Jump to content

razvrgnuće suvlasništva


anonimno

Preporučene objave

Na koji način razvrgnuti suvlasničku zajednicu od oko 240 suvlasnika na zemljištu ( 10 hektara šume) ? Suvlasnik sam najvećeg pojedinačnog dijela (oko 25%) i interes mi je da izdvojim parcelu fizički sukladno suvlasničkom udjelu, a ne da se zemljište prodaje na dražbi pa da dobijem dio novca. Neki uknjiženi suvlasnici su mrtvi ili nepoznati, a iza nekih nisu provođene ostavinske rasprave cijelo stoljeće nego su njihovi nasljednici upisani samo kao suposjednici u katastru. Također su uknjiženi i neki daleki preci iza kojih polažem pravo na suvlasničke dijelove. Poznati suvlasnici ne žele razvrgnuće, sudjelovanje u troškovima niti prodavanje svojih dijelova. U faktičnom posjedu je 10 što knjižnih što vanknjižnih vlasnika upisanih u katastru. Postoji li neka varijanta da to rješim za manje od 20 godina povlačenja po sudu? Da li sam dužan plaćati sudske, geodetske i ostale troškove za cijelo zemljište ili samo sukladno suvlasničkom udjelu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za razvrgnuće suvlasničke zajednice morate sve sami, i elaborat , sporazumi, suglasnosti, i dokazivanje cijele kronologije ukoliko se ostali suvlasnici ne žele s tim mučiti. Da to idete sami kao pojedinac trebat ćete ne samo novaca nego i mnogo, mnogo vremena, uzrujavanja i hodanja. Pokušajte svi zajedno i naravno uz odvjetnika. Imam sličan slučaj, ali uz nekih 15-tak suvlasnika. Pitam se što činiti. Dala sam požurnice na plombe za ostavine koje još nisu riješene za neke suvlasnike, pa su idući dan u gruntovnici stavljene na daljnje rješavanje - u fazu pretinca. Ali pitanje je kad će krenuti dalje (Općinski sud u Zagrebu). Cilj mi je barem riješiti posjedovnicu pa tek se onda natezati sa suvlasnicima radi vlastovnice. Jedan od njih nije zainteresiran za diobu (iz nekih osvetničkih razloga prema jednom suvlasniku) i vjerojatno ću morati predati na sudsko razvrgnuće. Ali sve to traje, traje... i to posao je samo za strpljive i hladnokrvne. Ali, naravno, započnite, možda se što promijeni u radu gruntovnica i pomognu ljudima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprostite na dodatku. Vi radite samo elaborat za sebe, a diobni ugovor morate sklapati sa svima ostalima. Primjer iz nedavnog iskustva: pokrenula sam razvrgnuće suvlasništva s ostalih 5 suvlasnika. Sastavili smo sporazum gdje se navodi da su oni suglasni da se odcijepim na određenu česticu (koja je elaboratom provedena u gruntovnici). To bez ovjeravanja. I još smo ovjerili suglasnost za razvrgnuće suvlasničke zajednice gdje navodimo da oni meni daju suglasnost da se odcijepim. Sud je odbio prijedlog za moju uknjižbu na određenu česticu jer su te isprave samo deklaratornog značenja i još navodi u obrazloženju da treba isprava konstitutivnog značenja, a to je diobni ugovor. U međuvremenu su svi suvlasnici svoje dijelove prodali novim kupcima, tako da sam diobni ugovor sklopila s njima. Njihov kupoprodajni ugovor i ovaj naš diobni predali smo pod istim Z. Provedeno je. I pitam se zapravo što znače te suglasnosti i sporazumi koji se navode u Zakonu o zemljišnim knjigama, a ne može se na temelju njih provesti dioba. Znači, treba samo diobni ugovor. Ali ako se sklapa diobni ugovor istodobno se sve stranke dogovaraju kome što pripada. Međutim, ovaj slučaj kad vi sami želite svoje izdvojenje bez obzira kad će ostali i kako sebe rješavati, onda ne znam kako bi izgledao takav diobni ugovor. Evo, ako može netko to pojasniti bila bih zahvalna, jer mi predstoji ta situacija, kao i kolegi koji je otvorio pitanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Parcelacija-legalizacija

Prije tri godine kupio sam kao četvrti i zadnji suvlasnik,suvlasnički udio od 4152 m2 na parceli od 6382 m 2 oranice i livade, po gruntovnom izvatku. U naravi se parcela sastoji iz četiri neovisne i fizički odvojene ogradom „podparcele“ a na svakoj je 80-ih godina sagrađena po jedna vikendica. Čestica se nalazi u građevnoj zoni i jedino je „moja“vikendica ucrtana u katastru odnosno uvedena je u posjedovni list, dok ostale tri pravno ne postoje.

Odmah po kupovini pokrenuo sam postupak parcelacije i legalizacije kupljenoga.

Proveden je prijedlog parcelacije,idejno rješenje za sva četiri objekta,suglasnost elektre i vodovoda i konačno dobivena lokacijska dozvola u rujnu 2007.

U međuvremenu sam(u državnom arhivu) pronašao uvjerenja o prostornom uređenju kao i građevinsku dozvolu iz 1989 kojoj sam morao obnoviti pravomoćnost u uredu za urbanizam što sam učinio u listopadu 2007.

Ovlašteni geodeta je predao u katastar navedenu dokumentaciju, dopunjenu potvrdom građevinske inspekcije da „moja“ odnosno jedina vidljiva u dokumentima građevina nije u postupku kao i parcelacijski elaborat odnosno prijavni list sa „ novim“ parcelama sukladno lokacijskoj dozvoli.

U prijavnom listu su vlastoručno potpisani svi suvlasnici da prihvaćaju prijedlog parcelacije.

No u katastru su došli(očevidom) do istinitog podatka da su na parceli sagrađene još tri vikendice te zahtijevaju dodatno snimanje i ucrtavanje tih objekata u prijavni list iako u lokacijskoj dozvoli postoji tek idejno rješenje za njihovu gradnju. Sve navedeno sam financirao sam te nemam namjeru ni sredstva nadalje financirati legalizaciju objekata suvlasnika na parceli (iako to već više od 20 g funkcionira kao četiri potpuno odvojene cjeline) molim odgovor na pitanje:

S obzirom na potpisanu suglasnost suvlasnika u prijavnom listu oko parcelacije zemljišta te uvažavajući činjenicu da je „moja“ vikendica građena na osnovu građevinske dozvole iz 1989g postoji li mogućnost da legaliziram objekt u zemljišnim knjigama i suvlasnički udio pretvorim u svoju česticu bez da sam obavezan snositi troškove za provedbu istog za sve suvlasnike budući da njima trenutno stanje ne smeta i nisu voljni izdvojiti niti kune za legalizaciju istog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

eve5 je napisao:

Postoji li negdje na netu sajt gdje imaju primjerci zahtjeva za razvrgnuče suvlasništva kao i ostali primjerci zahtjeva za sud ?

Ako netko ne želi razvrgune onda moraš s njim na parnicu je li tako, i to je onda to što odugovlači postupak.

 

O razvrgnuću suvlasništba bilo je govora , evo jedne šprance pa ako vam odgovara

Good luck

Mike

 

Ime i prezime, adresa i

poštanski broj onoga koji

predlaže razvrgnuće npr.

 

Pero Perić

Trg Bana Josipa Jelačića 5

10000 ZAGREB

 

 

OPĆINSKOM SUDU U ................

npr. Zagreb

 

Predlagatelj: PERO PERIĆ iz Zagreba, Trg Bana J.

Jelačića 4

 

Protustranka: N. N. iz Zagreba, njegova adresa

 

 

PRIJEDLOG ZA RAZVRGNUĆE SUVLASNIŠTVA

 

- navesti broj isprava npr. 8 isprava (i na kraju ih i priložiti npr. skice izmjere, ugovore i sl.)

 

Predlagatelj i protustranka su suvlasnici čest. zem. npr. 156 upisane u z. ul. 5624, na kojoj je otac stranaka sada pok. .... izgradio obiteljsku stambenu kuću sa suterenom, prizemljem i katom, okolnim taracama, skalama, vrtovima i tri zasebna ulaza, i to svaki za po 1/2 dijela prava vlasništva.

 

Dokaz: - odobrenje za građenje bivše

Općine....broj.....od 15.03. 1980,

- ugovor o darovanju nekretnina od

15.03.200., sve isprave u preslijku.

 

Predlagatelj se od protustranke želi odijeliti.

 

Dana 12. 09.2005. godine, predlagatelj je putem svoje tadašnje punomoćnice predložio protustranci nacrt ugovora o razvrgnuću suvlasničke zajednice nekretnina i pozvao protustranku radi dogovora o načinu diobe, ali protustranka takav prijedlog ne prihvaća, i razumije se, među strankama nije postignut bilo kakav sporazum.

 

Dokaz: - prijedlog ugovora o diobi s tlocrtom

- dopis punomoćnika protustranke od 16.

03. 2005. g. s tlocrtima i preglednim

planovima terena, sve isprave u presliju

(dakle ovdje se navode one aktivnosti koje su se pokušale učiniti na miran način kako bi se postigao dogovor)

 

S obzirom na navedeno, a temeljem odredbi čl. 47. st.1. i 2., te čl. 48.st.2. i 3. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, predlagatelj

 

predlaže

 

 

da se provede sudsko razvrgnuće suvlasništva čest. zemlj. .... z.ul..... K.O..... te obiteljske stambene kuće koja se sastoji od suterena, prizemlja, kata, taraca, skala i tri zasebna ulaza a koja kuća je iozgrađena na predmetnom zemljištu, i to geometrijskom diobom na način da predlagatelju i protustranci pripadnu u vlasništvo dijelovi navedenih nekretnina u jednakoj vrijednosti.

 

U npr. Zagrebu, .....

 

Predlagatelj ...... i njegov potpis

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani,

djed i njegov brat suvlasnici su 2 nekretnine upisane u jedan z.k. uložak i to u omjeru djed (3/4) - njegov brat 1/4. Brat se je voljan odreći svoje 1/4 u djedovu korist. Na koji način najednostavnije to može učiniti kako bi djed bio vlasnik 1/1? Srdačno zahvkajujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija