Jump to content

Plaćeni dopust - problem


Urban76

Preporučene objave

Poštovani, imam dva pitanja. Radim u javnoj službi i temeljem Pravilnika o radu ustanove imam pravo na 7 dana plaćenog dopusta u kalendarskoj godini u određenim situacijama. 

Kome se žaliti ili tražiti pomoć ukoliko mi šef jedinice u kojoj radim odbija dati plaćeni dopust, a imam formalno opravdanje za dopust? (da bi zahtjev išao u pravnu službu na odobrenje, moram najprije dobiti njegov potpis) Nisam član sindikata da tamo tražim savjet, a hitno mi je.

Drugo pitanje je smije li me šef usred plaćenog dopusta zvati i tražiti da dođem na posao? Trenutno nemamo povećani opseg posla, pa me zanima jesam li dužan odazvati se ako bude zvao? Sklon je raditi nam takve probleme.

Hvala unaprijed.

uređeno: od Urban76
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Šefu koji je iznad njega... Sindikalni povjerenik baš tome služi, da se ne moraš ti natezati...

Ako se ne radi o iznimnim i neodgodivim poslovima, ne, nema te pravo zvati. I opet, ako je šef takav, to najbolje rješava sindikalni povjerenik...

 

P.S.: I u jednom i u drugom slučaju mislim na sindikalnog povjerenika koji radi svoj posao, ne na ove koji su fikusi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 18 sati , Urban76 je napisao:

Radim u javnoj službi i temeljem Pravilnika o radu ustanove imam pravo na 7 dana plaćenog dopusta u kalendarskoj godini u određenim situacijama. 

 

Zakon o radu je jasan po tom pitanju:

Plaćeni dopust

Članak 86.

(1) Tijekom kalendarske godine radnik ima pravo na oslobođenje od obveze rada uz naknadu plaće (plaćeni dopust) za važne osobne potrebe, a osobito u vezi sa sklapanjem braka, rođenjem djeteta, težom bolesti ili smrću člana uže obitelji.

 

Dakle, osim ako nemate granski kolektivni ugovor, pravilnik o radu ili ugovor o radu u kojem piše drugačije, čelnik ustanove mora odobriti tražene dane. Ne razumijem kakve to veze ima s direktno nadređenim šefom. Piše li u pravilniku o radu, u članku gdje se spominje plaćeni dopust da bez njegovog potpisa nema odobrenja? I rješenja za plaćeni dopust obično piše kadrovska, a ne pravna služba.
Uglavnom, imate pravo na plaćeni dopust, ali ne za bilo što nego ono navedeno u ZOR-u, pravilniku o radu i temeljnom kolektivnom ugovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija