Jump to content

Iustitia_ZD

Korisnik
 • Broj objava

  54
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

Sve što je Iustitia_ZD objavio

 1. prodaja osobnog automobila

  Ne. Ne, niste.
 2. Izgubljeni strani prometni dokument

  dobro su vam rekli u STP. morat ćete čekati do 30 dana ili naći strani prometni dokument. treće opcije nema.
 3. Oduzimanje oruzja

  Zanima me Vaš komentar na sljedeće: Po odredbama prijašnjeg Zakona o oružju koji je bio na snazi do 31.10.2018., mogli ste biti kažnjeni za prekršaj po JRM i dalje zadržati oružje ako počinjeni prekršaj nije sadržavao u sebi elemente nasilja. Ja nisam pravnik pa možda i krivo shvaćam, ali mislim da je namjera zakonodavca u novom zakonu također bila ta da onemogući posjedovanje oružja onim ljudima koji su počinili prekršaje s elementima naselja, posebice onih iz ZPPJRM. (Pažljivo pročitajte odredbu zakona, ja sam zaista ovako shvatio) Osobno sam vlasnik oružja, pa možda sam i zbog toga osjetljiv na ovakva pitanja. Jednostavno nema smisla da se svaki prekršaj iz ZPPJRM može smatrati neispunjavanjem uvjeta za posjedovanje oružja. Npr. u sili se popišate negdje u parku (vrijeđanje moralnih osjećaja građana čl. 14), ili npr. izvjesite na kući zastavu neke strane države bez odobrenja nadležnog organa (čl. 26), i eto ga više ne ispunjavate uvjete i može vam se oduzeti oružje. Ako je to sve stvarno tako, onda se ne čudim svima onima koji doma drže kojekakve pištolje i drugo oružje B kategorije bez odobrenja nadležnog tijela. Ne moraju na liječnički, ne moraju plaćati pristojbe i produžavati oružni list, a ako su normalni ljudi šansa da ih se ulovi u nelegalnom posjedu je minimalna pa možda čak i nikakva.
 4. Jučer sam ulovljen u prekoračenju brzine na brzoj cesti D10. Radi se o prekoračenju brzine većem od 80 km/h u odnosu na prometni znak, što spada u najtežu kategoriju prekršaja. Danas međutim uočavam da je na zapisniku o izmjerenoj brzini kretanja krivo upisan naziv ceste na kojoj sam vozio, odnosno na zapisniku su vidljivi kontradiktorni podaci. Znači, u zaglavlju tog zapisnika, pored datuma, navedena je ispravna lokacija "DC-D10". Međutim, u nastavku zapisnika, tamo gdje se piše točno mjesto mjerenja, piše DC D1, km X, smjer Y. Zanima me, ima li smisla pred Sudom pobijati takav zapisnik. Svjestan sam da je policijski službenik na terenu napravio tipfeler, ali ipak me zanima kako bi se Sud mogao postaviti s obzirom da ovakav zapisnik ipak sam po sebi ima određene kontradiktornosti i nedostatke. Eventualno neka sudska praksa? Bojim se da mi Sud na osnovu takvog prigovora možda još i nebi povisio kaznu iz prekršajnog naloga, koji mi poštom tek treba doći. Molim vas za savjet.
 5. Pobijanje zapisnika o izmjerenoj brzini kretanja

  Evo ishoda! Sud je presudio da se zbog priznanja prekršaja i prijašnje nekažnjavanosti novčana kazna smanjuje sa 3000 na 1800 kn. (Umanjeno za 2/3 ako se plati u roku od 8 dana). Zaštitna mjera je ukinuta.
 6. Nepoštivanje presuda Upravnog suda

  Pokušajte sa zahtjevom za izvršenje presude (čl. 81 Zakona o upravnim sporovima)
 7. Darovni ugovor djed unuk

  Meni je još po starom zakonu djed darovao nekretninu i bio sam oslobođen poreza. U poreznoj je trebalo priložiti moj rodni list i rodni list moje majke kako bi se dokazala veza sa djedom. Mislim da i po novom zakonu egzistira takvo oslobođenje, konkretno za darovanje članak 15. stavak 1. točka 1. ZPPN (115/16, 106/18) to što je unuk maloljetan utječe na situaciju, budući da unuk nije punoljetan i poslovno sposoban. u konkretnom slučaju će za unuka ugovor morati potpisati jedan od njegovih zakonskih zastupnika/skrbnika. Morate također imati na umu da, s obzirom da su djeca od djeda živa, ako se darovnim ugovorom djeda i unuka povređuje pravo djece na njihov nužni dio, oni mogu nakon djedove smrti tužiti unuka i pobijati darovni ugovor, tj. tražiti isplatu svog nužnog dijela.
 8. Ispala zadnja tablica

  E ovdje moram malo ispraviti Prije stupanja na snagu Pravilnika o registraciji i označavanju vozila (NN 130/17), bilo je moguće dobiti registarsku pločicu s istim brojem ako je ona izgubljena, ukradena ili oštećena. Stupanjem na snagu novog pravilnika, odredbom članka 25. istog, propisano je da se u slučaju gubitka ili krađe izdaju pločice s novim oznakama (brojevima). Isključivo oštećena ili dotrajala registarska pločica može se zamijeniti novom ali s istim oznakama. U ovom konkretnom slučaju dakle, forumaš će moći dobiti novu pločicu s novim brojevima, osim ako se ova pločica koja je nestala naknadno ne pronađe i obustavi potraga za njom.
 9. Boravište/prebivalište

  Boravište je mjesto gdje privremeno boravite, ali se tamo niste trajno nastanili. Ako Vaš privremeni boravak u Zagrebu traje dulje od 3 mjeseca, onda ga trebate prijaviti (članak 2. stavak 4. Zakona o prebivalištu)
 10. Boraviste

  Praksa je svugdje različita. U većini slučajeva traže samo ovjerenu suglasnost stanodavca, a može i stanodavac doći s Vama dati suglasnost pa se tako štedi na troškovima ovjere. Vlasnički list ne treba, a ako su ga prije tražili, nisu trebali/smjeli, jer u suglasnosti stanodavac pod materijalnom i kaznenom odgovornošću potvrđuje da je suvlasnik nekretnine u kojoj Vam dopušta prijavu. savjetujem Vam, ako možete, odite s Vašim stanodavcem na policiju, ili neka on ovjeri izjavu pa možete i sami. ako imate original suglasnosti od prije, i ako je ta suglasnost ovjerena kod javnog bilježnika, ona VRIJEDI. Inače, referenti na šalteru traže svake godine novu suglasnost, što traže nezakonito. Ja sam pisao predstavku MUP-u koja je naknadno usvojena. Jednom dana ovjerena suglasnost vrijedi sve dok se ista ne opozove. U zakonu piše da ste dužni priložiti suglasnost, a nigdje ne piše da ta suglasnost mora svake godine biti dana nanovo.
 11. Liječnički pregled za vozačku dozvolu

  ne znam kako će se nadležna PU/PP postaviti prema ovom slučaju, pitanje oko vozačke i liječničkog pregleda dovodi u pitanje tko će snositi troškove ove pogreške. vozačka dozvola sa biljezima košta 166 kuna, a liječnički pregled najmanje 400 kuna. S obzirom da Vaša kćer ima važeće uvjerenje do 5. mjeseca ove godine, ako biste išli upozoriti ih na grešku, oni bi joj eventualno izdali novu vozačku dozvolu koja bi vrijedila do 5. mjeseca, i još bi sigurno i tražili da se plate troškovi. Da sam na Vašem mjestu, strpio bi se do 5. mjeseca i onda neka kćer odradi liječnički, možda će dobiti uvjerenje na neki dulji rok. Zatim nakon odrađenog liječničkog se može na MUP, upozoriti ih što se desilo, pa nakon toga zatražite novu vozačku i naravno sve platite, jer biste u svakom slučaju nakon isteka 1 godine liječničkog morali platiti novo uvjerenje i novu vozačku dozvolu.
 12. Prolaz kroz crveno ili ipak nije

  Koliko na ovom forumu piše korisnik 'drot13' koji je policijski službenik, u gradu Zagrebu ne postoji nikakva kamera koja evidentira prekršaje crvenog svjetla. Po tome pretpostavljam da ako odmah nisi zaustavljen, nema ni naknadnog razloga za brigu.
 13. Liječnički pregled za vozačku dozvolu

  Radi se o grešci, referent na šalteru nije pažljivo čitao uvjerenje. Jer da je vozačka izdana sukladno tom uvjerenju, onda bi bila izdana upravo na rok od 1 godine.
 14. Priznaje li policija dokumente na mobitelu

  Prometna 300, Vozačka 300, Neimanje osobne 200 kn. Sve skupa 800 kn, odnosno 400 ako se plati na licu mjesta. Kopija se naravno ne priznaje, jer nema dokaznu snagu javne isprave. Samo kod bilježnika ovjerena kopija ima sukladno zakonu snagu javne isprave. Možda poneki policijski službenik u nekoj situaciji i prizna neovjerenu kopiju, ali svakako ostvareni su elementi prekršaja i može se kazniti iako je slikano na mobitelu/kopirano itd.
 15. Boraviste

  obratite se telefonski MUP-u (gore sam u postu napisao detalje). Oni će Vam dati savjet i ocijeniti je li dosadašnje postupanje prema Vama bilo u okvirima zakona.
 16. Boraviste

  referenti na šalterima, baš što se tiče boravišta, ne da često puta krivo tumače zakon, nego ni ne znaju ispravan naziv zakona. u ovom slučaju mislim da je referentica neosnovano odbila evidentirati prijavu Vašeg boravišta. u tom slučaju ste trebali inzistirati na predaji zahtjeva, pa neka Vam onda ta ista referentica napiše negativno rješenje na koje se Vi onda možete žaliti. s obzirom da po meni nije bilo zakonske osnove da Vas otkantaju, nazovite telefonom MUP, tražite da Vas spoje u Upravu za upravne i inspekcijske poslove, a kad dobijete njih onda tražite Odjel za prijavništvo i osobne isprave. Oni su u Hrvatskoj najkompetentniji za tumačenje odredbi Zakona o prebivalištu i drugih podzakonskih propisa. Objasnite im u čemu se radi, a ako je sve ovako kako ste opisali, i onda će oni vrlo vjerojatno naložiti Heinzelovoj da Vam se prijavi boravište.
 17. Boraviste

  Teta na šalteru vam je dobro rekla. Morate imati dokaze na kojima temeljite svoj privremeni boravak na adresi boravišta, to može biti npr. kao što Vam je i rečeno ugovor o radu na određeno, potvrda o studiranju, itd. Znači, neki na ovom forumu su prijavili i na dulje od 2 godine ali su imali odgovarajuće dokaze na kojima su temeljili svoju prijavu. Bez tih dokaza se boravište može prijaviti na 1 godinu, zatim produžiti za još 1 godinu (ukupno 2 godine), ali ako se opet hoćete prijaviti na toj adresi, bez da dajete dokaze zašto tamo boravite, onda morate imati tu pauzu. S obzirom da se ubrzo selite u drugi stan, ako će to biti uskoro, strpite se i na toj drugoj adresi će Vam se najnormalnije dopustit prijava boravišta. Ako biste prijavili prebivalište kod prijateljice a da tamo ne živite, dovodite se u mogućnost da se isto utvrdi terenskom provjerom, pa naknadno možete prekršajno odgovarati zbog davanja neistinitih podataka, kazna Vam je od 500,00 do 5.000,00 kuna.
 18. Boraviste

  da, možete odmah prijaviti ako vam vaš poznanik da suglasnost da se prijavite na adresu njegove nekretnine. (pod uvjetom da je upravo poznanik vlasnik ili suvlasnik neke nekretnine) boravište možete prijaviti u rijeci, a i preporučljivo je s obzirom da tamo i živite kako navodite. ne. ne, jer primarnu zdravstvenu zaštitu možete ostvarivati u mjestu prebivališta ili boravišta. Napisali ste da živite u Rijeci. Samim time Vaša prijava nije legalna. Ali MUP to ne zna sve dok se ova okolnost ne utvrdi odgovarajućom terenskom provjerom. Onda biste dobili prekršajni nalog i kaznu jer ste dali neistinite podatke. I naravno takva prijava prebivališta bila bi poništena. Osim promjene osobne iskaznice, i prijave prebivališta uz suglasnost stanodavca, ne trebate raditi nikakve druge pravne postupke.
 19. Uvoz auta iz Kandae

  Sukladno Uredbi o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na motorna vozila (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2018_12_109_2092.html), samo po komponenti za CO2 spadate u najviši razred osnovne naknade od 70670 kn + 1300 kn za svaki gram CO2 iznad 200 g/km. Znači za ovo između 230 i 280, to iznosi između 109670 i 174670 kn. Naravno, uz CO2 valja pribrojiti i vrijednosnu komponentu, znači ravnajući se po vrijednosti samog vozila. To u odnosu na CO2 i nije nešto previše, možda par tisuća kuna. (Ne znam koliko vrijedi vozilo ali pretpostavljam da mu je vrijednost do 100, 150 tisuća kn). Iznos koji trebate platiti dobiva se zbrajanjem vrijednosne komponente i CO2, ali se umanjuje za postotak deprecijacije previđen Pravilnikom o posebnom porezu na motorna vozila (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_01_1_2.html) Za auto iz 2011 platili bi 28,06% iznosa poreza, a za auto iz 2014 40,06% iznosa. Po podacima koje ste dali, iznos onoga što biste trebali platiti kod nas, iznosio bi između 32000 do 72000 kn. I to naravno samo ako je u kombinaciji uvoz s Vašom tetom. Ako biste Vi sami uvozili, pribrojite PDV, carinu i ostale troškove. Procijenite sami isplati li Vam se ovakav pothvat.
 20. Uvoz auta iz Kandae

  ako vozilo i zadovoljava uvjete u pogledu homologacije, stvar je vrlo skupa jer se trebaju platiti carina, pdv i posebni porez na motorna vozila. ako tetka uvozi vozilo kao povratnik, onda je ona oslobođena homologacije ali mora ishoditi odobrenje za registraciju od ministarstva mora, prometa i infrastrukture. također je oslobođena i carine i PDV-a, a mora obavezno platiti posebni porez. u slučaju tetkinog uvoza auto se ne može prodati/darovati nikom drugom u roku od 1 godine. pretpostavljam u svakom slučaju da uvoz nije isplativ jer auti iz kanade su većinom benzinci s motorima veće kubikaže i imaju veliku emisiju CO2 što dovodi do visokog iznosa poreza koji se treba platiti. Znam za neke slučajeve gdje su povratnici htjeli uvesti auto iz amerike, ali iznos PPMV je bio abmnormalno visok, preko 100.000 kuna, tako da su se odlučili auto vratiti nazad otkud su ga i uzeli.
 21. Zamjena lokota

  i treba voditi računa da je krajnji rok za podnošenje tužbe za smetanje posjeda 30 dana od dana kada ste saznali za smetanje posjeda.
 22. Ne može njemačka STP znati što vama treba u Hrvatskoj. Kolega sivko vam je gore stavio sliku od tzv. "Teil 1". (manjeg formata, veličine naše prometne dozvole). Ovaj "Teil 2" je dokument veličine A4 papira. Taj dokument nažalost namate, ali itekako on postoji. U njemačkoj ćete uz svako motorno vozilo dobiti i Teil 1 i Teil 2. Što se tiče upravne pristojbe, nije možda loša ideja nazvati u Središnji ured porezne uprave jer su oni nadležni za tumačenje spornih računa. Zbog novog zakona od 1.1.2018. svi upravni poslovi oko registracije vozila pali su na teret stanica za tehnički pregled i njihove upravne referente. Neki referenti se u tome svemu još nisu snašli. Mogu Vam reći za primjer, nedavno sam uvozio za prijatelja vozilo iz Danske, kupljeno od firme i s urednim računom. U našoj STP su tražili plaćanje upravne pristojbe, jer na računu ne mogu vidjeti podatak je li plaćen PDV. Naravno, PDV je bio plaćen, ali je na danskom jeziku pisalo "Moms", što u prijevodu znači porez, a to naši referenti nisu znali, a nisu se ni potrudili da znaju. Još jedna iznimka kod upravne pristojbe je ta da ju niste dužni platiti ako je na računu napisano da je primijenjen poseban postupak oporezivanja marže. Sve ove sitnice su jako bitne, ali ne znaju ih baš svi referenti. Zato bi bilo mudro, za svaki slučaj, provjeriti s poreznom upravom postoji li po Vašem računu od auta obaveza plaćanja pristojbe.
 23. I upravo zbog ovakvih okolnosti je onda najpametnije obratit se CVH koji će predmetnoj STP izdati obavezujuću uputu kako postupati.
 24. Da sam ja u toj situaciji, uopće se nebi borio i natezao s nijemcima. Po meni je mnogostruko lakše prijaviti u PU/PP da su dokumenti izgubljeni, platiti 20 kn biljega, i s tom potvrdom otići na tehnički. Oni onda mogu službenim putem od MUP-a zahtijevati provjeru postoje li zapreke za registraciju vozila ili ne. A ako ne odgovore u roku 30 dana smatra se da takve zapreke nema. Inače, po prijašnjoj okružnici su se vozila mogla odmah registrirati uz kopiju (ili bez ikakvih prometnih dokumenata), pa tek ako bi se naknadnom provjerom preko MUP-a utvrdilo da postoje zapreke, išlo bi se na poništenje registracije vozila. Iz nekog razloga su s takvom praksom odustali i zamijenili ju ovom novom, postojećom praksom. S obzirom na gore navedeno, držim da je linija manjeg otpora izvesti postupak ovako kako sam i opisao Najtočnije odgovore na sva pitanja uvijek će dati CVH, pododjel za registraciju i TP vozila, jer upravo kad dođe do neke poteškoće referenti na tehničkom zovu baš njih. Meni su se na tehničkom pregledu, zato jer dosta poslujem s njima, znale dogoditi razne komplicirane situacije, pa onda dođeš tamo i izložen si na (ne)milost referentovim raznim tumačenjima. Zato ja uvijek kad nanjušim problem nazovem CVH, oni objasne način rješenja. I s time baš nikad nisam imao nikakvih komplikacija...
 25. Napisao sam Vam gore već, pročitajte ponovo. S obzirom da nemate dokument niti njegovu kopiju, prijavite gubitak u najbližoj policijskoj postaji i zatražite da Vam se izda potvrda. S tom potvrdom odite na tehnički i zatražite postupanje po gore navedenoj okružnici. iz okružnice: Uz zahtjev vlasnik treba dati izjavu u kojoj navodi razloge neposjedovanja originalnih inozemnih prometnih dokumenata (npr. gubitak, krađa, ili su zadržani kod inozemnog tijela za registraciju). Ukoliko su dokumenti po izjavi vlasnika izgubljeni /ukradeni isto je potrebno prijaviti u nadležnoj PU/PP i o tome priložiti potvrdu.
×