Jump to content
cutko

Podjela dvorišta

Preporučene objave

Poštovanje,

 

 

situacija je sljedeća. Moj otac i njegov brat su na zemljištu koje su nasljedili od oca (50:50) 80ih godina sagradili kuću. Svatko je sagradio po jedan stan (kat), a u prizemlju su sagrađene dvije garaže svaka s dva parkirna mjesta. U međuvremenu moj otac dopušta svom bratu da sagradi još jedan stan iznad svoga stana. Mi nemamo ništa protiv toga jer je to bio dogovor među njima.

 

 

Probelm zbog kojeg postavljam pitanje je došao prilikom etažiranja kuće. Dva prvotno izgrađena stana kao i novi stan bi trebali biti etažirani kao posebne jedinice kao i svako od 4 parkirna mjesta. Naime s obzirom da je inicijalni omjer vlasništva bio 50:50 na razini parcele, poslije etažiranja će se taj omjer promijeniti u korist moga strica. Naš problem je u podjeli dvorišta jer bi se prema etažiranju trebalo dijeliti na idealne omjere koji nisu 50:50 već idu u korist strica radi dodatnog stana kojega smo mu dozvolili napraviti. Dogovorno bi dvorište htjeli podjeliti 50:50

 

 

Pitanje bi bilo: Koje je najbolje rješenje za etažiranje kuće na različite omjere, a zadržavanje polovice dvorišta ispred kuće? Da li je moguće etažirati dvorište? Napominjem da su moj otac i stric suglasni za ovakvu podjelu, ali od odvjetnika i referenata na ZK odjelu dobivamo oprečne informacije.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani,

svi pripadci nekretnini na određenoj čestici koji su građeni mogu se pripojiti određenoj etažnoj jedinici, samo zemljište ne. Pa tako svi pomoćni objekti, park.mjesta itd., mogu pripadati određenom stanu ali ne i dvorište. Pa se tako i upisuje u ZK, pod A Kuća xy m2, pomoćna zgrada xy m2, garaža xy m2(već koliko ih ima), park. mjesto (isto sva pojedinačno navedena), dvorište xy m2.

 

Pod B se onda upisuje, Etaža 1/3, Stan I nalazi se tu i tu, označen u elaboratu žutom bojom, a sastoji se od soba, soba, predsoblje, kuhinja kupatilo, ukupne površine xy m2, te sporedog djela u dvorišnoj građevini koji se sastoji od garaže xy m2 i parkirnog mjesta od xy m2 označenim brojem 1.

 

Dakle, nad ukupnim m2 dvorišta ostaje suvlasništvo, u ovom slučaju u korist strica. No to bi se po mome mišljenju, a kako se stric slaže, osnivanjem prava služnosti 1/2 dvorišta te bi i to bilo upisano pod C u korist oca.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×