Jump to content

Što je žalbeni razlog?


marija_1495

Preporučene objave

Kako pravna i "obična" logika nisu posve iste, može li mi netko protumačiti što je žalbeni razlog?

Npr. čovjek podnese žalbu Županijskom sudu s obrazloženjem da mu je prvostupanjskom presudom povrijeđeno neko zakonsko pravo te da je ta presuda u tom dijelu protuzakonita. A Županijski sud odbije žalbu s obrazloženjem da čovjek nije naveo žalbeni razlog.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Žalbeni razlog se mora temeljiti na zakonu. Onaj tko tvrdi da mu je presudom povrijeđeno neko njegovo pravo, mora navesti i pravnu osnovu koja daje smisao njegovim tvrdnjama.

Samo isticanje tvrdnje da je presudom povrijeđeno neko pravo žalitelja a bez navođenja konkretne povrede na koju se žalitelj poziva, odnosno konkretnog žalbenog razloga - ne znači ništa.

 

Primjerice, meni je sud odbacio tužbu za utvrđenje upozorenja pred otkaz nezakonitim s obrazloženjem da radnik nema pravni interes voditi tu parnicu i da je takav stav zauzeo Vrhovni sud.

 

Ja sam se žalio na to rješenje suda o odbacivanju tužbe, i isticao sam da su navedenim rješenjem povrijeđena prava radnika (tužitelja), a ta prava su (između ostalih):

 

1. pravo na podnošenje tužbe za utvrđenje (utvrđenje upozorenja nezakonitim uvijek kada tužitelj ima pravni interes za podnošenje te tužbe).

 

Dakle, meni zakon (ZPP) daje pravnu osnovu da podnesem takvu tužbu i da se na osnovi takve tužbe postupak provede, a sud je previdio tu odredbu.

 

2. Drugi žalbeni razlog mi je bio taj da je sud rekao da radnik nema pravni interes za vođenje postupka. Ja sam napisao da se pravni interes radnika sastoji da se spriječi dobivanje otkaza i da to upravo jest cilj deklaratornih tužba (tužba za utvrđenje) a da sud to nije uzeo u obzir.

 

3. Daljni žalbeni razlog mi je bio taj što se presuda ne može valjano pravno ispitati, jer sud nije zauzeo stav o odlučnim činjenicama zbog kojih je odbacio tužbu (sud se samo pozvao na jednu rješidbu Vrhovnog suda).

 

4. Četvrti razlog mi je bio taj što sud nije valjano ocijenio dokaze, odnosno nije ih uopće ocijenio, a da bi odluka suda bila zakonita i pravno utemeljena, sud mora valjano ocijeniti ponuđene dokaze. Ako sud dokaze uopće nije ocjenjivao, znači da ova odluka suda o odbacivanju tužbe nikako ne može biti valjana jer zakon zahtijeva ove uvjete.

 

Dakle, sve su to žalbeni navodi koji moraju biti obrazloženi i imati svoje uporište u zakonu, da bi žalba imala šanse biti prihvaćena.

 

Inače, ove moje argumente je žalbeni sud usvojio i ukinuo rješenje prvostupanjskog suda i naložio mu provođenje postupka za utvrđenje upozorenja nezakonitim. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Thanx!

Molim te samo pojašnjenje u vezi ovoga:

 

4. Četvrti razlog mi je bio taj što sud nije valjano ocijenio dokaze, odnosno nije ih uopće ocijenio, a da bi odluka suda bila zakonita i pravno utemeljena, sud mora valjano ocijeniti ponuđene dokaze. Ako sud dokaze uopće nije ocjenjivao, znači da ova odluka suda o odbacivanju tužbe nikako ne može biti valjana jer zakon zahtijeva ove uvjete

 

Izludila sam gledajući ZPP, ali ne nalazim taj članak koji podupire tvrdnju da sud mora valjano ocijeniti dokaze, čak mi se čini da uopće ne moraju, ako im se tako ćefne:

 

Član 220.

Dokazivanje obuhvaća sve činjenice koje su važne za donošenje odluke.

Sud odlučuje o tome koje će od predloženih dokaza izvesti radi utvrđivanja odlučnih činjenica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija