Jump to content

SUVLASNIŠTVO 2 BRATA 1 PROBLEM


anonimno

Preporučene objave

Pliz, molim za savjet. 2 brata su nasljedstvom dobila podosta nekretnina. Odlučili su čitavu imovinu podjeliti na pola tako da na svakoj nekretnini svaki brati ima 50% vlasništva. Jedan brat želi prodati zemljište na kojem je suvlasnik s 50% a drugi brat ne želi prodavati. Kojim pravnim sredstvima omogućiti prodaju polovice nekretnine iako se drugi brat ne slaže s time?

Unapred zahvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nema se sta drugi brat slagati ili ne. dakle posle ostavinske rasprave, ostavina nije vise u rezimu zajednicke svojine, vec u rezimu susvojine. deobu susvojine moze zatraziti bilo koji suvlasnik u bilo koje vreme. ukoliko se drugi suvlasnik protivi deobi onda ce sud doneti odluku da se izvrsi civilna deoba putem izvrsne sudske javne prodaje po pravilima zakona o izvrsnom postupku.. za razliku od dobrovoljne sudske javne prodaje kod izvrsne NEMA odredjivanja vrednosti stvari, ( tj cene) ispod koje se stvar NE MOZE PRODATI. drugim recima moze se prodati za smesan novac. dobra stvar je da sanaslednik moze ucestvovati na ovakvoj prodaji i kupiti deo koji je pripadao njegovom bratu ;-) takodje sanaslednik uziva prvenstvo pred najboljim ponudiocem ukoliko odmah, po zakljucenju nadmetanja izjavi da kupuje po istim uslovima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Suvlasnik koji to želi može uvijek prodati svoje vlasništvo. Ako postoji pravo prvokupa onda to prilikom prodaje mora poštivati. Ako onaj tko pravo prvokupa ima ne želi to pravo koristiti i kupiti ponuđeni dio, nekretnina se može prodati bilo kome.

 

2. U svakom slučaju suvlasnik prodaje samo svoj suvlasnički dio, u ovom slučaju svoju 1/2. Nema načina da natjera drugog suvlasnika da ovaj istovremeno proda svoj dio.

 

3. Pitanje je tko uopće želi kupiti udio, a ne cijelu nekretninu, a i tada po kojoj cijeni. Obično takav udio vrijedi manje od polovine cjeline.

 

4. Vjerojatno je najbolje prvo razvrgnuti suvlasništvo fizički, ako se tako dobivaju suvisle samostalne nekretnine, ako ne, onda dolazi u obzir i građanska (civilna) dioba tako da netko nekoga isplati. Ako ni to ne ide ostaje javna dražba. :couple:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija