Jump to content
Tin123

Tužba za uplatu rata stana

Preporučene objave

Dobra večer...

Molim za pomoć...

Susjed je 1994.godine s HZZO-om sklopio Ugovor o prodaji stana na kojem postoji stanarsko pravo u kojem stoji da će u 211 rata, do 15-og u mjesecu, sljedećih 18 godina otplatiti stan (stan je trebao biti otplaćen do 2012.godine). Do 2005. godine rate za stan su plaćane (ukupno 111 rata je plaćeno),  od tada rate više nisu plaćane i ostalo je 100 neplaćenih rata cca. 20 000kn. 

Tek 2017.godine HZZO šalje dopis u kojem potražuje dugovanje preostalih rata odnosno glavnica cca. 20 000kn uz zakonske zatezne kamate 22 000kn (može li iznos zakonskih zateznih kamata prelaziti iznos glavnice po zakonu?), međutim kako podatci o stanu (broj ulaza, kat, kvadrati...) nisu bili točni poslan je prigovor na navedeni dopis. Odgovor na prigovor nikad nije dobio.

Prije par dana od Općinskog suda stiže Poziv tuženiku da podnese odgovor na tužbu (rok 30 dana). HZZO pokrenuo je tužbu preko Općinskog suda u kojoj traži da sud donese presudu po kojoj će se sudskom prodajom založenog stana, a tuženik se može osloboditi prodaje stana ako namiri ukupan iznos naveden u zahtjevu.

S obzirom da od 2005.godine od kada nisu plaćane rate HZZO nije poslao niti jednu opomenu čak ni kad je kredit trebao isteći 2012.godine nikakav dopis nije stigao tek su prvi put poslali 2017.godine dopis u kojem traže da se plati navedeno dugovanje sa zeteznim kamatama, jeli to po Zakonu?

Dali postoji kakva mogućnost da je dugovanje otišlo u zastaru nakon toliko godina? 

Koji je sljedeći korak  koji Sud može poduzeti? Koja bi bila najpovoljnija opcija za susjeda osim plaćanja rata? Što bi bilo pametno dodati u Odgovoru na tužbu koju mora dostaviti na Općinski sud? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 3 sati , Tin123 je napisao:

Dali postoji kakva mogućnost da je dugovanje otišlo u zastaru nakon toliko godina

Ako je potraživanje osigurano založnim pravom, prigovor zastare je neutemeljen, odnosno se zastarjeli dug može naplatiti iz založene stvari ali ne i kamate,na što upućuju odredbe čl. 222 ZOO

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×