Jump to content

Naknada - Zaštita prava na suđenje u razumnom roku - HITNO?


ludara

Preporučene objave

Vrhovnom sudu sam podnio zahtjev kojim sam tražio isplatu naknade radi dugotrajnosti sudskog postupka, ali je zahtjev odbijen rješenjem u kojem je obrazloženo da: Sukladno čl. 27. st 1. Zakona o sudovima tj iz navedenog članka proizlazi da "stranka u sudskom postupku može ostvarivati zaštitu prava na suđenje u razumnom roku samo za postupke koji su u TIJEKU pred nadležnim sudom."

 

Članak 27. st. 1 tog zakona glasi:

(1) Stranka u sudskom postupku koja smatra da nadležni sud nije odlučio u razumnom roku o njezinom pravu ili obvezi ili o sumnji ili optužbi za kažnjivo djelo, može neposredno višem sudu uputiti zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku.

 

PITANJE 1.

Gdje to u gore navedenom članku piše da se zaštita prava odnosi samo na postupke u tijeku, a ne odnosi na pravomoćno presuđene sporove? Da li je moguće da jedan sudac vrhovnog suda tumači gore navedeni članak kako mu se sprdne i onako kako nigdje ne piše u zakonu? Isto tako je mogao reći da se zahtjev odbacuje jer nisam visok 2 metra ili jer nisam filmski glumac, nijedno ni drugo ne piše u tom zakonu.

 

Da ne bi bilo zabune, ja sam tražio samo isplatu naknade radi dugotrajnosti sudskog procesa (sukladno čl. 27 i 28 Zakona o sudovima), nakon što je donesena pravomoćna presuda županijskog suda. Normalno, tim zahtjevom nisam ni mogao tražiti da se ubrza suđenje jer je pravomoćna presuda već bila donešena kad sam podnio zahtjev. (nije postojala mogućnost žalbe višem sudu jer se radi o sporu male vrijednosti prema ZPP, postojala je jedino mogućnost ustavne tužbe koju sam i predao u zakonskom roku).

 

PITANJE 2:

Da li se smatra da je gore navedeni sudski postupak u TIJEKU, ako sam u zakonskom roku podnio ustavnu tužbu na presudu županijskog suda?

 

 

PITANJE 3:

Budući da se žalba na ovo rješenje Vrhovnog suda opet podnosi Vrhovnom sudu (tako piše u uputi o pravnom lijeku), da li će isti sudac opet odlučivati o mom zahtjevu ili neki drugi?

 

Što ako mi opet odbiju zahtjev, koliko im se puta imam žaliti, da li je broj žalbi ograničen, ili im se na njihovih 100 rješenja mogu žaliti 100 puta?

Kada stječem pravo da žalbu na rješenje Vrhovnog suda predam na Ustavni sud?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija