Jump to content

malicovjek

Korisnik
 • Broj objava

  1439
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  17

Sve što je malicovjek objavio

 1. Po vazecem ZOMO-u u prijevremenu starosnu mirovinu muskarac moze kad navrsi 60 godina zivota i minimalno 35 godina radnog staza, uz penalizaciju od 0,3% po svakom mjesecu prije stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu (65 godina). Morate na burzi provesti 24 mjeseca.
 2. obračun mirovine

  Prema opcem ZOMO-u i prema braniteljskom ZOHBDR-u prvi uvjet je za prijevremenu starosnu mirovinu kad navtsite 60 godina zivota i imate minimalno 35 godina radnog staza ili kad navrsite 60 godina zivota i imate 41 godinu efektivnog radnog staza. Niste napisali tocan datum rodjenja i pretpostavljam da niste DVO, ovo vam je cin iz DR. Da bi vam se moglo tocno izracunati iznos mirovine potrebno je znati vas "prosjecni vrijednosni bod" uprosjecen za sve godine rada i vas "polazni faktor" Najniza braniteljska mirovina bila bi vam: (2558,25 kn x polazni faktor) + (dani borbenog sektora x 0,4989 kn x mirov. faktor). Tesko je izracunati mirovinu na pamet na ovaj nacin (trebaju se kod izracuna znati "prosjecni vrjednosni bodovi" za sve godine radnog staza), ako ste u Fini izvadili "log i pass" na e-gradjani mozete si dati izracunati mirovinu online preko stranica HZMO-a, ako nemate sifru za e-gradjani prvo ravno u najblizu poslovnicu Fine.
 3. usporedni izračun mirovina

  Zato sam i napisao cast izuzecima, ima jedna pravnica u OS koja dobro, predano i ispravno obavlja svoj posao, znam iz vlastitog iskustva, ali nazalost moraju raditi onako kako diktiraju oni iznad.
 4. usporedni izračun mirovina

  Drage, pristupacne, ljubezne tete i tetice po podrucnim uredima HZMO-a, uvjek spremni pomoci svojim hraniocima od kojih zive, pune duha i debelih zivaca te tvrde koze. Taj problem nije samo u ZD, tako je posvud po HR, cast izuzecima.
 5. Zgodan i relevantan clanak, svakako procitati, govori o brzinai rada teta i tetica po podruznicama HZMO-a: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/umirovio-se-u-rujnu-a-jos-mu-nije-stigla-prva-penzija-vec-mjesecima-nemam-nikakvih-prihoda-od-cega-da-zivim-u-mirovinskom-kazu-da-se-strpim/8381435/ https://www.mirovina.hr/novosti/poduzetnik-zestoko-napao-hzmo-jer-zavlaci-umirovljenike/
 6. Pitanje mirovina

  Ako ste za mamu u zadnjih par godina eventualno od HZMO-a trazili i dobili "informativni izracun" mirovine, "osobni broj" je na njemu ispisan, ako vas majka jos radi "osobni broj" znaju u njenom kadrovskoj ili pravnoj sluzbi i od njih ga mozete dobiti.
 7. Pitanje mirovina

  Osobni broj dobiva svako tko je prijavljen na mirovinsko osiguranje, ako ste obavili prijavu na e-gradjani i dobili "log i pass", prijavom na stranice HZMO-a gore lijevo imate podatak tog "osobnog broja".
 8. Pitanje mirovina

  - vrijedi - vasa majka nema "staz sa uvecanim trajanjem" jer nije radila na takvim poslovima (beneficirani staz)
 9. 49 lipa po danu rata?

  A o koliko dana ucestvovanja u DR se konkretno kod tebe radilo.
 10. Izračun radnog staža

  Na 4 godine rada po pola radnog vremena (4 sata), imat cete 2 godine staza.
 11. REVIZIJA NAJNIŽE MIROVINE (ZOMO)

  Postovani Igore i postovani prof, svaka vam cast na upornosti (nisam imao vasu nadu), a svaka cast tetama i teticama po podrucnim uredima HZMO koje ponekad znaju ugodno i pozitivno iznenaditi. Postiovani Neno uzivajte u dobivenoj mirovini sto duze, bilo bi dobro i poucno vidjeti to Nenino rjesenje, postovani Igore imate PP.
 12. Izračun radnog staža

  Postovani prof, malo ste bili brzopleti (sivko je dobro napisao), radi se o zenskoj osobi, po ZOMO-u po peijelaznom periodu za zene u peijevremenu starosnu mirovinu gospodja moze 01.05.2024.god. kad navrsi 59 godina zivota uz penalizaciju - umanjnje izracuna mirovine od 18%. U "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" mogla bi u 2025.god kad navrsi 60 godina starosti i trebala bi imati 41 godinu efektivnog radnog staza, takva mirovina je bez penalizacije.
 13. Izračun radnog staža

  Nazalost vec iz postavljeniog izracuna je vidljivo da se tvoja gospodja od iznosa mirovine nece obogatiti, kao sto si napisao uz minimalnu placu koju prima, mirovina ni nemoze biti veca pa ju nazalost sljeduje "najniza mirovina" . Kako neznamo tocan datum njenog rodjenja nemozem ni odgovoriti kad bi mogla najranije u "prijevremenu starosnu mirovinu" uz penalizaciju koja je 0,30% po svakom mjesecu prijevremenog umirovljenja u odnosu na potrebne godine za ostvarenje uvjeta za "strosnu mirovinu" po prijelaznom periodu za zene.
 14. Izračun radnog staža

  A moras nam otkriti i datum zeninog rodjenja.
 15. Izračun radnog staža

  Oho sad smo si poceli obracati sami sebi.
 16. Izračun radnog staža

  Prema navodima i slikama koje ste postavili u gornjem postu ispada da ste bruto zaradili u 2018 godini 66.044,16 kn. Kad se usporedi vase godisnje bruto primanje iz 2018.god. sa bruto primanjima u RH, dobije se vas "vrijednosni bod" koji vam za 2018.god. iznosi 0,6515. Ako ce vam bruto primanja i daljnjih godina biti u istoj visini a bruto RH ce nesto rasti vas "vrijednosni bod" ce padati i kad se oni pribroje dosadasnjim "vrijednosnim bodovima" za period 1980 - 2017.god. (PVB - 0,6852), automatski vam pada i "prosjecni vrijednosni bod" za sve godine rada, a on je kljucan u formuli za izracun mirovine, tako vam i iznos mirovine blago pada. Jedino rijesenje je da vam gazda digne iznos place, sto nazalost vjerojatno nije bas moguce... Mislim da je vama izglednija minimalna mirovina kao sto vam je i izracunao postovani prof u svom postu ( 41 x 66,35 = 2.720,35 kn ), to je po sadasnjoj vrijednosti "Aktualna vrijednost mirovine - AVM"
 17. usporedni izračun mirovina

  Aha, postovani prof jos jednom razgovara sa duhovima, preko foruma.
 18. Izračun radnog staža

  Prva boldana recenica nam je vrlo dobro poznata, dok vam je postovanog prof-a i moje malenkosti nema problema pomoci cemo vam koliko umijemo i znamo, a ovo navedeno u drugoj boldanoj recenici, slobodno pitajte racunajte na nasu pomoc.
 19. Izračun radnog staža

  Postovani ako ste rodjeni 12.11.1961.god, prvi uvjet za prijevremenu starosnu mirovinu sticete 13.11.2021.god kad navrsite 60 godina zivota i minimalno morate imati 35 godina radnog staza (vi imate vise od toga minimalno potrebnog radnog staza), takav izracun prijevremene starosne mirovine bio bi vam penaliziran - umanjen za punih 18%. Ako vam od 01.01. 2019.god. ide staž 12/14 (benificirani staz) onda vam dodatak - povlastica nije kao sto ste napisali 30 dana, vec 60 dana po godini rada. Mirovina iz izracuna koji ste stavili stavka 9. povecava se za dodatak uskladjenja koji je 27%, pa bi vasa mirovina u tom izracunu trebala iznositi 2194,52 kn, no kako je to samo simulirani izracun jer jos nemate pravo na odlazak u mirovinu ovo je samo da otprilike steknete neku predodzbu kako bi to izgledalo. Kao sto vam je naveo postovani prof (musko), najbolje je da radite tako dugo dok ne steknete uvjete za "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" uvjet 41 godina efektivnog staza (benificirani staz ne ubraja se u efektivni) i 60 godina starosti, takva mirovina ne podlijeze penalizaciji - umanjenju. Bilo to vama logicno ili nelogicno ali takavi su HR mirovinski zakoni, a sta bi bilo da ste u sistemu benificiranog staza radili npr. cca 30 godina u sistemu 12/15, u punu starosnu mirovinu otisli bi sa 60 godina starosti i imali bi cca od 45-48 godina radnog staza. Nazalost kasno ste poceli raditi u sistemu benificiranog staza da bi vam bilo isplativo.
 20. Vodomjeri_zgrade?

  Trebalo bi biti ovako: - ako je pola zgrade uvelo vodomjere po stanovima onda ce se njima naplacivati ono sto je ocitano na tim njihovim vodomjerima, a drugoj polovici stanara ako je potrosnja normalna-uobicajna ono sto se ocita na glavnom vodomjeru i kad se od tog ocitanja oduzme zbroj ocitanja od vodomjera po stanovima, ono sto preostane od ocitanja sa glavnog vodomjera rasporedit ce se po osobama na onu polovicu stanova koji nisu ugradili vodomjere po stanovima. U slucaju da je ocitanje sa glavnog vodomjera enormno od uobicajnog ( ako je pukla cijev iza glavnog vodomjera prema zgradi ili u zgradi) onda ce se od tog ocitanog iznosa sa glavnog vodomjera oduzeti zbroj ocitanja sa vodomjera po stanovima, a na preostali dio usporedit ce se uobicajna potrosnja za neki period i taj dio uobicajne potrosnje ce platiti oni koji nisu ugradili vodomjere po stanovima a na onu razliku od uobicajne potrosnje zbog pucanja cijevi i povecane potrosnje podjelit ce se na sve stanove prema broju osoba u stanu. Sto je i pravedno. Nadam se da sam bio razumljiv.
 21. prestanak s radom

  Ako se uspijes dogovoriti sa poslodavcem da ti da "osobno uvjetovani otkaz" zbog bolesti koju spominjes, on ce moci primiti drugog radnika a ti ces imati sva prava na burzi: "Redoviti otkaz ugovora o radu Članak 115. 2) ako radnik nije u mogućnosti uredno izvršavati svoje obveze iz radnog odnosa zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti (osobno uvjetovani otkaz)"
 22. Izračun radnog staža

 23. Zadržavanje sanitarne kod poslodavca

  Ako je produzavana u prvom mjesecu ove godine po novome vrijedi godinu dana, isplati vam se otici tamo gdje ste obavili to produzavanje sanitarne i zatrazite izdavanje duplikata (razlog gazda ne vraca sanitarnu ili izgubila sam sanitarnu) i za to placate cca 50 kn. A onda nek si bivsi gazda sa onom sanitarnom koju vam nece vratiti obrise g*****u.
 24. Zadržavanje sanitarne kod poslodavca

  Blesava situacija, on je nemoze koristit jer je na vase ime, a kakti ju je platio, nazalost ocito se inati jer ste mu dali otkaz.
 25. Status RVI i prava uz to

  Pretpostavljam da je buda2 mislio na ovaj odgovor Skywalkera:
×