Jump to content

malicovjek

Korisnik
 • Broj objava

  1198
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  14

Sve što je malicovjek objavio

 1. MIROVINSKA REFORMA

  Ispravak prijasnjeg posta, umjesto PVB - prosjecni vrjednosni bod, treba pisati AVM - aktualna vrijednost mirovine.
 2. Mirovina i (su)vlasnštvo u tvrtci

  Prebaciti svoj dio 1/11 na nekog od uze familije ili rodjaka, a mozete eventualno i svoj dio 1/11 prodati nekoj trecoj osobi, nekom od preostalih 10 suvlasnika. Na vama nesmije biti nista ako zelite u mirovinu.
 3. MIROVINSKA REFORMA

  Starosna mirovina za dugogodisnjeg osiguranika vam je veca u 2018.god. jer imate dodatak na mirovinu od 5,55% za daljni rad od 0,15% po mjesecu nakon navrsenih 60 godina zivota. U 2019.god. po novom ZOMO-u toga dodatka vise nema (ukinut je) pa usprkos tome sto radite skoro 2 godine duze, ispada da cete dobiti manju dozivotnu mirovinu. Ako vas poslodavac zeli dalje zaposliti i promjeniti vam ugovor o radu na rad od 4 sata dnevno, bolja vam je solucija da sa krajem godine otidjete u mirovinu i nastavite raditi na 4 sata dnevno, sve dok vas poslodavac zeli na radu ili dok vi mozete i zelite raditi. Konacna odluka je samo na Vama ali i vasem poslodavcu (ako vas zeli zaposliti dalje na 4 sata rada).
 4. MIROVINSKA REFORMA

  Ako odete u mirovinu sa 30-12-2018.god. mirovina ce biti cca 3720 kn, ako nastavite raditi do 4 sata dnevno uz promjenu ugovora o radu, dobivat cete taj iznos mirovine i dodatno placu za 4 sata rada, a nakon minimalno 1 godine takvog rada nakon sto prestanete rada moci cete zatraziti ponovni izracun mirovine. Ako nastavite normalno raditi i ostanete u svijetu rada do 24.11.2020.god. dobivat cete po sadasnjem PVB-u od 65,60 kn iznos od cca 3680 kn za "starosnu mirovinu":
 5. Mirovina,godišnji i regres

  Postovani sivko, ovo sve lijepo pise u "Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike" citiram: Članak 13. (1) Službenik i namještenik ima za svaku kalendarsku godinu pravo na plaćeni godišnji odmor u najkraćem trajanju propisanom općim propisom o radu. Članak 18. (1) Službenik i namještenik koji nije ispunio uvjet za stjecanje godišnjeg odmora iz članka 17. stavak 1. ovoga ugovora ili mu tijekom godine prestaje radni odnos, ostvaruje pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora, u skladu s općim propisom o radu. (2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka službenik i namještenik kojem radni odnos prestaje zbog odlaska u mirovinu ima pravo na godišnji odmor iz članka 13. ovoga ugovora za kalendarsku godinu u kojoj odlazi u mirovinu. 6. OSTALA MATERIJALNA PRAVA SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA Članak 44. (1) Ugovorne strane sporazumne su da će Vlada službeniku i namješteniku isplatiti regres za korištenje godišnjeg odmora, najkasnije do dana početka korištenja godišnjeg odmora. Članak 45. Službeniku i namješteniku koji odlazi u mirovinu pripada pravo na otpremninu u visini od tri proračunske osnovice. Sto bi znacilo da imate pravo na cijeli GO, na isplatu regresa i otpremninu u visini tri proracunske osnovice. Zasto vam kolege spominju odlazak sa 01.04. a ne 01.03. , mozda je to neko nepisano pravilo, a to bi vam morao objasniti neko iz pravne sluzbe ili iz vaseg sindikata. Procitaj si i tumacenja clanka 44. sa ovog linka: 8_02.10.2018. Izvod iz zapisnika sa sjednice Zajedničke komisije
 6. Odlazak u mirovinu starosna - invalidska

  Postovani ako odlazis u mirovinu do kraja godine onda primanja iz te godine nece uci u izracun mirovine kao novcana primanja (zaradjena bruto placa u toj godini) vec kao "prosjecni vrijednosni bodovi" uprosjeceni za sve godina rada. Clanak 81., tocka 10., ZOMO-a navodi citiram: 10). Plaća ostvarena za godinu u kojoj se ostvaruje pravo na mirovinu ne uzima se za utvrđivanje vrijednosnih bodova, već se za tu godinu uzimaju prosječni vrijednosni bodovi iz stavka 8. ovoga članka razmjerno stažu osiguranja u toj godini. Kod izracuna mirovine na onoliko dana koliko ste radili u toj zadnjoj godini dodaje se vas "prosjecni vrijednosni bod" uprosjecen za sve godine rada. Moje razmisljanje: Za primjer ako je on 1,0 za sve godine rada a vi ste radili do 30.12.2018.god i za tu zadnju godinu dobit cete "vrijednosni bod" 1,0 ako ste radili 6 mjeseci dobit cete "vrijednosni bod" 0,5. Ako ti je zaradjena bruto placa u toj zadnjoj godini ista ili veca od cca 97000 kn koliko je bila bruto placa u RH u 2017.god. (jos se nezna koliki ce biti u 2018.god.), pa je u skladu sa tim "vrijednosni bod" automatski 1,0 ili veci, onda je bolje otici u mirovinu sa 01.01. sljedece godine. Ako je vam je bruto placa manja od cca 97000 kn onda je bolje-isplativije otici do kraja godine 30.12., jer ce onda u izracun mirovine uci "prosjecni vrijednosni bod" uprosjecen za sve godine vaseg rada a to je u ovom priimjeru 1,0 Vezano na boldano u vasem postu, nista ne kazes vec u kucicu obrasca "Zahtjev za odlazak u mirovinu" upises datum na koji zelis da ti se prizna pravo na mirovinu. Ako zelite u mirovinu u ovoj godini upisete 31,12.2018.god., ako zelite u sljedecoj upisete 01.01.2019.god. ili neki drugi...
 7. Doprinosi iz Austrije

  Mora da je u Hrvatskoj radila vise jer se radni staz iz zemalja EU zbraja, i u Hrvatskoj i u Austriji uvjet za starosnu mirovinu je minimalno 15 godina efektivnog osiguranja (radnog staza), kad se zbroje i bude 15 i vise godina ima pravo na razmjerni dio mirovine iz svake zemlje u kojoj je radila, iz Austrije za tih 4 godine a iz Hrvatske za ostali dio 11 ili vise godina.
 8. Doprinosi iz Austrije

  Znaci nema ni dana staza u Hrvatskoj, samo ovih 4 godine u Austriji.
 9. Doprinosi iz Austrije

  A dali vasa rodjaka osim tog staza u Austriji ima jos radnog staza iz neke druge zemlje.
 10. Doprinosi iz Austrije

  Postovani zar nije u Austriji uvjet za zene 60 godina zivota i 15 godina staza.
 11. Doprinosi iz Austrije

  Ako zelite relevantnu informaciju dobiti iz Austrije, pisite na adresu, nazovite telefonom, saljite fax ili mail: RJEŠENJE (OBAVIJEST) sadrži Vaš “BROJ OSIGURANJA” (VERSICHERUNGSNUMMER). Molimo da ovaj broj osiguranja bezuvjetno navedete u svakoj korespondenciji. Time olakšavate pronalaženje spisa i omogućavate brzo rješavanje Vaše predstavke.
 12. Odlazak u Njemačku

  Konacni prijedlog novog ZOMO-a usvojen u saboru 07.12.2018.god. i stupa na snagu od 01.01.2019.god. Nije clanak. 29., vec clanak 25. a evo i njegov sadrzaj zbog lakseg snalazenja, citiram: Članak 25. U članku 87. stavku 1. iza točke 2. dodaju se nove točke 3., 4. i 5. koje glase: „3. starosnu mirovinu stečenu prema posebnom propisu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba ili propisu o posebnim pravima iz mirovinskog osiguranja zaposlenika na poslovima razminiranja koja se isplaćuje za vrijeme zaposlenja s punim radnim vremenom 0,5 4. starosnu mirovinu stečenu prema posebnom propisu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba ili propisu o posebnim pravima iz mirovinskog osiguranja zaposlenika na poslovima razminiranja koja se isplaćuje za vrijeme zaposlenja tih osoba do polovice punog radnog vremena 1,0 5. starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika koja se isplaćuje za vrijeme zaposlenja do polovice punog radnog vremena 1,0“. Iza dosadašnje točke 3. koja postaje točka 6. dodaje se nova točka 7. koja glasi: „7. prijevremenu starosnu mirovinu koja se isplaćuje za vrijeme zaposlenja do polovice punog radnog vremena 1,0“. Dosadašnje točke 4., 5. i 6. postaju točke 8., 9. i 10.
 13. izračun mirovine

  A vjerojatno od datuma koji si napisao u kucicu obrasca "Navedite datum od kojega želite da vam se prizna pravo na mirovinu", normalno ako je navedeni datum realan.
 14. Mirovina-novi zakon

  Postovana, rijetko ko u mirovinskom dobije prave odgovore a ponajmanje detaljne, nazalost, postovani prof i moja malenkost se trudimo pomoci forumasima koji ovdje postave pitanja vezana za mirovine koliko umijemo i znamo. Svako dobro i Vama i Vasoj familiji za nadolazece blagdane.
 15. Mirovina-novi zakon

  Postovana viwi, evo i izracuna mirovine na datum 30.12.2018.god i 30.12.2020.god. U 2020. godini u 9 mjesecu punite pravo na "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" to je mirovina bez penalizacije, uracunao sam vam vrijednosne bodove kako ste trazili za 2020. godinu. Ako ste zdravi i mozete raditi, ako vam nije tesko na radu, ako redovno primate placu i uplacuju vam se doprinosi, radite sto duze. U projekciji za 2020 godina, racunato je sa sada vazecim AVM - 65,60 kn, koji ce se za 2 godine sigurno nesto povecati.
 16. Mirovina-novi zakon

  Postovana viwi, uf puno pitanja: - Visina prijevremene starosne mirovine trajno se smanjuje za svaki mjesec ranijeg ostvarivanja prava na mirovinu prije navršenih godina života osiguranika propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu po prijelaznom periodu za zene u 2018.god to je 62 godine, u 2019.god to je 62 godine i 4 mjeseca i tako svaku godinu dodatno 4 mjeseca. - Od 01.01.2019.god. penalizacija je za svaki prijevremeni mjesec 0,30% - dodatni staza koji dobivate na racun dvoje djece pribraja se i u slucaju prijevremenog umirovljenja i ne umanjuje prosjecne vrijednosne bodove jer se dodaje dodatno tek kod izracuna mirovine. - od 01.01.2019.god. svi umirovljenici (prijevremeni, dugogodisnji i starosni) ce moci raditi do 4 sata dnevno i primati punu mirovinu, mozete tako raditi dok vas poslodavac zeli u radnom odnosu a mirovina vam se nece umanjivati - u staz u najpovoljnijem obracunskom razdoblju ne ulazi zadnja godina, godina u kojoj ste zatrazili mirovinu, ona se u izracun mirovine dodaje na drugi nacin. - pravo na bonifikaciju - dodatak od 0,34% po mjesecu daljeg rada zapocet ce vam kad navrsite 63 godine zivota, od 10 mjeseca 2021.god.
 17. Postovana Marina, pretpostavljam da ste greskom napisali da bi bili penalizirani sa 24%, najveca moguca penalizacija bi vam tada bila 20,4%. Napisali ste da ste trazili izracun mirovine i da znate okvirni iznos mirovine, prema tome imate podatke pa ako nije tajna koliko vam na tom izracunu iznosi stavka "prosječni vrjednosni bodovi".
 18. Mirovina

  Postovani prof, svoj odgovor sam bazirao na njegovih napisanih 4 godine benificiranog staza, smatrao sam da je on to tocno izracunao, a kako se benificirani staz odbija od uvjeta za starosnu mirovinu a to je 65 godina zivota, sto bi znacilo da bi on mogao u starosnu mirovinu sa 61 godinom. Po meni znaci da je njegov prvi uvjet ipak 60 godina zivota "starosna mirovina za dugogodisnjeg osiguranika", mozda forumas Valincici ipak odgovori na vase pitanje iz gornjeg posta vezano na porijeklo benificiranog staza.
 19. Mirovina

  Potpisujem postovanog profa, prvi uvjet imate kad navrsite 60 godina zivota, po svemu sudeci kako imate dovoljno staza biti ce to najvjerojatnije "starosna mirovina za dugogodisnjeg osiguranika".
 20. U prijevremenu starosnu mirovinu mozete kad zelite u narednom periodu ali uz penalizaciju, nakon 01.01.2019.god. sa navedenih 12% penalizacija ce sa svakim mjesecom daljnjeg rada biti sve manja, a uvjet za starosnu mirovinu po prijelaznom periodu za zene dostici cete 03.09.2024.god kad navrsite 64 godine zivota Kod odlaska u mirovinu vasem efektivnom radnom stazu dodaje se 12 mjeseci staza (1 godina) na osnovi dvoje djece, taj uvecani staz koristi se kod izracuna vase mirovine. Ako ste zdravi, ako vam nije tesko raditi, ako redovno primate placu, radite sto duze.
 21. Penalizacija se racuna na nedostajuce mjesec života koji nedostaju do godina potrebnih za uvijete zena za odlazak u starosnu mirovinu u 2018.god to je 62 godine, u 2019.god. to ce biti 62 godine i 4 mjeseca. Sa 30.12.2018.god vasa penalizacija bi iznosila (0,34% x 45 mjeseci = 15,3%), a sa 03.09.2019.god penalizacija bi vam bila (0,30% x 40 = 12%).
 22. MIROVINSKA REFORMA

  Usprkos nekim nelogicnostima u vasim postovima izracunata vam je mirovina otprilike ovakva: - Izracun zuta tablica - sa stazem iz prilozene vase tablice od 44 godine i 1 mjesec na dan 30.12.2018.god - Izracun narandjasta tablica - sa stazem kao i u zutoj tablici ali bez bonifikacije od 0,15% jer ga vise od 01.01.2019.god nema. - Izracun plava tablica - mirovina po ZOPHBDR-u sa 14% ili 24% (ako ste bili dragovoljac) od 01.01.2019.god. - izracun zelena tablica - sa stazem iz prilozene vase tablice od 44 godine i 1 mjesec i na to dodan staz proveden u DR u 2018.god. - izracun crvena tablica - sa stazem iz prilozene vase tablice od 44 godine i 1 mjesec i na to dodan staz proveden u DR ali bez bonifikacije od 0,15% jer ga vise od 01.01.2019.god nema.
 23. MIROVINSKA REFORMA

  U prilog ovoj mojoj predpostavci o datumu rodjenja krajem 11 mjeseca 1955 godine ide i "polazni faktor" iz prilozenog izracuna od 0,9770, sto je umanjenje za prijevremenu starosnu mirovinu od 2,3% ( 23 mjeseca x 0,10% = 2,3 %) a sto znaci da sa 31.12.2018.god imate 63 godine i 1 mjesec i do 65 godina vam fali 23 mjeseca (1 godina i 11 mjeseci). A kao sto vam je napisao postovani prof, zatrazili ste krivi izracun mirovine online preko stranica HZMO-a, zatrazili ste izracun za "prijevremenu starosnu mirovinu" a trebali ste zatraziti i oznaciti onu "Mirovina bez uvjeta"
 24. MIROVINSKA REFORMA

  Prema ovom napisanom 37 mjeseci, pretpostavljam da na dan 31.12.2018.god imate navrsenih 63 godine i 1 mjesec zivota, sto bi znacilo da ste rodjeni krajem 11 mjeseca 1955 godine.
 25. MIROVINSKA REFORMA

  Kao sto vam je napisao i postovani prof, ima nesto nepoznanica da bi vam se moglo tocno odgovoriti: - tocan datum rodjenja - zasto je u vasem izracunu navedeno "staz u najpovoljnijem obracunskom razdoblju" 30 godina, 10 mjeseci i par dana, a vi navodite staz od 44 godina i 8 mjeseci - bonus od 0,15% po mjesecu daljnjeg rada dodjeljuje se za navrsenje godina zivota za "starosnu" 65 godina ili za "dugogodisnjeg osiguranika" 60 godina i 41 godinu staza. - ..... - po novom usvojenom ZOMO-u moci ce raditi svi umirovljenici do 4 sata dnevno (prijevremeni, dugogogodisnji i starosni).
×