Jump to content

malicovjek

Korisnik
 • Broj objava

  946
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  6

Sve što je malicovjek objavio

 1. Slovenci su od 01.01.2018.god. digli mirovine za 3,3 %, od 01.01.2018.god, 2,2% i od 01.04.2018.god. 1,1%.
 2. Tocnije AVM povecan od 01.01.2018.god za 0,94%, ako je po tvom biti ce vise od 1%.
 3. Prije 10 dana odgovorio sam Kompu koji je postavio slicno pitanje:
 4. Novi zakon o braniteljima i prodavanje magle braniteljima

  Dali ti je priznat barem ovaj dio koji si proveo u 150 br HV.
 5. Uvecanje mirovine po borbenom sektoru?

  Da nebi bilo rekla kazala (uz krive datume i krive iznose), na stranicama HZMO-a sve lijepo tocno pise: http://www.mirovinsko.hr/default.aspx?id=14701 Postovani Draganec , nema nainizu braniteljsku mirovinu pa mu se tako mirovina nece ni povecati, kako si navela.
 6. Dokup radnog staža

  Ako firma ode u stecaj ili likvidaciju a vi zavrsite na burzi imate pravo na novcanu naknadu u trajanju od 450 dana, imate pravo i na zdravstveno osiguranje. Nazalost nemate pravo na prijevremenu starosnu mirovinu jer je zakonski za nju potrebno 60 godina starosti i 35 godina radnog staza (a godine staza vam nedostaju). Institut dokupa staza u RH ne postoji vec dugi niz godina, postoji institut "produzenog osiguranja" koji placate mjesecno cca 580 kn, ali to vam u vasoj sitiuaciji ne preporucam jer bi ga za prijevremenu mirovinu morali placati cca 7 godina a za to vrijeme cete vec steci uvijet za starosnu mirovinu (65 godina zivota). Vas jedino spasava navrsenih 65 godina zivota kad cete moci u punu starosnu mirovinu (uvijet je 65 godina zivota i 15 godina staza). Znaci jedino sto zasad mozete je primati 15 mjeseci novcanu pomoc od burze i cekati 65 godina zivota ili da vas neko u medjuvremenu zaposli. Niste naveli dali ste mozda sudionik domovinskog rata sa najmanje 100 dana u borbenom sektoru ?
 7. usporedni izračun mirovina

  Prosle godine sjednica Upravnog vijeća HZMO-a bila je: " Dana 28. kolovoza 2017. održana je 10. sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na kojoj je Upravno vijeće donijelo odluke o usklađivanju mirovina od 1. srpnja 2017. "
 8. Povećanje invalidnine HRVI-a

  Na stranicama izvrsenja proracuna za " trajna prava branitelja " upisan je datum 13.07.
 9. Otkaz s ponudom izmjenjenog ugovora o radu

  Ako ne potpisete novi ugovor o radu na snazi ostaje i dalje stari ugovor o radu, kako to poslodavcu nece odgovarati donjet ce odluku o "Otkaz ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora" (Clanak 123. ZOR-a) i vjerojatno vam ponuditi taj isti novi ugovor koji vam je vec nudio, ako ga u roku 8 dana ne potpisete (taj novi ugovor) automatski vam nastupa otkazni rok koji mora biti naveden u odluci "Otkaz ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora", isto tako mora biti navedena i klauzula o otpremnini sa datumom isplate iste. Ovakvim otkazom imate sva prava na burzi.
 10. Ponovni izračun mirovine

  U 2018.god. vise niste radili na "ugovor o dijelu" ili...
 11. Ostvarenje mirovine

  Postovani, prema vazecem mirovinskom zakonu "ZOMO" u RH, uvijet za starosnu mirovinu je 65 godina starosti i 15 mirovinskog staza, kako vas brat ne zadovoljava oba uvijeta nema pravo na mirovinu iz RH. Hrvatska nema potpisan ugovora o socijalnom osiguranju sa SAD-om pa sa tog naslova nema pravo na pribrajanje staza ostvarenog u SAD-u stazu u RH kako bi imao uvjete mirovinskog staza ( 15 i vise godina) i ostvario razmjerni dio mirovine za ovih 10 godina iz RH. Za tocniju informaciju obratite se u najblizi podrucni ured HZMO-a
 12. Izračun radnog staža

  Trajanje nepunog radnog vremena U Republici Hrvatskoj broj radnih sati tjedno ne smiie prijeći 40 sati (čl.61. st. Zakona o radu1, nadalje: ZOR). Ukoliko se, kod sklapanja ugovora o radu, ugovori fond radnih sati tjedno koji je manji od 40 sati, tada se radi o nepunom radnom vremenu (čl. 62. st.1. ZOR-a). Prilikom svakog zasnivanja radnog odnosa (u punom ili nepunom radnom vremenu), sklapa se između poslodavca i posloprimca ugovor o radu (čl. 10- ZOR-a). Kako se računa radni staž kod rada u nepunom radnom vremenu Radniku zaposlenom na nepuno radno vrijeme, radni staž (staž osiguranja, čl. 27. st.3. ZakMIO) za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja računa se u trajanju koje odgovara ukupnom broju sati rada u nepunom radnom vremenu ostvarenog za pojedine godine - obračunatih na puno radno vrijeme. Primjer 1. Radnik koji je cijelu 2016. godinu radio 4 sata dnevno, pet dana u tjednu - što iznosi 20 sati tjedno, prvo treba utvrditi staž osiguranja kao da je radio puno radno vrijeme i to na sljedeći način: ■ računa se godina od 12 mjeseci, a svaki mjesec u trajanju od 30 dana (neovisno o tome radi li se o veljači sa 28 ili 29 dana, srpnju i kolovozu sa 31 danom ¡td.) = 12 x 30 = 360 dana, ■ zatim se tih 360 dana množi sa satima rada radnika dnevno = 360 x 4 sata = 1.440 sati, ■ koji se potom dijele sa satima rada u punom radnom vremenu (8 sati dnevno) = 1.440 / 8 = 180 dana, ■ koji se dijele sa brojem dana u mjesecu (30 dana) = 180/30 = 6 mjeseci radnog staža u 2016. godini. U slučaju kada radnik radi kod više poslodavaca, radni sati prove-deni kod svih poslodavaca se zbraiaiu (kumuliranju) te se prema tom zbirnom iznosu sati rada (koji ne može biti veći od 40 sati tjedno prema čl. 61. st. 1. ZOR-a) računa staž osiguranja.
 13. Prijava na nižu stručnu spremu od potrebna

  Pa podaci sa e-gradjani i potvrde sa HZMO-a bi trebali biti indeticni i kao dokumenat bi trebali imati isto vazenje. A sta vam konkretno pise na ugovoru o radu.
 14. Izračun radnog staža

  Kako ne pise pa mora pisati, sta ti pise kad pogledas u rubriku "Podaci o stazu, placi i osnovici" i u rubrici "Prijavno-odjavni podaci", dali ti je taj navedeni radni staz upisan u staru radnu knjizicu.
 15. Buka , smetanje

  I to samo kao susjed susjedu, jer ponavljam to nije duznost predstavnika suvlasnika.
 16. mirovina

  Nemate nikakve osnove traziti reviziju. Po osnovi obavljanja druge djelatnosti na koji se placa doprinos za mirovinsko osiguranje ima pravo na dodatni staz jer su uplacivani doprinosi za mirovinsko, a vremenski period radnog staza (kako kazete dodatne cca 3 godine) obracunat joj je prema kolicini dodatnog novaca kojeg je zaradila u tom periodu u kojem je obavljala taj dodatni posao vijecnice gradske cetvrti - predsjednice.
 17. Buka , smetanje

  Predstavnik suvlasnika nije policajac i to nije njegov posao. Probajte doznati dali ima kakvu rodbinu i s njima porazgovarati ako je moguce, makar mislim da vam se nista nece promjeniti, starost i senilnost se nazalost nemogu mijenjati, ali kao sto kazete mozda boljom organizacijom stvari da mu ne ispadaju, slape umjesto klompi, tepisi na podovima itd.
 18. mirovina

  2 mandata bi bilo cca 8 godina, dali je taj posao gradske vjecnice obavljala uz svoj redovni posao, dali je za to vrijeme bila radovno zaposlena.
 19. Postotak za dragovoljca

  Samo jos jedno dodatno pojasnjenje, prema sadasnjem ZOMO-u i novom ZOPHBDR-u izracun je moguc za redovnu mirovinu po ZOMO-u (tocka 9. gornje tablice), najnizu mirovinu po ZOMO-u (tocka 11. gornje tablice), dok se po novom ZOPHBDR-u od 01.03.2018. moze izracunati i najniza braniteljska mirovina (tocka 17. gornje tablice), redovna braniteljska mirovina (tocka 13. gornje tablice) na ovaj nacin moci ce se izracunavati tek od 01.01.2019.god. (u ovoj tablici ona je sad samo informativna). Znaci da se redovna braniteljska mirovina za sada racuna po sadasnjem starom po tome jos vazecem ZOPHBDR-u.
 20. Postotak za dragovoljca

  Postovani prof, O formuli za izracun minimalne braniteljske mirovine nas dvoje smo tu raspravljali prije par mjeseci i onda sam se slozio s vama da je formula sljedeca: (2558,25 kn x polazni faktor) + (dani borbenog sektora x 0,4989 kn x polazni faktor) Ali citajuci pojedine clanke novog braniteljskog zakona po n-ti puta, dosao sam do zakljucka da bi formula logicno morala biti ovakva: (2558,25 kn x polazni faktor) + (dani borbenog sektora x 0,4989 kn), jer prma clanku 51., stavak 2. oduzima se samo jednom, nema mi logike da se oduzima i od provedenih dana u DR. Članak 51. (1) Najniža mirovina iz članka 49. ovoga Zakona određuje se uz primjenu polaznog faktora 1,0. (2) Polazni faktor za određivanje najniže prijevremene starosne mirovine određuje se tako da se polazni faktor iz stavka 1. ovoga članka smanjuje prema članku 26. stavku 3. ovoga Zakona.
 21. Postotak za dragovoljca

  Ako se znaju podaci za "polazni faktor" i podaci o tocnom "broju dana provedenih u DR" u borbenom sektoru, onda izračun minimalne braniteljske prijevremene starosne mirovine, nije kompliciran ovo je formula: (2558,25 kn x polazni faktor) + (dani borbenog sektora x 0,4989 kn). (2558,25 x 0,85) + (449 x 0,4989) = 2398,52 kn Zasto je vama od strane mirovinskog izracunato cca 40 kn vise nije mi dokucivo, ali ako je vise netreba se buniti. Evo i kompletnog izracuna:
 22. Postotak za dragovoljca

  Pitanje, koji datum nosi taj izracun od mirovinskog (od kojeg datuma bi isla ta mirovina iz izracuna), kad ste tocno rodjeni kojeg datuma, podatak od 449 dana sudjelovanja u DR je potpuno tocan.
 23. OTKRIVAMO DETALJE MIROVINSKE REFORME: OD SIJEČNJA 2019 NOVA PRAVILA ZA ODLAZAK U PENZIJU Najveće promjene osjetit će svi rođeni 1962. i kasnije
 24. Postotak za dragovoljca

  Tesko mozemo ovako raspravljati na pamet. Ako ste dobili izracun od mirovinskog slikajte ga zacrnite osobne podatke i stavite ga tu ili mi ga posaljite na mail koji vam dostavljam u vasu postanski sanducic
 25. Postotak za dragovoljca

  Gdje ste procitali ili culi da se ovako boldano napisano povecavaju osobni bodovi za sudjelovanje u DR kod izracuna mirovine.
×