Jump to content

malicovjek

Korisnik
 • Broj objava

  1620
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  24

Sve što je malicovjek objavio

 1. izračun mirovine

  Postovana, zar vam vec nisam ranije djelomicno odgovotio na dio vasih pitanja: Na ovaj drugi post, slijedi odgovor kad mi ovo sto ste napisali sjedne.
 2. Izjava o nepotpisivanju novog ugovora

  Moja je pretpostavka da se ovdje nebi radilo o "osobno uvjetovanom otkazu", vam poslodavac nebi dao takvu vrstu otkaza, ali u pravu ste za takvu vrstu otkaza ako se poslodavac slaze imate isto sva prava na burzi, ali ovo nebi mogao biti takav otkaz, citiram iz ZOR-a, clanak 115, stavak 1, tocka 2 "ako radnik nije u mogućnosti uredno izvršavati svoje obveze iz radnog odnosa zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti (osobno uvjetovani otkaz)" Otidjite u pravnu ili kadrovsku sluzbu i to sto vas muci u tom novom ugovoru izrecite im osobno, i vratite im taj novi ugovor. Kako to mislite "vratili na posao", pa zar sad ne radite. Ako vam daju "poslovno uvjetovani otkaz" tada na to radno mjesto nesmiju 6 mjesci zaposliti drugog radnika, tako ako vas se zele regularno rijesiti jedino bi to moglo biti putem "Otkaz ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora".
 3. Izjava o nepotpisivanju novog ugovora

  Nikakve izjave im nemojte pisati, mozete im samo usmeno reci da ovakav ugovor ne zelite potpisati, iskopirajte si primjerak tog ponudjenog novog ugovora i isti im vratite. Ako ne potpisete novi ugovor o radu na snazi ostaje i dalje stari ugovor o radu, kako to poslodavcu nece odgovarati donjet ce odluku o "Otkaz ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora" (Clanak 123. ZOR-a) i vjerojatno vam ponuditi taj isti novi ugovor koji vam je vec nudio, ako ga u roku 8 dana ne potpisete (taj novi ugovor) automatski vam nastupa otkazni rok koji mora biti naveden u odluci "Otkaz ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora", isto tako mora biti navedena i klauzula o otpremnini sa datumom isplate iste. Ovakvim otkazom imate sva prava na burzi.
 4. Ponuda novog ugovora

  Ako ne potpisete novi ugovor o radu na snazi ostaje i dalje stari ugovor o radu, kako to poslodavcu nece odgovarati donjet ce odluku o "Otkaz ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora" (Clanak 123. ZOR-a) i vjerojatno vam ponuditi taj isti novi ugovor koji vam je vec nudio, ako ga u roku 8 dana ne potpisete (taj novi ugovor) automatski vam nastupa otkazni rok koji mora biti naveden u odluci "Otkaz ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora", isto tako mora biti navedena i klauzula o otpremnini sa datumom isplate iste. Ovakvim otkazom imate sva prava na burzi.
 5. Novopečeni umirovljenik - par pitanja

  Postovani mozete PVB saznati i sami preko stranica HZMO-a. ali morate imati "log" i "pass" iz FINE: "za izracuna mirovine buducem umirovljeniku trebaju se znati njegov "prosjecni vrjednosni bodovi" za sve godine njegovog radnog staza, ako ste vec u FINI izvadili "log i pass", onda se preko e-gradjani mozete dati izracunati mirovinu na stranicama HZMO-a, ako nemate "log i pass" za e-gradjani, prvo otidjite u najblizu FINU i prema postupku navedenom u linku to obavite. Ako jos nemate uvjet za neku od mirovina „prijevremena starosna mirovina“ ili „starosna mirovina“ a takodjer ako imate uvjet za „starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika“, postavite kod izracuna uvjet na „mirovinu bez uvjeta“. "
 6. Obiteljske naknade,staž u Austriji

  Da bi ostvarili temeljnu Austrijsku mirovinu morate imati 65 godina starosti i 180 mjeseci uplacenih doprinosa (15 godina). AT i HR imaju sporazum o socijalnom osiguranju i radni staz stecen u AT i HR se zbraja za ostvarenje uvjeta umirovljenja. Do godine dana staza ne priznaje se za mirovinu vec se taj staz onda automatski pribrojava radnom stazu u zemlji prebivalista (HR). Uvjet za starosno umirovljenje u HR je slicno kao u AT 65 godina i minimalno 15 godina staz. Npr. ako ste u AT radili i imate navrsenih cca 5 godina staz, a u HR ste radili i navrsili 11 godina radnog staza, ukupno imate 16 godina radnog staza i kad navrsite 65 godina starosti imate pravo na "starosnu mirovinu" ali razmjerni dio i iz AT i iz HR. Iz AT na razmjerni dio mirovine za navrsenih 5 godina staza na temelju uplacenih doprinosa za to razdoblje, a iz HR na razmjerni dio mirovine i uplacene doprinose za 11 godina radnog staza. Znaci primali bi razmjerni dio mirovine iz dva izvora. Drugi primjer, AT 5 godina radnog staza a u HR 31 godina radnog staza, zajedno 36 godina radnog staza, znaci da u HR imate uvjet za "prijevremnu starosnu mirovinu" 60 godina starosti i 35 godina radnog staza, u tom slucaju dobili bi razmjerni dio mirovinu iz HR za 31 godinu uplacenih doprinosa ali za razmjerni dio mirovine iz AT morali bi cekati dok ne napunite 65 godina zivota. Nadam se da sam vam uspio predociti kako bi to izgledalo.
 7. Pitanje o Najnižoj braniteljskoj mirovini

  Postovani Mario, za vas je mjerodavno ono sto pise u braniteljskom zakonu "ZOHBDR-u" clanak 49. citiram: "Pravo na najnižu mirovinu Članak 49. (1) Korisniku invalidske ili obiteljske mirovine koji dijelom ili u cijelosti ispunjava uvjete za ostvarivanje prava na mirovinu prema odredbama ovoga Zakona, a mirovina mu je manja od najniže mirovine, odredit će se najniža mirovina prema stavcima 5. i 6. ovoga članka, uz uvjet iz stavka 4. ovoga članka. (2) Korisniku prijevremene starosne, starosne za dugogodišnjeg osiguranika, starosne ili invalidske mirovine, hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata, kao i korisniku obiteljske mirovine nakon smrti hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata koji ispunjava uvjete za ostvarivanje mirovine prema ovom Zakonu ili Zakonu o mirovinskom osiguranju, a mirovina mu je manja od najniže mirovine, odredit će se najniža mirovina prema stavcima 5. i 6. ovoga članka, uz uvjet iz stavka 4. ovoga članka. (3) Iznimno od stavaka 1. i 2. ovoga članka, hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koji je navršio životnu dob iz članka 26. ovoga Zakona, a ne ispunjava uvjete za starosnu mirovinu prema ovome Zakonu ni prema Zakonu o mirovinskom osiguranju te nije stekao uvjete za neku drugu mirovinu u sustavu obveznog mirovinskog osiguranja generacijske solidarnosti, pripada pravo na mirovinu u visini najniže mirovine određene prema stavcima 5. i 6. ovoga članka, uz uvjet iz stavka 4. ovoga članka. (4) Najniža mirovina pripada korisniku mirovine iz stavka 1. ovoga članka, osobama iz stavka 2. ovoga članka i hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata iz stavka 3. ovoga članka ako oni odnosno osobe na temelju kojih izvode pravo na najnižu mirovinu imaju priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u najmanjem trajanju od 100 dana u borbenom sektoru. (5) Najniža mirovina određuje se od osnovice koja iznosi 45% prosječne netoplaće po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske u 2016. godini, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku. (6) Osnovica iz stavka 5. ovoga članka povećava se za 0,015% od utvrđene proračunske osnovice predviđene propisom kojim se regulira izvršavanje državnog proračuna Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: proračunska osnovica) za svaki dan sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru." Kao sto vam je napisao postovani prof, mirno spavajte, jer kao sto pisete imate uskoro ispunjene uvjete koji su navedeni u boldanom dijelu . Kad ste rodjeni, tocan datum.
 8. Izračun mirovine

  Postovana gospodjo Ljerka, Prvenstveno moja duboka isprika, da je vas suprug ostao u radnom odnosu do svoje 62 godine zivota imao bi pravo na "starosnu mirovinu" po osnovi snizavanja dobne granice za stjecanje prava na starosnu mirovinu jer se dobna granica snizava po jednu godinu za svakih 5 navrsenih godina za radna mjesta odnosno zanimanja na kojima se staz osiguranja racuna u povecanom trajanju a na kojima se staz osiguranja racuna 12 mjeseci kao 15 mjeseci. Imao sam dvojbu oko snizavanja dobne granice na temelju beneficiranog staz, a poveo sam se jednim clankom objavljenim u mjesecniku „Računovodstvo i porezi u praksi“, pod nazivom „Utvrđivanje staža osiguranja“ te sam se poveo napisanim dijelom toga članka „2.3. Utvrđivanje staža osiguranja s povećanim trajanjem“ i „2.4. Snižavanje dobne granice za stjecanje prava na starosnu mirovinu“. Nakon sto sam tocan nacin izracuna snizavanja dobne granice za stjecanje prava na starosnu mirovinu danas provjerio u mjerodavnoj ustanovi a to je HZMO, uvidio sam da je autor clanka pogrijesio i u clanku napisao krivo objasnjenje i prikazao primjer izracuna koji ne odgovara napisanom u clanku 181., ZOMO-a. Ovo je tocan izracun koji sam vam vec bio napisao u jednom gornjem postu: 19 godina, 6 mjeseci - (efektivni staz osiguranja koji je obavljen na radnom mjestu koji se racuna s povecanim trajanjem) + 4 godine, 10 mjeseci i 15 dana - (priznati staz osiguranja s povecanim trajanjem) _____________________________________________________________________________ = 24 godine, 4 mjeseca i 15 dana - (sveukupno priznati staz osiguranja - efektivni staz + staz osiguranja s povecanim trajanjem) A ovaj gore oznaceni boldani dio "19 godina, 6 mjeseci - efektivni staz osiguranja koji je obavljen na radnom mjestu koji se racuna s povecanim trajanjem" koristi se za izracun snizavanja dobne granice za stjecanje prava na starosnu mirovinu. Usprkos tome moje misljenje je i dalje kako je vas suprug u "prijevremenu starosnu mirovinu" otisao sa 60 godina zivota i do "starosne mirovine" mu je nedostajalo 5 godina (60 mjeseci) i ispravno mu je izracunat "polazni faktor" 60 mjeseci x 0,15% = 9 %, sto znaci da mu je u formuli izracuna unasen "polazni faktor" 0,91. Snizavanja dobne granice od 3 godine primjenjuje se samo kod ispunjenih uvjeta za "starosnu mirovinu" a ne i kod izracuna za "prijevremenu starosnu mirovinu", kao sto je slucaj kod vaseg supruga. To je samo moje misljenje i nebi vas trebalo sprijecavati da vi podnesete - pokrenet upravni postupak. Postovana imate prilog u PP. pozz
 9. Izračun mirovine

  19 godina, 6 mjeseci - (efektivni staz osiguranja koji je obavljen na radnom mjestu koji se racuna s povecanim trajanjem) + 4 godine, 10 mjeseci i 15 dana - (priznati staz osiguranja s povecanim trajanjem) _____________________________________________________________________________ = 24 godine, 4 mjeseca i 15 dana - (sveukupno priznati staz osiguranja - efektivni staz + staz osiguranja s povecanim trajanjem) Treba napomenuti da se pri snižavanju dobne granice za stjecanje prava na starosnu mirovinu uzimaju samo navršene godine na radnim mjestima odnosno zanimanja na kojima se staž osiguranja računa u povećanom trajanju, u ovom slucaju to je priznatih 4 godine, 10 mjeseci i 15 dana, sto je manje od uvjetovanih 5 godina za snizavanje uvjeta za 1 godinu od potrebnih godina zivota za "starosnu mirovinu".
 10. Izračun mirovine

  Postovana, Ako dobro tumacim vazece zakon u toj godini umirovljenja vaseg supruga "Zakon o mirovinskom osiguranju" (procisceni tekst) "NN", broj 130/2010, i "Zakona o stazu osiguranja s povecanim trajanjem" ("NN“, broj 71/99, 46/07 i 41/08), onda bi to trebalo izgledati ovako: Vas tekst: "Beneficirani staž je utvrđen u razdoblju od 1.7.1983. - 31.12.2002., što efektivno iznosi 19 god 6mj 0 dana (staž 12/15). Iz ovoga ,po meni slijedi da se dobna granica za starosnu mirovinu snižava za tri godine. ( svakih 5 god za jednu godinu). Dakle,moj suprug je u starosnu mirovinu mogao sa 62 god." Navedeni efektivni staž osiguranja koji je obavljen na radnom mjestu koji se računa s povećanim trajanjem iznosi 19 godina i 06 mjeseci, no kad se racuna taj staza sa povecanim trajanjem, efektivni staz dijelimo s 4 jer je stupanj povećanja 12 = 15. U vasem slucaju stvarni priznati staz osiguranja s povecanim trajanjem iznosi: 4 godine, 10 mjeseci i 3 dana. Treba napomenuti da se pri snizavanju dobne granice za stjecanje prava na starosnu mirovinu uzimaju samo navrsene godine na radnim mjestima odnosno zanimanja na kojima se staz osiguranja racuna u povecanom trajanju. Vasem suprugu se ne snizava dobna granica za stjecanje prava na starosnu mirovinu jer se dobna granica snižava po jednu godinu za svakih 5 navršenih godina za radna mjesta odnosno zanimanja na kojima se staž osiguranja računa 12 mjeseci kao 15 mjeseci, a vas suprug ima samo 4 godine staza sa povecanim trajanjem. Znaci da je vas suprug u to doba u "starosnu mirovinu" mogao tek sa navrsenih 65 godina zivota. Vas tekst - njihov odgovor na vasu zalbu: "Navodim pasus iz II st.rjesenja HZMOa: Glede navoda žalitelja,koji se odnose na polazni faktor,napominje se da se polazni faktor za prijevremenu starosnu mirovinu određuje prema stvarno navršenim godinama života. Naime,ranije važećim ZOMO-om nije bilo propisano smanjenje dobne granice za prijevremenu starosnu mirovinu"." Kako je vas suprug u "prijevremenu starosnu mirovinu" otisao sa 60 godina zivota i do "starosne mirovine" mu je nedostajalo 5 godina (60 mjeseci) ispravno mu je izracunat "polazni faktor" 60 mjeseci x 0,15% = 9 %, sto znaci da mu je u formuli izracuna unasen "polazni faktor" 0,91.
 11. Porezna olakšica pastorak

  Na stranici Porezne Uprave vezano na osobni odbitak pise, citiram: " Djecom se smatraju djeca koju roditelji, maćehe odnosno očusi, posvojitelji, udomitelji i skrbnici uzdržavaju. Djecom se smatraju i djeca nakon završetka redovnog školovanja do prvog zapošljavanja. " https://www.porezna-uprava.hr/baza_znanja/Stranice/OsobniOdbitak.aspx Otidjite u poreznu i trazite njihovog sefa. https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/589558/nova-pravila-porezne-uprave-ako-zelite-olaksicu-morate-dokazati-da-clan-obitelji-u-godinu-dana-nije-primio-vise-od-15000-kuna
 12. Kod izracuna mirovine u formulu za izracun ulaze samo one godine rada za koje su uplaceni doprinosi, vrijeme provedeno na burzi ne ulaze u izracun mirovine jer nema uplate doprinosa ali vam ne tece ni radni staz. Za prijevremenu mirovinu treba vam 60 godina starosti i minimalno 35 godina radnog staza, ako se necete sad zaposliti i placati doprinose onda vam je sljedeci uvjet 65 godina starosti i minimalno 15 godina radnog staza, znaci da bi po vasem razmisljanju radili na crno cca jos 10 godina (a cucali na burzi) ili... "Za izracuna mirovine buducem umirovljeniku trebaju se znati njegov "prosjecni vrjednosni bodovi" za sve godine njegovog radnog staza, ako ste vec u FINI izvadili "log i pass", onda se preko e-gradjani mozete dati izracunati mirovinu na stranicama HZMO-a, ako nemate "log i pass" za e-gradjani, prvo otidjite u najblizu FINU i prema postupku navedenom u linku to obavite. Ako jos nemate uvjet za neku od mirovina „prijevremena starosna mirovina“ ili „starosna mirovina“ a takodjer ako imate uvjet za „starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika“, postavite kod izracuna uvjet na „mirovinu bez uvjeta“." Nakon sto obavite ovo iznad napisano mozemo eventualno simulirati sa tim ninimalnim primanjima - minimalcem da vidimo kako bi to utjecalo na vasu buducu mirovinu.
 13. Rad u inozemstvu

  Talijanski mirovinski sustav je dosta kompliciran i rigidan, te je od 1992.god nekoliko puta dopunjavan i mijenjan i postajao je sve stroziji. Na rijesenju koje ste dobili vezano za mirovinu sta vam tocno pise, koja vrsta mirovine: - starosnu mirovinu ( pensione di vecchiaia ) ili ako su ispunjeni određeni zahtjevi - rane stare mirovine ( pensione anticipata ) ili na - minimalna mirovina ( Integrazione al trattamento minimo ) - naknada za ranu mirovinu (A.PE Sociale - Anticipo Pensionistico) ili pise nesto drugo Moja pretpostavka je da ste u mirovinu otisli sa 70 godina starosti na datum 29.01.2017., god. jer u mirovinskom zakonu postoji dio u kojem pise: "Ako je vaš prvi datum radnog osiguranja od siječnja 1996. godine, u nedostatku 20 godina doprinosa, imate pravo na starosnu mirovinu s najmanje 5 godina doprinosa i 70 godina života" Nazalost radili ste sa smanjenim tjednim satima (25 sati) od punog radnog vremena i adekvatno tome uplacivani su vam doprinos za mirovinsko, na osnovu uplata za tih 17 godina izracunata vam je i adekvatna mirovina.
 14. Rad u inozemstvu

  - tocan datum rodjenja - dali vam je tih 17 godina sav staz ili imate i staza u RH, ako da, koliko tocno staza imate u RH i primate li mirovinu i iz RH.
 15. osobni odbitak

  Ako sam dobro iscitao i razumio vase pitanje, mirovine su vec uvecane, prenosim dio teksta sa stranice HZMO-a: "Zagreb, 26.08.2019. Dana 26. kolovoza 2019. održana je 33. sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na kojoj je Upravno vijeće donijelo odluke o usklađivanju mirovina od 1. srpnja 2019. Upravno vijeće Zavoda je, na temelju objavljenih službenih podataka Državnog zavoda za statistiku o nominalnom indeksu bruto plaća i indeksu potrošačkih cijena – za razdoblje I.-VI. 2019. u odnosu na razdoblje VII.-XII. 2018., donijelo Odluku o aktualnoj vrijednosti mirovine od 1. srpnja 2019. prema stopi usklađivanja koja iznosi 2,44%." Evo i link na cijeli tekst: http://www.mirovinsko.hr/default.aspx?id=17942
 16. mirovina

  Postovani, Talijanski mirovinski zakon je dosta kompliciran i u njemu je bilo cestih izmjena i promjena tokom zadnjih vremena. Vas otac je u HR imao pravo na mirovinu sa navrsenih 65 godina jer je imao uvjete za starosnu mirovinu znaci na datum 16.03.2018.god., ali nije mogao podnjeti zahtjev jer je jos bio u radnom odnosu u Italiji. Tek kad mu je u ozujku 2019.god. prestao radni odnos u Italiji u RH je mogao podnjeti zahtjev za mirovinom i kao sto ste napisali ista mu je dodjeljena u svibnju 2019.god. Prema "sporazumu o socijalnom osigiranju izmedju Italije i RH" iz svake drzave u kojima je radio dodjeljuje mu se razmjerni dio mirovine za one godine i ono vrijeme za koje su uplacivani mirovinski doprinosi u tim zemljama. Pa je tako vasem ocu izracunata mirovina u RH za vrijeme od 16 godina, 5 mjeseci i 6 dana. Sto se tice ovog cekanja na navrsenje 67 godina kako bi mogao poceti primati razmjerni dio mirovine za 17 godina, 11 mjeseci i 9 dana iz Italije, mogu samo pretpostaviti da mu mirovinsko osiguranje isplacuje nesto kao predujam mirovine a obracun ce obaviti kad dobije konacno rijesenje za mirovinu sa tih 67 godina zivota (ali to bi trebalo i pisati na tom dokument - rjesenju kojeg je dobio, valjda je dobio nekakav dolumenat). Vezano na vase pitanje prijave tih sadasnjih primanja dok ceka na umirovljenje u Italiji, bilo bi dobro da otidje u vasu najblizu ispostavu HZMO-a i kod pravne sluzbe zatrazi savjet, jer se u RH na sva primanja pa i mirovine iz inozemstva placa porez i otac bi se morao prijaviti u najblizoj poreznoj ispostavi kao porezni obveznik. Do ukupnog iznosa od 3800 kn imat ce osobnu olaksicu a na iznos znad toga placa se porez i prirez (od 01.01.2020.god. osobna olaksica se podize na 4000 kn).
 17. mirovina

  Imam par pitanja: - tocan datum rodjenja - o kojoj se to inozemnoj drzavi radi - koliko tocno radnog staz je ostvario u RH (godina, mjeseci i dana) - a koliko u toj drzavi
 18. uplata produženog osiguranja

  Procitajte dobro sta pise na linkovima: "Ove mjere također se odobravaju na period od 12 mjeseci, a izražavaju se kroz sufinanciranje troškova rada osobe koju se zapošljava, na način da država na sebe preuzima do 50% godišnjeg troška bruto plaće radnika" Druga polovica 50% troskova ide na prijatelja mehanicara, ako cete i fizicki raditi kod njega i obavljati dio poslova, njemu bi se isplatilo, ali ako bi to bilo samo na papiru, njemu se ne isplati a i vama. Normalno da bi se morali maknuti sa zenine porezne kartice kao uzdrzavana osoba.
 19. uplata produženog osiguranja

  Postovani emka, mozete probati ako je taj mehanicar ili neki drugi privatnik voljan prihvatiti takvo zaposljavanje. https://tilio.hr/poticajne-mjere-za-samozaposljavanje-u-2019/ http://mjere.hr/mjere/potpore-za-zaposljavanje/ Morate biti svjesni da je mjesecno izdvajanje-uplata za "produzeno osiguranje" cca 600 kn mjesecno, a vi to trebate uplacivati redovito cca skoro 4 godine. Ako necete redovito uplacivati, porezna ce vas oderati sa gradim kamatama.
 20. Odlazak u mirovinu, najpovoljniji datum

  Na temelju vaseg "informativnog izracuna" HZMO-a kojeg ste mi dostavili, prilazem vam informativni izracun sa dodatnih 12 mjeseci staza za dvoje djece:
 21. Prijevremena mirovina zbog bolesti

  Ako se radi o "prijevremenoj starosnoj mirovini" tu je ZOMO prilicno jasan, za prijevremenu mirovinu uvjet je 60 godina starosti i 35 godina radnog staza. U ovom slucaju kako je navrseni radni staz 30 godina i kad se navrsi 60 godina starosti gospodin nema dovoljno radnog staza za prijevremenu starosnu mirovinu i mora cekati da navrsi uvjet za "starosnu mirovinu" koji je 65 godina starosti i 15 godina radnog staza. Bilo bi dobro da otidje kod svog izabranog lijecnik opce medicine i porazgovara dali ima uvjete za invalidsku mirovinu, jel se sve vezano na invalidsku mirovinu pokrece od vaseg izabranog lijecnika.
 22. Odlazak u mirovinu, najpovoljniji datum

  Postovana, na dan 10.08.2019.god. ispunili ste uvjete za odlazak u "starosnu mirovinu" po ZOMO-u po prijelaznom priodu za zene, kako cete do kraja godine navrsiti 62 godine, 8 mjeseci i 20 dana zivota, imate pravo na dodatak na mirovinu zbog duljeg rada od 4 mjeseca nakon navrsenih potrebnih godina za starosnu mirovinu u 2019.god (62 godine i 4 mjeseca zivota). Taj dodatak ce vam iznositi 1,36% na izracunatu mirovinu, stoga vam je bolje otici u mirovinu sa 31.12.2019.god, jer ce vam na dan 01.01.2020.god za odlazak u starosnu mirovinu po izmjenjenom ZOMO-u od 01.01.2020.god trebati 62 godine i 6 mjeseci zivota, sto znaci da bi vam se dodatak za dulji rad smanjio i iznosio bi 0,68 %. U tom slucaju ako bi produzili i radili cijelu 2020.god pa u mirovinu otisli na dan 31.12.2020.god. dodatak za dulji rad iznosio bi vam 4,76% na izracunatu mirovinu, sto nije zanemariv iznos. Sto se tice pitanja samo I stup ili I i II stup, trebaju mi dodatni podaci, stoga pogledajte u "Poruke".
 23. Ako takvo sto pise u rjesenju iz BiH onda bi oni trebali automatski isplacivati stari iznos mirovine, a ako su vam isplatili mirovinu po novom koji je manjeg iznosa pozovite se na to napisano u novom rjesenju i zatrazite da vam isplate razmjerni dio mirovinu po starom vecem izracunu.
 24. Pravo na mirovinu 80+

  Ako ste mislili na institut "drzavne mirovine" (nacionalna mirovina) za one koji su stariji od 65 godina i nemaju potrebne uvjete za "starosnu mirovinu" (nemaju dovoljno radnog staza od 15 potrebnih godina), o tome se razgovara vec godinama i sadasnji vladajuci obecavaju da bi to trebali eventualno zazivjeti u 2021.god., a zakonodavni okvir za to bio bi postavljen-uveden u 2020.god.
 25. Otkaz kao tehnološki višak i otpremnina

  Prije ili prilikom urucenja otkaza nisu vam vam nista iz pravne ili kadrovske sluzbe govorili o otpremnini niti ste ih vi pitali vezano za otpremninu. Napisite prvo prigovor poslodavcu i pitajte za otpremninu, ako u "kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu" vase firme nije određeno drukcije, ukupan iznos otpremnine ne moze biti veci od sest prosjecnih mjesecnih placa koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu. Clanak 126., ZOR-a, na koji se pozovite u prigovoru.
×