Jump to content

kontrola lož-ulja


anonimno

Preporučene objave

  • 3 mjeseci kasnije...

policija je servis za zaustavljanje, medjutim samu kontrolu ne vrsi nikakva carina vec drzavni inspektrorat.

 

Griješiš, carina je nadležna za kontrolu trošarinske robe, pa i time za nadzor korištenja lož ulja, a i doživio sam kontrolu na cesti kad me policija zaustavila, a carinski inspektori izvršili kontrolu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja sam bog prometno-prekrsajnog

 

... i iako jednom bogu ne prilici da svoje tvrdnje potkrijepljuje ili obrazlaze, a posebno ne dok je xsara na godisnjem pa me ne moze sprasiti, buduci da si mi simpaticna grijesnica ucinit cu iznimku, pa evo izvoli:

link

 

a sad dvije zdravomarije, jedan ocenas i mozes ici u miru...

 

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Naime vidim da ste se raspisali o lozivom ulju pa me zanima...

Radi se o pravnoj osobi, tvrtci koja u svom voznom paku ima i kamione i radne strojeve.

Naime u kamionima koji su u redovnom cestovnom prometu koristi se klasicno diesel gorivo dok se u napr. vilicaru povremeno nalazi plavi diesel ili lozivo ulje...

Vilicar nije registriran za cestovni promet i ne izlazi iz tvrtke.

Smije li inspektorat provjeravati sadrzaj takvog neregistriranog vozila ukoliko ga zatekne u radu dolaskom u tvrtku na kontrolu rezervara i koliko su kazne ukoliko je to prekrsaj...tj. da takav neregistrirani radni stroj podlijeze zakonu o pogonskom gorivu

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz ZAKONa O POSEBNOM POREZU NA NAFTNE DERIVATE:

Članak 16.

 

(1) Ulje za loženje (ekstra lako i lako specijalno) iz članka 3. ovoga Zakona ne smije se koristiti za pogon motornih vozila, vozila na motorni pogon, plovila ili drugih motora.

(5) Ako se pri nadzoru motornih vozila, vozila na motorni pogon, plovila ili drugih motora utvrdi da se ulje za loženje i eurodizel-dizelsko gorivo obojeno plavom bojom koristi kao pogonsko gorivo, vlasniku vozila, plovila ili drugog motora oporezuju se one količine koje odgovaraju obujmu spremnika pogonskog goriva uvećane deset puta, i to posebnim porezom u smislu članka 5. ovoga Zakona koji je propisan za dizelska goriva.

(7) Eurodizel-dizelsko gorivo obojeno plavom bojom, smije se koristiti samo za pogon poljoprivrednih strojeva komercijalnih poljoprivrednih gospodarstava upisanih u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava sukladno članku 13. Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu te za pogon ribarskih plovila i strojeva koji se koriste u akvakulturi, u količinama potrebnim za obavljanje njihove djelatnosti.

 

(8) Poljoprivrednim strojevima, u smislu ovoga Zakona, razumijevaju se strojevi kojima se obrađuje poljoprivredno zemljište ili ubiru poljoprivredne kulture, odnosno jednoosovinski i dvoosovinski traktori, kombajni, i samohodni strojevi.

Članak 22.

 

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 40.000,00 kuna za prekršaj će se kazniti fizička osoba ili pravna osoba - vlasnik motornog vozila, vozila na motorni pogon, plovila ili drugog motora ako ulje za loženje i eurodizel-dizelsko gorivo obojeno plavom bojom koristi kao pogonsko gorivo (članak 16. stavak 5.).

 

(2) Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom od 2.000,00 do 100.000,00 kuna.

 

(3) Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka učinjen ponovno u roku od tri godine, uz novčanu kaznu, može se izreći i zaštitna mjera oduzimanja motornog vozila, vozila na motorni pogon, plovila ili drugog motora kojim je učinjeno takvo djelo.

 

Iz carinskog zakona:

Ovlašteni carinski službenici mogu na cijelom carinskom području obavljati provjeru namjenske uporabe pogonskog goriva u prijevoznom sredstvu.

Kod pregleda poslovnog prostora, objekata i zemljišta ovla­šte­ni carinski službenik ima pravo pregledati poslovne knjige, evi­denciju i druge isprave u vezi sa carinskom robom ili tro­ša­rinskim proizvodima te rabiti tehnička pomagala u svrhu pregleda i pretrage, odnosno rastavljanja opreme, strojeva, uređaja, robe koja se nalazi u prostoru, odnosno u objektu, odnosno na ze­m­ljištu kao i utvrđivati namjensku uporabu trošarinskih proi­zvoda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija