Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
marija_1495

Što je žalbeni razlog?

Preporučene objave

Kako pravna i "obična" logika nisu posve iste, može li mi netko protumačiti što je žalbeni razlog?

Npr. čovjek podnese žalbu Županijskom sudu s obrazloženjem da mu je prvostupanjskom presudom povrijeđeno neko zakonsko pravo te da je ta presuda u tom dijelu protuzakonita. A Županijski sud odbije žalbu s obrazloženjem da čovjek nije naveo žalbeni razlog.

Hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Žalbeni razlog se mora temeljiti na zakonu. Onaj tko tvrdi da mu je presudom povrijeđeno neko njegovo pravo, mora navesti i pravnu osnovu koja daje smisao njegovim tvrdnjama.

Samo isticanje tvrdnje da je presudom povrijeđeno neko pravo žalitelja a bez navođenja konkretne povrede na koju se žalitelj poziva, odnosno konkretnog žalbenog razloga - ne znači ništa.

 

Primjerice, meni je sud odbacio tužbu za utvrđenje upozorenja pred otkaz nezakonitim s obrazloženjem da radnik nema pravni interes voditi tu parnicu i da je takav stav zauzeo Vrhovni sud.

 

Ja sam se žalio na to rješenje suda o odbacivanju tužbe, i isticao sam da su navedenim rješenjem povrijeđena prava radnika (tužitelja), a ta prava su (između ostalih):

 

1. pravo na podnošenje tužbe za utvrđenje (utvrđenje upozorenja nezakonitim uvijek kada tužitelj ima pravni interes za podnošenje te tužbe).

 

Dakle, meni zakon (ZPP) daje pravnu osnovu da podnesem takvu tužbu i da se na osnovi takve tužbe postupak provede, a sud je previdio tu odredbu.

 

2. Drugi žalbeni razlog mi je bio taj da je sud rekao da radnik nema pravni interes za vođenje postupka. Ja sam napisao da se pravni interes radnika sastoji da se spriječi dobivanje otkaza i da to upravo jest cilj deklaratornih tužba (tužba za utvrđenje) a da sud to nije uzeo u obzir.

 

3. Daljni žalbeni razlog mi je bio taj što se presuda ne može valjano pravno ispitati, jer sud nije zauzeo stav o odlučnim činjenicama zbog kojih je odbacio tužbu (sud se samo pozvao na jednu rješidbu Vrhovnog suda).

 

4. Četvrti razlog mi je bio taj što sud nije valjano ocijenio dokaze, odnosno nije ih uopće ocijenio, a da bi odluka suda bila zakonita i pravno utemeljena, sud mora valjano ocijeniti ponuđene dokaze. Ako sud dokaze uopće nije ocjenjivao, znači da ova odluka suda o odbacivanju tužbe nikako ne može biti valjana jer zakon zahtijeva ove uvjete.

 

Dakle, sve su to žalbeni navodi koji moraju biti obrazloženi i imati svoje uporište u zakonu, da bi žalba imala šanse biti prihvaćena.

 

Inače, ove moje argumente je žalbeni sud usvojio i ukinuo rješenje prvostupanjskog suda i naložio mu provođenje postupka za utvrđenje upozorenja nezakonitim. :palac:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Izvrsno, puno hvala, opširan i ekpresan odgovor!

Samo još jedno pitanje da otklonim svaku sumnju: žalbeni razlog ne mora biti isključivo utemeljen na ZPP-u, već može biti temeljen i na bilo kojem drugom zakonu?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Thanx!

Molim te samo pojašnjenje u vezi ovoga:

 

4. Četvrti razlog mi je bio taj što sud nije valjano ocijenio dokaze, odnosno nije ih uopće ocijenio, a da bi odluka suda bila zakonita i pravno utemeljena, sud mora valjano ocijeniti ponuđene dokaze. Ako sud dokaze uopće nije ocjenjivao, znači da ova odluka suda o odbacivanju tužbe nikako ne može biti valjana jer zakon zahtijeva ove uvjete

 

Izludila sam gledajući ZPP, ali ne nalazim taj članak koji podupire tvrdnju da sud mora valjano ocijeniti dokaze, čak mi se čini da uopće ne moraju, ako im se tako ćefne:

 

Član 220.

Dokazivanje obuhvaća sve činjenice koje su važne za donošenje odluke.

Sud odlučuje o tome koje će od predloženih dokaza izvesti radi utvrđivanja odlučnih činjenica.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Članak 8.

 

Koje će činjenice uzeti kao dokazane odlučuje sud prema svom uvjerenju na temelju savjesne i brižljive ocjene svakog dokaza zasebno i svih dokaza zajedno, a i na temelju rezultata cjelokupnog postupka.

 

 

p.s. de mi otkrij zašto učiš pravo? :-D

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×