpuno renoviranom stanu. Vlasnik kompletne zgrade i stanova i njoj je jedna firma koja je stare stanove kupila, preuredila, i sada ih stavila u prodaju.

 

Problem se sastoji u tome da smo danas suprug i ja, te vlasnik stana bili kod biljeznika gdje smo trebali sastaviti kupoprodajni ugovor. Na tom sastanku nas je biljeznik informirao da zemljiste na kojem se zgrada nalazi nije parcelizirano, sto ne predstavlja problem kod kupnje, ali mi prije ili kasnije, na zahtjev vlasnika zemljista, moramo snositi troskove parcelizacije zajedno sa vlasnicima drugih stanova koji se nalaze u zgradi.

 

Moje pitanje je, koje ja probleme mogu ocekivati ukoliko kupimo taj stan, da li uopce kakvi problemi mogu nastati s obzirom da je biljeznik i supruga i mene uvjeravao da nikakvih problema ne bismo trebali imati? Rekao nam je takodjer da bi nas parcelizacia u najgorem slucaju mogla kostati 3000 eura.

 

Molila bih nekoga tko ima iskustva ili znanja o tome da mi da savjet i pomogne oko nedoumica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemam nekog iskustva, ali znam da kod izgradnje objekta prvo slijedi parcelacija po lokacijskoj dozvoli, formira se nova parcela i na njoj se gradi kuća. Po završetku izgradnje kuća se upisuje u katastar na tu novoformiranu česticu. Kako vi nemate te nove čestice pitanje je, da li je kuća uopće upisana u katastru, a samim time i u zemljišnoj knjizi. Ako nema lokacijske, sigurno nema niti građevinske dozvole. Možda je pozitivna stvar ta da je kuća sagrađena prije 1968, pa samim time ima građevinsku dozvolu. Svakako dobro provjerite stanje u katastru i zemljišnoj knjizi. Da li ste izvadili kopiju katastarskog plana i posjedovni list iz Katastra i vlasnički list iz Zemljišne knjige pri općinskom sudu? Pitanje, na temelju čega je bilježnih zaključio da je potrebna parcelacija?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stan se upisuje u KPU bez obzira sto je sa nekretninom.

 

sto se tice formiranja cestice prvo se donosi rjesenje o utvrdjivanju gradjevne cestice a na temelju toga parcelacija te se isto provodi u katastru i zk.

onda se upisuje objekt pa tek onda ide etaziranje da se poveze knjiga kpu sa zemljisnom knjigom.

ako je velika zgrada necete to dozvijeti, ali je bitno da se upisete u KPU

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija