Jump to content

Zastara


Loop

Preporučene objave

Poštovani,

 

Što znači zastara ovršne naplate u roku od 10 god. Jel to znači da potraživanja koja se naplaćuju ovrhom "nestaju" nakon 10 god.? Odnosno dug koji se treba naplatiti je konkretno 800 000 kn., dužnik nema te novce na računu i nije izgledno da će ih i imati. Dali to znači da vjerovnik može naplatiti samo ono što ovršeniku ( dužniku) u tih 10 god. sjedne na račun a s ostalim se može pozdraviti ili? I što ako dužnik otvori drugu firmu i zatvori aktualnu s koje bi se vjerovnik trebao naplaćivati? I što je s nekreninama, odnosno zabilježbama na nekretninu koje su u vlasništvu ovršenika ..koji je postupak s njima? dali i na njih nastupa zastara nakon 10 god.ili ne?

 

Ako je bitno, radi se o naknadi štete između poslodavca ( obrt) i rodbine preminulog radnika? Radnik je poginuo na radnom mjestu.

 

Hvala na odgovoru?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali to znači da vjerovnik može naplatiti samo ono što ovršeniku ( dužniku) u tih 10 god. sjedne na račun a s ostalim se može pozdraviti ili?

 

U načelu da, ali se promjenom predmeta ovrhe, ista može produživati unedogled donošenjem novih rješenja o ovrsi.

 

I što ako dužnik otvori drugu firmu i zatvori aktualnu s koje bi se vjerovnik trebao naplaćivati?

 

Napominjete da se radi o obrtu, glede čega treba napomenuti kako za obveze istog postoji osobna odgovornost obrtnika cjelokupnom svojom imovinom, dakle vas će se teretiti za potraživanje.

 

I što je s nekreninama, odnosno zabilježbama na nekretninu koje su u vlasništvu ovršenika ..koji je postupak s njima? dali i na njih nastupa zastara nakon 10 god.ili ne?

 

Govorite o zabilježbi ovrhe?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Promjena predmeta ovrhe je promjena sredstava na kojima se pokušava ostvariti naplata potraživanja (plaća, računi, pokretnine, nekretnine).

 

Ako postoji zabilježba ovrhe na nekretnini, onda će se, u najcrnjem scenariju, nekretnina moći prodati na javnoj dražbi i na taj način naplatiti potraživanje (ili njegov dio).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija