Jump to content

kradja kartice


anonimno

Preporučene objave

Žena ima ozbiljan problem, koliko ja vidim, nije smiješno....s druge strane, ne znam koliko mi je dozvoljeno davati neke savjete s obzirom da joj mogu pomoći samo znanjem iz svakodnevnog života, pa ne znam da li smiju odg. samo pravnici. Ali znam neke stvari, a molim da me se ispravi ako grunem neku glupost...dakle:

1. PIN smiješ znati samo ti. Ako je netko na bilo koji način došao do tvog PIN-a (bio je uz karticu ili si mu sama rekla) sama snosiš odgovornost za njenu zlouporabu. Mislim da čak banke i upozoravaju na to. Savjet za budućnost: PIN zapamti, jer čak i ako ga zaboraviš, dobiti ćeš novu karticu, i platiti samo njenu izradu. A ako ti je netko ukrade, bez PIN-a mu neće koristiti. S te strane, mislim (ali napominjem da je to samo moje mišljenje, možda sam u krivu!) da ti policija neće pomoći jer si, nažalost, sama kriva što je on znao tvoj PIN.

2. nadam se da račun nije zajednički, jer onda on ima pravo sve ti pobrati sa računa. No, budući da ti je ukrao karticu, to najvjerojatnije nije, ne?

3. u banci si do sad bila, nadam se? Jer iako ti je već dignuo novce, mora se blokirati kartica i tebi se izraditi nova da mu ne bi nešto slično opet palo na pamet. TO PRVO MORAŠ, AK JOŠ NISI!

4. ako se radi o manjem iznosu, ne isplati ti se ništa poduzimati. Naime, budući da svaka banka ima određeni iznos koji se po danu može podići na bankomatu sa jednog računa, da si već slijedeći dan išla da ti se kartica blokira ne bi ti mogao dići više od 1x, eventualno 2x.

Sve u svemu....ako se radi o nekoliko tisuća, bolje to zaboravi, ne ispati se. A ako je neka velika lova u pitanju, uvijek se može dokazati tko je dignuo novac (prema ispisu kretanja na računu, znaš gdje je novac podignut i koji dan, pa su tu kamere...), ali to opet moraš rješavati sudskim putem itd. Doduše, a da probaš sa pristupom tipa "ako ne vratiš novce, prijavit ću te, ili ići ću tvom poslodavcu, roditeljima....", ako budeš oštra, možda upali...ja sam ti imala neugodno iskustvo slične prirode, isto sa tadašnjim dečkom, pa sam naučila da ne smiješ nikome vjerovati. Drži sve osobne podatke, iskaznice, kartice dalje od ljudi tipa dečko, nova prijateljica, kolege s posla...a PIN nosi samo u glavi!...pravnici, dajte joj neki drugi savjet ako postoji kakva mogućnost da vrati novce.

Javi ako se nešto pomaknulo...tako da umjesto :cry: bude :-D

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Bivši dečko mi je ukrao karticu i PIN i skinuo sav novac sa računa.

 

ovo je bitno, da li ih je stvarno uzeo bez dopuštenja i znanja, znači da je PIN bio negdje zapisan i nije ga znao napamet, pa je došao do kartice i PIN-a i to napravio, ili je do ovoga događaja bilo situacija da je on uz vaše znanje, ili prešutnu suglasnost raspolagao karticom i PIN-om ovisno o potrebama vašim/njegovim za novcem...

ako je prva situacija, onda je krađa i trebate prijaviti policiji, a ako je druga, onda preostaje parnica..

 

ali, u prethodnom postu vam je već objašnjeno..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, samo da još nešto dodam budući da su u mojoj banci nedavno mijenjane kartice pa smo dobili i novi PIN a neki u mojoj kući ne bacaju te potvrde, unatoč mojim upozorenjima, ali evo- barem će nečemu poslužiti. Citiram:

"PIN je tajni broj koji smije biti poznat isključivo Vama.....preporučamo Vam da svoj PIN upamtite, a ovu obavijest uništite....rizik zlouporabe kartice snosite sami." Baš joj ta činjenica, Xsara, nejde u prilog, bojim se.

Ali javi da li smo ti što pomogli, Tatjana. Ne daj se.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija