Jump to content

Zaštićeni najmoprimci


anonimno

Preporučene objave

Jednostavno, pogledajte sto pise u vasem ugovoru o zasticenom najmoprimstvu. Taj ste morali potpisati onih godina kad se uvodio koncept zasticenog stanarstva. Jasno ce pisati je li nositelj dozivotnog stanarskog prava samo stara gospodja ili i tko od njezinih potomaka. Ako se u tom smislu spominje samo ona, njezini potomci NEMAJU pravo nasljedstva stanarskog prava. Stovise, u tom ce slucaju u vasem ugovoru najvjerojatnije pisati da osim nje same nitko drugi ni nema prava stanovati u tom stanu. Pogledajte prvo taj ugovor, pa onda mozete pitati dalje. Ne vjerujem da mozete nematitaj ugovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nastavno na ovu temu, naši najmoprimci nisu od nas dobili ugovor, već nas je županijski Sud prisilio nametnuvši nam ugovorpresudom, te u tom ugovoru stoji da gđa. 80g. je nositelj ugovora, a sin, nevjesta i dvoje djece 10g i 13g, su korisnici . Dakle moje pitanje je kakva prava ta djeca imaju. Mogu li se oni i nakon smrti nositeljice ugovora nastaviti služiti tim stanom i ako mogu , dali sutra mogu dovesti muževe, žene...Naime nije mi jasno do kojeg koljena se to može produžavati..

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jeste li Vi kada dozvolili da u tom stanu zive supruga i djeca? Mi smo imali slicnu sitaciju, nametnuto potpisivanje ugovora o zasticenom najmoprimstvu s starom zenom koja je pokusala ugurati u ugovor i svoja dva unuka kojima mi nikada nismo dozvolili da zive u tom stanu pa smo tuzili. By the way, ti unuci su imali preko 20 godina i imali zive roditelje koji su imali vlastiti stan u centru grada, ali su bas htjeli i nase vlasnistvo?!

Na kraju smo istjerali pravdu, usli u dio stana, osporili pravo unucima...

U mejduvremenu je zasticena najmoprimkla umrla (preko 50 godina je zivila u nasem stanu od 140 kvadrata za 50 kuna mjesecno!!!!)

Zelim Vam puno srece i uspjeha u povratu vlasnistva u punom smislu rijeci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Molim informacije,

nakon smrti moje majke 1997 ,dobio sam ugovor o najmu stana ,zasticeni najmoprimac,stan je vlasnistvo republike Hrvatske,u ovom stanu zivim od 1962 tu sam se i rodio,prije smrti moja majka je podnjela zahtjev o otkupu stana ,tako stoji i u mom ugovoru.Posto je stan za vrijeme domovinskoga rata iznutra potpuno unisten i zbog starosti ,zelio bih ga obnoviti ,popraviti jer imam dvoje male djece i sad u ovome stanu je nemoguce zivjeti.Da li mogu popraviti stan, , ne treba mi nikakva pomoc drzave sve bi sam popravio da se moze zivjeti u njemu.Kakvu dozvolu od drzave trebam za obnovu stana,gdje je mogu dobiti, i kakve garancije mogu dobiti da drzava taj stan kasnje ne dodjeli drugome.

Hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
  • 2 mjeseci kasnije...

Masta

Novak

 

 

 

Pristupio: 16/10/2006

Broj objava: 4

 

 

 

zaštićeni najmoprimci/nasljeđivanje prava

 

Oprostite svi koji ste već čitali ovo pitanje, ali obzirom da nisam dobio egzaktan odgovor ponoviti ću ga.

Imam u svom privatnom stanu zaštićene najmoprimce.Majka, sin, nevjesta i dvoje djece od sina.Majka je nositeljica a njih četvero su uživatelji stanarskog prava.

Mene interesira, šta se dešava kad majka umre? Sin nasljeđuje st.pravo vjerovatno. Ali ono šta me više interesira, dali to dvoje djece može u taj stan za koju godinu dovesti svoje buduće bračne partnere?

Puno hvala svima koji mi pomognu svojim odgovorom...

 

11:27 13/2/2007

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidi naravno Zakon o najmu stanova (NN 91, 1996), a posebno clanke 37. i 38. Finu interpretaciju bi trebali dati pravnici, no djeluje da clanovi zajednickog domacinstva uvijek imaju pravo na dobivanje statusa zasticenog najmoprimca (svakako oni koji su u prvom ugovoru). I dodatno (replika na gornji komentar) koliko vidim kaze se da su prava zasticenih podstanara neprenosiva, a ne zasticenih najmoprimaca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

imali precidencija u tom slucaju? meni u 1-sobnim stanu na gornjem gradu zivi penzionerka sa sinom. stan koriste bez ugovora o najmu stana. je taj clanak 24 u ZAKONU O NAJMU STANOVA jos aktualan?? sta pise u zakonima EU? zasto se od 2006te nitko ne javlja na ovu temu u ovome forumu? dali drzava ima obavezu da se brine o socialnim slucajima i osigura krov nad glavama ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija