Jump to content

POSLOVNI UDJELI D.O.O.


anonimno

Preporučene objave

Dobar dan, ja sam osnivač firme ( d.O.o. ), a prije godinu dana sam temeljem ugovora o prijenosu poslovnih udjela svih 100 % poslovnih udjela u firmi ( d.O.o.) prodao bratu, te sam to upisao u knigu poslovnih udjela koja stoji u firmi. Nisam i nemam namjeru to novonastalo stanje prikazati na trgovačkom sudu, tako da se u izvadku iz sudskog registra i dalje ja vodim kao vlasnik firme. Što je mjerodavno odnosno pravno ispravno : knjiga poslovnih udjela ili sudski registar. Mogu li biti kažnjen i kako ? ako nisam prijenos udjela prikazao na trgovačkom sudu . Da li je taj prijenos pravovaljan bez obzira što promjena nije evidentirana na trgovačkom sudu ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uz materijalnu odgovornost, za članove uprave društva s ograničenom odgovornošću, odredbama čl. 624. st. 1. toč. 7. do toč. 11. ZTD utvrđena je i kaznena odgovornost ako daju netočne podatke ili čak ako prešute važne okolnosti u svrhu upisa u sudski registar u odnosu na preuzimanje temeljnih uloga i o njihovoj uplati ili unosu stvari i prava. Nadalje utvrđena je odredbama čl. 630. ZTD prekršajna odgovornost društva, ako se ne podnese odgovarajuća prijava za upis.

__________________________________________

Itd, itd... ZTD je obiman i propisuje sve i svašta. U nastavku:

__________________________

Knjiga poslovnih udjela mora se voditi ažurno i to na temelju prijave člana društva u slučaju neke promjene u odnosu na upisani podatak, ali i po službenoj dužnosti, kada bilo koje tijelo društva sazna za promjenu.

 

O promjeni upisa uprava društva dužna je u kratkom roku od svega 3 dana obavijestiti registarski sud.

 

Knjiga poslovnih udjela ustvari je evidencija članova društva i njihovih prava u društvu. Stoga je i ona javna knjiga, te svatko tko za to ima pravni interes u nju može izvršiti uvid.

 

Podaci upisani u knjigu poslovnih udjela moraju zbog naprijed rečenog biti potpuni te moraju odgovarati stvarnom stanju i odnosima članova društva prema društvu.

 

Značaj knjige poslovnih udjela proizlazi i iz činjenice da se članom društva smatra samo fizička ili pravna osoba koja je upisana u knjigu poslovnih udjela i o čijem članstvu je obaviješten registarski sud. U slučaju neslaganja ovih podataka članom se smatraju osobe navedene u društvenom ugovoru kao osnivači, ukoliko u društvu do prijave nije bilo promjena, odnosno članovima se smatraju osobe navedene u prijavi registarskom sudu bez obzira što možda te osobe nisu upisane u knjigu poslovnih udjela.

 

Zbog navedenog značaja knjige poslovnih udjela, koju mora voditi uprava društva, članovi uprave društva odgovaraju solidarno i neograničeno i to cijelom svojom imovinom za eventualnu štetu nastalu vjerovnicima društva pa i članovima društva i drugim osobama, dakle svima, ukoliko je šteta nastala zbog netočnog ili nepravodobnog upisa u knjigu poslovnih udjela. Pri utvrđivanju odgovornosti članova uprave za nastalu štetu primjenjuju se na odgovarajući način odredbe čl. 252. i čl. 273. ZTD o odgovornosti za štetu članova uprave dioničkog društva, koji članovi uprave također solidarno odgovaraju za štetu dioničkom društvu.

 

:-D:-D:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mene je registraski sud pozvao dostaviti društveni ugovor koji mijenja dotada izjavu o osnivanju.

 

međutim nakon prijenosa, imatelji poslovnih udjela nisu zaključili društveni ugovor. a kako to nije stvar na koji uprava ima utjecaja - nije moguće udovoljiti zahtjevu registarskog suda?

 

što činiti?

 

sud je obaviješten o prijenosu poslovnog udjela i upisu u knjizi poslovnog udjela ali jedinog osnivača ne želi izbrisati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Meni zanima slicna situacija. Postojala su dva osnivaca (dakle imali su drustveni ugovor, a ne izjavu o osnivanju), i obojica su prodali svoje poslovne udjele. To se uredno upisalo u knjigu poslovnih udjela, ali treba li tako nesto prijaviti Trgovackom sudu? S obzirom da, kad postoji vise osnivaca, isti se NE upisuju u sudski registar, cini mi se da ne. Ili se mozda varam?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da se nadovezem: ne razumijem ove odredbe ZTD-a:

 

Poslovni udio može se dijeliti, izuzev nasljeđivanjem, samo onda ako je članovima društva društvenim ugovorom dopušteno da prenose dijelove svog poslovnog udjela. Kod toga se može predvidjeti da je za svako prenošenje dijela poslovnog udjela potrebna suglasnost društva ili pak samo za prenošenje osobama koje nisu članovi društva.

 

(2) Društvenim ugovorom može se odrediti da je suglasnost društva potrebna i za podjelu poslovnog udjela nasljednicima umrloga člana društva.

 

Da li ovo "izuzev nasljedjivanjem" znaci da se poslovni udio uopce ne smije dijeliti nasljedivanjem, ili to znaci da se on moze dijeliti bez obzira na nepostojanje odredbe koja dopusta podjelu poslovnog udjela u drustvenom ugovoru?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Znači da se poslovni udio dijeli nasljeđivanjem i pritom nije potrebno da za to postoji dopuštenje u društvenom ugovoru (kao što je potrebno u slučaju kad se ne radi o nasljeđivanju).Stavak 2. članka koji ste naveli to potvrđuje. Naime, društvenim se ugovorom može odrediti da je i za slučaj nasljeđivanja potrebna suglasnost društva za podjelu p. udjela. Dakle, kad postoji više nasljednika, a društveni ugovor ne govori ništa o podjeli poslovnog udjela kod nasljeđivanja, onda se on dijeli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne mora se nužno poslovni udjel podijeliti prilokom nasljeđivanja, to se određuje rješenjem o nasljeđivanju tako da jedan poslovni udjel može imati više ovlaštenika

 

inače ovo gore da je knjiga poslovnih udjela - javna knjiga ne stoji - to je jedna od poslovnih knjiga koje vodi uprava društva, a svatko tko ima pravni interes može tražiti od uprave uvid u takvu knjigu

 

analogno tome može se vidjeti odredbe članka 131 Zakona o tržištu vrijednosnih papira glede uvida u "knjigu dionica" koju vodi Središnja depozitarna agencija i pravila temeljem kojih daje na uvid te podatke.

 

stoga bi bilo oportuno da uprava doo ima sličnu odluku o postupanju prilikom zahtjeva za uvidom u knjigu poslovnih udjela http://www.sda.hr/hr/files/upute/Uputa_Sredisnje_depozitarne_agencije_o_dostupnosti_podataka_iz_Depozitorija.pdf

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija