Jump to content

malicovjek

Korisnik
 • Broj objava

  911
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  6

Sve što je malicovjek objavio

 1. Postovani ti si vec u mirovini i bojim se da ces opet dobiti odbijenicu, mozes si procitati i par postova iz ovog starog linka: Po novom braniteljskom zakonu mirovine ce se tek poceti odredjivati nakon 01.01.2019.god., pa si tako svoj zahtjev prerano podnio.
 2. usporedni izračun mirovina

  Postovani ne vidim svrhu ispisivanja jednog te istog obrazca " Zahtjev za priznanje prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu" tri puta, u njima se nalaze sve potrebne rubrike za sve tri vrste mirovina koje spominjete a kad ih ispunite mirovinskom mora sagledati i izracunati te vam dodjeliti mirovinu koja je za vas najpovoljnija (kao sto vam je i rekao djelatnik HZMO-a), vi ionako samo oznacavate o kojoj se mirovini radi starosna, prijevremena itd., a uz zahtjev ste duzni dostaviti i adekvatne dokaze koji se od vas traze.
 3. Kada ću steći pravo na mirovinu

  Prema clanku 31., stavku 3. sadasnjeg starog vazeceg braniteljskog zakona ako vasa supruga navrsava 60 godina starosti do 31.12.2018.god. moze zatraziti najnizu starosnu braniteljsku mirovinu. Kod novog braniteljskog zakona koji stupa na snagu od 01.01.2019.god. nazalost odredbe su drugacije i vasa supruga prema clanku 49., stavak 5., i clanku 26., stavak 2., tocka b)., ima pravo na najnizu starosnu braniteljsku mirovinu uz spustanje starosne dobi od 3 godine ( prema clanku 26, vrijeme sudjelovanja u DR), znaci kad navrsi 62 godine starosti.
 4. Kada ću steći pravo na mirovinu

  Sagledavajuci ono sto ste napisali u prvom postu ali vise gledajuci sto je napisao postovani prof, prema sadasnjim vazecim mirovinskim zakonima (niko nemoze znati kakav ce zakon biti kad dodje vrijema vaseg odlaska u mirovinu) u mirovinu cete moci: - u prijevremenu starosnu mirovinu i po ZOMO-u i po novom braniteljskom zakonu, kad navrsite 60 godina starosti i minimalno 35 godina uplacenog radnog staza (takva mirovina se penalizira). - u mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika po novom braniteljskom zakonu, kad navrsite 60 godina starosti i 41 godinu ukupno zbrojenog radnog staza - u starosnu mirovinu po ZOMO-u uz benificirani radni staz (kako je naveo prof) kad navrsite 61 godinu starosti - u starosnu mirovinu po novom braniteljskom zakonu (kako je navedeno u prvom postu po stazu sa uvecanim trajanjem) kad navrsite 61 godinu i 9 mjeseci zivota. Molim postovanog profa (jer je on dobio potvrde od Imperatora) da ako sam nesto krivo napisao izvrsi potrebnu korekciju.
 5. invalidska mirovina

  Dokupa mirovine nema vec dugi niz godina, ovo sto vi spominjete je produzeno osiguranja, dali ona moze placati produzeno osiguranje u trajanju od 8 mjeseci (to uplacivanje mjesecno vas dodje cca malo manje od 600 kn) mora pitati na HZMO-u ili HZZ-u.
 6. Mirovina, šta prije, to bolje

  Postoji prema sadasnjem ZOMO-u i mirovina za dugogodisnjeg osiguranika ali za nju morate imati navrsenih 60 godina starosti i 41 godinu mirovinskog staza.
 7. Obiteljska mirovina umrlog branitelja

  Postovani nemozete se pozivati na novi braniteljski zakon i clanak 44 istog jer taj dio novog zakona stupa na snagu tek od 01.01.2019.god. U vasem slucaju momentalno je vazeci stari braniteljski zakon clanak 29.
 8. Obiteljska mirovina umrlog branitelja

  Oni se ocito drze ZOMO-a citiram: " Ako udovica / udovac / izvanbračni drug / životni partner/ neformalni životni partner do smrti bračnog druga nisu navršili 50, ali su imali 45 godina života, pravo na obiteljsku mirovinu imaju kad navrše 50 godina života. Udovica / udovac / izvanbračni drug / životni partner/ neformalni životni partner koji su tijekom trajanja prava na obiteljsku mirovinu navršili 50 godina života zadržavaju pravo trajno, a ako pravo prestane prije navršene 50. godine života, ali nakon navršene 45. godine života, pravo na obiteljsku mirovinu mogu ponovno ostvariti kada navrše 50 godina života."
 9. Mirovina, šta prije, to bolje

  Prvi uvijet za prijevremenu starosnu mirovinu prema sadasnjem mirovinskom zakonu "ZOMO", navrsit cete 2040 godine kad cete imati 62 godine starosti i najmanje 35 godina radnog staza, ta vrsta mirovine se penalizira - umanjuje za odredjeni postotak.
 10. Obiteljska mirovina umrlog branitelja

  U starom braniteljskom zakonu clanak 29 stoji: (1) Udovica, odnosno majka hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata stječe pravo na obiteljsku mirovinu ako je uzrok smrti u svezi s obranom suvereniteta Republike Hrvatske kada navrši 40 godina života. Udovac, odnosno otac hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata isto pravo stječe kad navrši 50 godina života. U novom braniteljskom zakonu clanak 44. pise slicno: (1) Bračni ili izvanbračni drug smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata stječe pravo na obiteljsku mirovinu kada navrši 40 godina života.
 11. Mirovine

  Mirovina po novom braniteljskom zakonu odredjivet ce se tek od 01.01.2019.god., ako vam je mirovina izracunana ovih dana onda su vam izracunavali po starom braniteljskom zakonu po clanku 14. Bilo bi dobro za daljnju raspravu vidjeti vase dodjeljeno rijesenje a pomoglo bi kad bi napisali koliko ste imali tocno starosti na dan umirovljenja i koliko tocno radnog staza.
 12. usporedni izračun mirovina

  "Obračunati predujam poreza umanjuje se za 50% umirovljenicima po osnovi ostvarenog dohotka od mirovine." Znaci da se umirovljenicima obracunava porez na mirovinu od 12% i prirez na izracunati porezu prema gradu stanovanja (za ZG 18%).
 13. usporedni izračun mirovina

  Evo tu si procitaj koje doprinose obracunavaju na mirovinu: http://www.mirovinsko.hr/default.aspx?id=3074 https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Prirucnici_brosure/Mirovine_144.pdf
 14. rad hrv.branitelja iz Domovinskog rata

  http://mjere.hr/mjere/potpore-za-zaposljavanje/
 15. Odlazak u mirovinu

  Ovdje u medijima je procitao: http://www.poslovni.hr/hrvatska/mrsic-u-profesionalnu-mirovinu-s-najvise-56-godina-i-osam-mjeseci-337665
 16. Kada ću steći pravo na mirovinu

  Iz onog prvog posta nisam nista mogao skuziti, postovani prof iz ovog tvog posta nakon sto ti je poslao spomenute potvrde puno je jasnije.
 17. Ako do toga dodje nesmije nikako potpisivati sporazumni otkaz ugovora o radu, vec treba u razgovoru sa poslodavcem zahtjevati da joj dodjele posao koji ona razmjerno svom zdravstvenom stanju moze obavljati. Ako poslodavac nemoze pronaci odgovarajuce radno mjesto za nju i stvarno joj ima namjeru otkazati ugovor o radu, onda neka to bude osobno uvjetovani otkaz ugovora o radu prema clanku 115., stavak 1., tocka 2. ZOR-a, takvim otkazom zadrzavaju se sva prava na burzi (naknadu sa burze odredjeno vrijeme), a poslodavac je duzan i isplatiti odgovarajucu otpremninu.
 18. Nepotpisani sporazumni raskid ugovora

  Znaci da je lagao za razlog otkaza, prvo ti je dao otkaz a zatim te trazi da potpises takav sporazumni otkaz, usprkos usmenom dogovoru sa voditeljicom kadrovske za osobno uvjetovani otkaz sad ti njemu lijepo reci ako mi ne napravis "osobno uvjetovani otkaz" prijavit cu te "inspektoratu rada". http://prijave.mrms.hr/
 19. Nepotpisani sporazumni raskid ugovora

  A nista radi dalje, a na temelju dokumentacije trazi lakse radno mjesto adekvatno tome sto mozes raditi, ako za tebe nemaju takvo radno mjesto neka ti daju osobno uvjetovan otkazu ili poslovno uvjetovani otkaz.
 20. Nepotpisani sporazumni raskid ugovora

  Ma nema nista na lijepe oci, samo papir braco, prvo si sve trebo imati na papiru potpisano od poslodavca pa onda ici odradjivati otkazni rok, pa na temelju cega te je odjavio ako nema svoju pismenu odluku. Nemaj ni slucajno potpisivati sporazumni otkaz, jel jos neko bio prisutan kad ste razgovarali o osobno uvjetovanom otkazu.
 21. Nepotpisani sporazumni raskid ugovora

  Pa ti vise nisi u radnom odnosu kod tog poslodavca, jel imas svoj primjerak osobno uvjetovanog otkaza ugovora o radu. Imas pravo na otpremninu od tog poslodavca i imas sva prava na burzi, prijavi se na burzu i imas pravo na naknadu sa burze. Koja mu je to fora, vise dalje nista mu ne potpisuj.
 22. Sudjelovanje u javnom savjetovanju po novom ZOPHBDR

  Tko zeli moze sudjelovati u javnom savjetovanju novog prijedloga Uredbe koja traje od 27.04.2018.god. do 27.05.2018.god.: Savjetovanje o Prijedlogu uredbe o metodologijama vještačenja https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=7328
 23. Tko zeli moze sudjelovati u javnom savjetovanju novog prijedloga Uredbe stambenog zbrinjavanja koja traje od 11.04.2018.god. do 10.05.2018.god.: Javno savjetovanje o Prijedlogu Uredbe o stambenom zbrinjavanju članova obitelji smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja te hrvatskih ratnih vojnih invalida i dragovoljaca iz Domovinskog rata. https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=7239
 24. Mirovina u Hrvatskoj i rad u inozemstvu

  Postovana niko ne brani da se zaposlite i odradite te dvije godine koje spominjete, sa takvim odradjenim dvijema godinama vjerojatno bi si podigli osnovicu za obracun razmjernog dijela mirovine u BiH a time i povecali iznos dobivene mirovine dana 22.11.2020.god. Ako vam na mirovinskom rijesenju iz HZMO-a RH pise da vam je dodjeljena najniza mirovina onda pretpostavljam da su vam izracunali i isplatili najnizu mirovinu u 2017.god, kad ste podnjeli zahtjev za mirovinom u kolovozu 2017.god. AVM za najnizu mirovinu iznosio je 61,36 kn i taj iznos se mnozio sa vasih 7 godina mirovinskog staza, po tome vam je rijesenjem odredjena mirovina od cca 430,00 kn, u ozujku 2018.god taj iznos AVM se popeo na 61,94 kn pa vam sad mirovina iznosi cca 433,00 kn. Sto se tice najnize mirovine iz BiH, to mi je malo nejasno a clanak 82., novog "Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju BiH" glasi: "(Izuzeci od najniže penzije) Odredbe člana 81. st.(1), (2), (4) i (5) ovog zakona ne odnose se na osiguranike koji su ostvarili pravo na srazmjerni dio penzije po međunarodnim ugovorima, kao ni na korisnike koji nemaju prebivalište na teritoriji BiH, ukoliko međunarodnim ugovorom nije drugačije uređeno." Bilo bi dobro da posaljete mail sa vasim pitanjem vezano na mirovinu iz BiH na neku od ovih mail adresa: http://www.fzmiopio.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=403&Itemid=70&lang=ba
 25. Mirovina u Hrvatskoj i rad u inozemstvu

  Sve sam vam lijepo napisao ali vi to ocito ne citate sa razumjevanjem. Prema "Zakon o potvrđivanju Ugovora o socijalnom osiguranju između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine" clanku 11, navrseni mirovinski staz iz Hrvatske i BiH se zbraja i tako zbrojen (svih zajednickih 7 godina iz RH i 13 godina i 2 mjeseca iz BiH, znaci ukupnih preko 20 godina staza) koristi se za dobivanje mirovine i iz Hrvatske gdje vam je bio potreban uvijet u 2017.god. 61 godina i 9 mjeseci zivota i 15 godina mirovinskog staza i za mirovinu iz BiH gdje je uvijet u 2017.god. bio 65 godina zivota i 20 godina mirovinskog staza ( vama fale te starosne godine a njih cete navrsiti 22.11.2020.god.). Ponavljam mirovinskog ukupnog zajednicki zbrojenog staza imate dovoljno preko 20 godina (7 + 13,2 = preko 20 godina). https://narodne-novine.nn.hr/clanci/medunarodni/2001_02_3_16.html
×