Jump to content

Postovani


Apolo

Preporučene objave

Molim vas pomozite

Prvi put se susrecem sa kaznenim prekrsajem .Naime nisam ja nego moj sin koji se ljeci u psihijatriskoj ustanovi zatvorenog tipa dijagnoza f60.Zavrsio je u ustanovu prije 5mj po prekrsajnom postupku za nasilje u obitelji.Stanje mu se popravilo mnogo naravno u pomoc terapije.Medutim kada je bio na vikendu zaustavljen je od strane policije i provjerom od mupa je raspisan uhitbeni nalog zbog krade u kladionci.Djelovanjem doktora vracen je u ustanovu jer se tamo ljeci.Prvi put je to ucinio ostali smo svi u soku.ima psihicki smetnji jos od prije i zato je zavrsio na prisilno ljecenje.To je napravi u ozujku a u bolnici je od svibnja.Ja kao roditelj mu zelim pomoci ali nemamo srestava za odvjetnika jer citam po forumu da za to treba dosta para.kada je zavrsio u bolnicu bio je neubrojiv .sada neznam da li to se moze produzit boravak u bolnici ili ga se moze poslat u istrazni zatvor.bojim se za njegovo zdravlje jer je tek poceo piti terapiju i sumljam da bi je nastavio i zdravstveno stanje bi mu se pogorsalo.Sto da cinim pomozite mi molim Vas.

L.p

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li sin maloljetan?

Temeljem čega je smješten u ustanovi - baš sudskom odlukom ili samovoljno?  Ako sudskom odlukom, kako glasi ta oduke u dijelu koji se tiče smještaja?

Je li pokrenut kakav postupak za ovu krađu i ovo što ste naveli sa neubrojivšću - to sigurno znadete ili spekulirate?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam sto pomazete

Nije smjesten samovoljno nego sudskom odlukom.vjestacen je u zatvoru kada je bio na zadrzavanju zbog nasilja u obitelji.i odmah iz zatvora odveden je u psihijatrisku ustanovu na ljecenje 12mj.priveli su ga jucer u postaju ali dolaskom doktorice u postaju pusten je i odveden u bolnicu.nije maloljetnik .mislim kada su ga vijestacil da je sudski vjestak napisao smanjeno nuobrojiv da sada ne citiram napamet.Neznam da li pokrenut postupak ali znam da je potraga raspisana za njim kraj listopada tako mi je doktorica javila i obavijestila o samome tom dogadaju.I sada ja neznam sto mi je ciniti da mu pomognem jer bonim se zatvora za tako psihicki bolesnu osobu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko se ovdje doista radi o krađi, a ne primjerice razbojništvu i ako je ovo prvo kazneno djelo (ono ranije ste naveli da je bio prekršaj), onda mislim da neće biti straha za zatvorskom kaznom (osim ako se radilo o ogromnom iznosu, koji je otuđen) uz priznanje, kajanje, i u najmanju ruku smanjenoj ubrojivosti.

Kako se sin nalazi na liječenju (i pod uvjetom da ono daje rezultate uz neomogućavanje izlaska iz bolnice), ne vidim previše smisla ni za određivanjem istražnog zatvora. Zatvorski sustav nam jednostavno nije opremljen adekvatnom zdravstvenom njegom ovakve vrste, koja je potrebna vašem sinu, a biti zatvoren u jednoj ili drugoj zgradi - svejedno je.

Svakako će se postaviti pitanje moguće neubrojivosti, i to će već DO morati razriješiti u tzv. prethodnom kaznenom postupku, dapače za neubrojive počinitelje obvezno je provođenje istrage.

Glede odvjetnika, u slučaju pokretanja istrage sa sumnjom na neubrojivost, sinu će biti postavljen branitelj po službenoj dužnosti, jer zakon propisuje ovo kao jedan od slučajeva tzv. obvezne obrane. Ako i tome ne bi bio slučaj, sin će moći tražiti postavljanje branitelja na teret proračunskih sredstava poradi lošeg imovinskog stanja.

Sve u svemu, zasad vam nema druge doli čekati da stigne kakav dopis sa DORH-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno Vam hvala na odg.

Malo ste me smirili i mnogo razjasnili.Sinu je ovo prvo kazneno djelo a novcani iznos koji je otudio po njegovoj prici iznosi 4 000kn.Neznam kako se na to gleda doduse rekao je da je imao kapu na glavi i u ruci bocu po njegovom iskazu.Neznam da li je to jos otezana okolnost.Njegova doktorica je kazala da je kazna za to djelo od 3 god pa do 12g. I da bi bilo naj bolje kada bi policija mogla dolazit u bolnicu radi ispitivanja i da nebi bio problem da ga oni kao bolnica dovedu na ispitivanje.Naravno ako je to moguce.Koliko se u praksi ceka taj dopis DO i hoce li mu biti urucen u bolnicu ili na kucnu adresu.Bas van puno puno hvala i javim sto  ce se dalje desavat i trebat cu vasu pomoc opet.Jer sam totalni lajik u svezi prava.

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, kad ste spomenuli kladionicu, odmah sam pomislio da je riječ o razbojništvu, a sada još vidim i kvalificiranom obliku (opasno oruđe). Ovdje uvjetna osuda nažalost otpada, eventualno bi mogla doći u obzir djelomična uvjetna osuda, ali i to je veliko možda.

Doduše, prvo treba pričekati kako će se riješiti njegova (ne)ubrojivost, jer to može odvesti postupak u sasvim drugom smjeru.

Jedina pozitivna stvar je što ovo spada u slučajeve obvezne obrane, pa će sinu biti dodijeljen branitelj po službenoj dužnosti (možda već i jeste).

ŽDO će brzo reagirati, iako je nezahvalno precizirati dane.

Uvijek se možete javiti ovdje, ja ili netko drugi će biti tu, tako da nema straha.

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bog G-man

Puno Vam hvala sto ste izdvojili svoje slobodno vrijeme da mi odgovorite na moja pitanja.Da li to znaci da bi mogao ici u istrazni zatvor i poslije na izricanje zatvorske kazne.Sto se tice vjestacenja on je sada dobro zato sto je pod terapijom, i svijesan je sto je napravi.Samo se pita sto ce reci i kako postupiti pred sudcem .I da li ce oni ga ponovo vjestaciti ili ce uzeti u obzir vjestacenje od prije koje je bilo u svibnju .A neznam jos to da li se ti dokumenti tj prekrsajni pustupak gledaju i uzimaju li se u obzir.

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Istražni zatvor jeste mogućnost ukoliko postoji neka od osnova za isti, ali imajući u vidu njegovo stanje i činjenicu da se ista svrha faktički može ostvariti u ustanovi u kojoj se nalazi, smatram da neće biti određen. Uostalom, ovisi i o (ne)ubrojivosti.

Zatvorska kazna, ako postupak neće biti vođen kao prema neubrojivome počinitelju, jeste vrlo realna mogućnost, praktički sigurna (u najboljem slučaju djelomična uvjetna osuda) imajući u vidu težinu djela.

Na sudu najbolje reći istinu ukoliko su dokazi jasni, izraziti žaljenje i kajanje, naglasiti spremnost daljnjeg liječenja, sve u svrhu udobrovoljavanja suda glede odluke o sankciji.

Vještačenje će se napraviti iznova, jer takva su pravila, ono iz prekršaja se neće uzimati u obzir.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

G-man, sigurno ste čuli za slučaj "otimanja" taksista u Zagrebu, prijetnju, odnosno pljačku sa  pištoljem. Ispričavam se ako griješim, ali nekako mi je u magli da je to na kraju završilo sa 2 godine zatvora, djelomično uvjetna, godina zatvor, godina uvjetno. No, ako i ne spominjemo taj slučaj, vidio sam podosta djelomično uvjetnih ispod zakonskog minimuma...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@ Apolo

Nema frke...

@ Atomic

Da, sjećam se slučaja, to sam htio i ovdje naglasiti - da nema šanse da ovo prođe bez zatvora, barem djelomičnog, osim u slučaju da postupak ode u smjeru neubrojivosti. Sigurno da su šanse za ublažavanjem kazne tu - bitno smanjena ubrojivost (gotovo sigurno), priznanje, kajanje, mlađa životna dob, loša financijska situacija i vjerojatno ih još bude.

Da se radilo o običnoj krađi, zatvora ne bi bilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija