Jump to content

učitelj i šamar


mozart

Preporučene objave

Jel itko zna dali učitelj koji je osuđen (još uvijek nepravomoćno ali je priznao djelo) pri prekršajnom sudu smije i dalje učiti malu djecu? Djelo odn. nedjelo je sljedeće: svom sinu je udario ½šamar½ pri kojem je djetetu pukao dio zuba? Što zakon kaže na ovo i dali se slučaj mora prijaviti ravnatelju ili ministarstvu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zanimljivo...

udario je znači kao roditelj svoje dijete?? i za taj slučaj išla prijava i postupak?? temeljem čije prijave? liječničke? da li on živi sa svojim djetetom i dalje?

 

mislim da bi trebalo ući u cijeli predmet malo dublje i vidjeti o kakvoj osobi se inaće radi i da li je ovaj slučaj uobičajeni model njegova ponašanja ili jedan incident koji se dogodio zbog neprimjerene reakcije u trenutnoj situaciji koja je nastala..

 

uopće nije jednostavno...pogotovo što nekome posao može ovisiti o tome..

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

On živi sa svojim djetetom a slučaj je majka prijavila policiji jer je našla sina gdje leži na podu sa odlomljenim zubom dok mu je krv tekla iz nosa. Sin od 15 godina je poslje na sudu izjavio da je rekao grubu riječ ocu a da mu je otac dao samo šamar ali mu je prsten zakačio zub i da je on nezgodno pao. Dijete štiti svog roditelja i to mi je jasno ali ono što me najviše ljuti je da taj roditelj ide na razne poslovne seminare,da je ugledan u struci da u svojoj sredini propagira nenasilje u obitelji a onda ošamari svoje dijete takvom snagom da mu odlomi dio zuba! I ima li pravde da se u žalbi vadi baš na te seminare i svoju struku?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u žalbi svatko ima pravo da piše i iznosi što želi, a za što misli da mu može biti od koristi..

 

a zašto mislite da dijete ne govori istinu već lažući štiti oca? zašto mislite da majci ne bi rekao što je stvarno bilo? zašto mislite da dijete od 15 godina nije dovoljno pametno i zrelo da zna razliku dobro, loše, istina, laž..

 

a da li ovo dijete živi samo sa ocem ili i sa majkom?

nekako mi tu sve govori da su u pitanju narušeni odnosi između bračnih ili bivših partnera koji sada "ratuju" preko djeteta...

ako je tako, onda se ide drugim putem..za dobro djeteta..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

to svakako...ali ima ih koji ne dižu ruku, već djecu uništavaju primjedbama, uvredama, pogrdama i sl.

imate onih koji svoje kućne frustracije istresaju na djeci u školi, vrtiću i sl., i obrnuto..probleme sa posla ispaštaju rođena djeca i ostali u obitelji..

konkretan primjer nije i jedini u današnje vrijeme..ima ih..a tko ima djecu, bilo kojeg uzrasta, sigurno se kad tad susreo sa takvim i sl. slučajevima..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čini mi se da je pitanje postavljeno krivo. Jer radi se o ocu i šamaru. Evo primjera. Moj vlastiti oca mi je dao jedan dobar šamar kad sam imala 23 godine. Razlog - prilično sam lagala njemu i majci o stanju na faxu. I iša mi je krv na nos, Međutim, nisam smatrala, a ni danas ne smatram da takav pojedinačan slučaj treba bilo gdje prijavljivati. Sve mi se čini da je to samo bio povod drugom roditelju za prijavu a da se iza svega "valja neka druga rijeka". I moj otac je učitelj koji već 35 godina uči djecu i vjerujte mi, njegove generacije odlaze u srednju školu izrazito pismene, roditelji su presretni kad im dijete uči moj otac, nikad u svojih 35 godina staža u nastavi nije izbacio dijete iz razreda ni udario, ali ima disciplinu u zazredu i traži i inzistira na pristojnom ponašanju, odvjevanju i sl. u školi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Međutim, nisam smatrala, a ni danas ne smatram da takav pojedinačan slučaj treba bilo gdje prijavljivati.

 

Nijedan roditelj ne smije udariti svoje dijete, jer se radi o zaštiti djeteta. Jer se udarci vrlo lako mogu ponoviti. smatram da nisi u pravu. kakvi su to roditelji koji tuku vlastitu djecu?? monstrumi! ti si imala 23 godine kad si dobila šamar, a u ovoj temi se ipak radilo o malom djetetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne bih rekla da su svi roditelji koji su ikada udarili svoje dijete zbog toga monstrumi..

i ne bih rekla da roditelj ne smije, već prije da ne bi smio udariti svoje dijete na način da ga ozlijedi..jer, ako se inaće sankcionira i obićna (laka) tjelesna ozljeda između dviju poznatih/nepoznatih osoba, ne vidim zašto bi se ovdje pravila razlika..

ali, što u situacijama kada su djeca ta koja isprovociraju reakciju roditelja svojim glupostima, psinama, neprimjerenim ponašanjem? roditelj ga udari, roditelja po toj logici treba odmah procesuirati, a to znači odmah i primjenu odgovarajućih mjera i na području obiteljskog prava..jer, čemu sve to ako dijete ostaje i dalje živjeti uz takvog roditelja..koje mjere se mogu poduzeti, zna se..od nadzora, pa do odvajanja djeteta..

ovo nije uopće jednostavan problem i jako je osjetljivo područje, pogotovo jer zadire u obitelj i obiteljske odnose koji su kompleksni i ni malo jednostavni..a kod nas još uvijek institucije i tijela ne prate rad jedni drugih, i sve je u raskoraku...tako dođe do situacija da se napravi više štete nego koristi za dijete..

stvar je u tome da bi se svaki pojedinačni slučaj trebao gledati posebno, cijeniti da li je postupanje roditelja išlo i bilo usmjereno na zlostavljanje, ozljeđivanje ili na odgajanje djeteta..to je ujedno i važno radi utvrđivanja namjere na strani roditelja, a time i recimo postojanja odgovornosti..

u tom smislu postoje i odluke sudova koje se bave time da li se i jednokratno tzv. zlostavljanje tj. udarac šakom, šamar, udarac remenom i sl. smatra zlostavljanjem pa je potrebno procesuiranje... ima odluka da se ne radi o zlostavljanju jer se nije prešla granica fizičkog kažnjavanja od strane roditelja ili osobe koja se brine i dužna je brinuti se o odgoju djeteta, takav postupak se ne smatra nerazumnim, pretjeranim ili neadekvatnim pogotovo ako je dijete sklono lošem ponašanju, kršenju kućnih pravila, neispunjavanju svojih obveza...

na drugoj strani, postoje i stavovi i odluke kako se ovakvo postupanje ne može podvesti pod razborito odgojno postupanje i ne smatra se prihvatljivom odgojnom mjerom..

i tako dođosmo do toga..

dok je ljudi bit će i različitih mišljenja i stavova..i različitih sudskih odluka...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Xsara, apsolutno se alžem. Evo jednog primjera.

Imam tetu stariju od mene 4 godine. Ima troje djece. Ne mogu opisati o kakvoj se osobi radi. Osobno sam često u iskušenju da njoj opalim šamar (onako kako je meni otac u prethodnom postu). Navodim samo jedan primjer njenog ponašanja prema djeci. Njen sin dolazi iz škole u 5 popodne ( dijete od 7 godina) i nalazi da majka koja ne radi nije još kupila ni kruh a kamoli skuhala nešto za jesti. Dijete je vrlo gladno i umorno nakon škole i počinje vikati da je gladan. Njegova majka (moja dična teta) ga vrlo dobro istuče i smatra da je isti pobjegao iza kuće. Ja to dijete nalazim na ulici odmah nakon toga po najvećoj buri kako jednostavno stoji i ne zna gdje će sam sa sobom. Odvedem ga kod sebe, nahranim, i zovem moju dičnu tetu. (stanujemo vrlo blizu). Ona se čudi što je on kod mene i misli da je on još iza kuće jer se tamo kaže sakriva kad ga ona istuče. Eto, baš lijepo zar ne?Njena djeca kod mene svaki dan ALI SVAKI DAN jedu ručak (svih troje) i porvode u mojoj kući vrijeme od par sati rpije škole, pa poslije škole.Naprimjer, njihova majka (sad radi) poslije posla i dolaska kući ide obvezno spavati (od 3-5 popodne) i onda pije kavu kad se digne pa je živčana pa joj taj moj mali rođak stavi kuhati kavu, probudi je i onda brzo ode kod mene jer ne podnosi njenu viku. Prvo kuhano jelo za taj dan sprema se u toj kući u 6 sati navečer i to za tu večer.Ne moram uopće govoriti da se ne pazi je li dijete uči, koliko i kako. Taj moj mali rođak je sad u drugom osnovne pao izdva predmeta na polugodištu. Ima i kćer sad od 18.g. koju je neko vrijeme gurala u manekenstvo. Rezultat? Nije uspjela, a srednju školu nije završila niti je njenu majku briga za to. Otišal sam s njom nedavno u školu i uz mnogo molbe i truda mene, ravnatelja i tajnice škole omogućili su joj nakon proteka svih rokova (apsolutno više nema prava redovnog učenika) polaganje razrednih ispita. Itd.itd.

Što bi vi napravili? Nemalo puta sam bila u iskušenju da odem u Centar za socijalni rad. I svaki put odustanem smatrajući da treba pomoći djeci od strane mene i moje majke i da će djeca odrasti i da će bit ok. Vjerujem da ne moram posebno napominjati da je toj mojoj teti udariti djete i to istući na način koji ne možete ni zamisliti isto kao i popiti kavu.Ona, naime smtara da ima apsolutno vlasništvo nad djetetom. Pa tako kad joj učiteljica ovog mog malog rođaka kaže da dijete ima problema sa poremećajem pažnje i ponašanjem i da traži pregled psihologa ista reagira da će protjerati učiteljicu iz škole i da će je zadaviti. Ja je ipakj natjeram da odvede dijete psihologu koji u svom nalazu kaže da dijete ima IQ 105, da je radoznao, emocionalno topao ali sklon depresivnim s jedne strane i agresivnim s druge strane poanšanjima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Žao mi je tvog rođaka jer će on cijeli život nositi na leđima teret svoje majke.U godinama je kad mu je potrebno puno ljubavi,razumijevanja i topline a nažalost toga nema.Djeca koja su emocionalnija to proživljavaju još puno gore (depresija i agresija). Zato sam protivnik one poznate ½ostat ćemo u braku radi djece½ jer djeca osjećaju puno,puno više vibracija nego odrasli to misle. Mislim da se tom malom čovjeku mora pomoć prije nego tu agresiju i sam počne ispoljavati na drugima. Nažalost, u svijetu danas ima puno obitelji koje ne mogu imati djecu i previše onih koji tu djecu ne zaslužuju. Biti majka ili biti otac se zaslužuje ljubavlju, pažnjom i brigom kojom se dijete odgaja i upućuje u život a ne jednostavnom biološkom činjenicom rođenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ta teta je stvarno ..ne znam kako bih to nazvao, trenutno ne nalazim dovoljno jaku riječ za ono što želim opisati..nemarna je preslaba riječ, bezobrazna, nezainteresirana, luda, glupa - nema dovoljno jake riječi. čak mi i monstrum zvuči preslabo. ovdje ta majka jednostavno ne voli svoju djecu. jako je tužno da i takve majke postoje. svaka čast tebi, što se brineš o toj djeci, jer nisu djeca kriva što za majuku imaju čudovište. vjeruj mi, djeca nikad neće zaboraviti tu tvoju dobrotu prema njima. ona vjerojatno od tebe osjećaju ljubav koju ne dobivaju od vlastite "majke".

pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bobika je uvijek bio dobar decko pa ga mama i tata nikad nisu opalili rukom po dupetu. Bobika javi nam se kad dobije svoje dijete.

 

Tako je, nikad me roditelji nisu udarili. a neću ni ja nikad svoje dijete, pametnjakoviću/ćko! na djeci se ne iživljava bijes i frustracija! nijedno dijete ne može roditelja nikako naljutiti da ga ovaj ide fizički kažnjavati! to ne opravdavam i neka bude jasno!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija