Jump to content
MA1998

Rakid ugovora o najmu stana

Preporučene objave

Pozdrav, imam neke nedoumice vezano za raskid ugovora o najmu stana. Naime, potpisao sam ugovor sa najmodavcem o najmu stana koji smo ubrzo sporazumno raskinuli (dogovorom). E sad, najmodavac i ja nismo potpisali nikakav raskid ugovora jer je najmodavac rekao da čim je on javio svojoj agenciji da raskidamo ugovor da je ugovor automatski poništen. Valja napomenuti da taj ugovor nismo ovjerili kod javnog bilježnika niti je to onaj klasični ugovor s pečatom. Potpisali smo primjerak ugovora o najmu stana koji se može kupiti u Narodnim novinama i koji se ispunjava vlastoručno. Tako da mi je najmodavac rekao da samo kemijskom napišem novi datum iseljenja a stari obrišem i da je raskid time završen. Sad ja imam pitanje postoji li mogućnost da ugovor još uvijek nije raskinut i koje su posljedice toga te ako nije raskinut kako da ga službeno raskinem?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

A tko vama garantira da je i najmodavac na svom ugovoru izbrisao stari i unio novi datum iseljenja? Teoretski, ako se radilo o ugovoru na određeno vrijeme (a čini mi se da je ako postoji datum iseljenja) on bi vas mogao tužiti za plaćanje najamnine sukladno ugovoru do datuma koji ste ugovorili, budući da ugovor nije službeno raskinut. Tada bi on dostavio svoj ugovor sa starim datumom, vi s novim datumom i on bi rekao da se vidi da ste na tom ugovoru koji ste vi dostavili naknadno sami izvršili prepravke. 

Trebali biste sastaviti sporazumni raskid ugovora i obojica potpisati taj raskid, da budete sigurni da neće biti nikakvih posljedica.

Agencija nema nikakve veze s tim, agencija samo posreduje u pronalasku najmoprimaca po nalogu najmodavca. Raskid ugovora nije izvršen time što je on ''obavijestio agenciju''.  

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovoru, svaka pomoć mi je dobrodošla.

A kako da sastavim sporazumni raskid ugovora? Postoji li nekakva procedura? I kako mogu doći do najmodavca s obzirom da živi u Njemačkoj a ovdje iznajmljuje stan? S tim da imam dokaze da više ne koristim stan jer mi je najmodavac uredno uplatio polog na račun, imam poruke kao dokaz gdje smo s dogovorili da napuštam stan i u ugovoru piše da svaka strana može raskinuti ugovor ako druga strana ne izvršava svoje obveze pa bi bilo čudno zašto najmodavac onda nije pokrenuo raskid ugovora kad mu nisam uplatio stanarinu za prvi sljedeći mjesec. Ne znam kako bi to na sudu prošlo. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 10 sati , MA1998 je napisao:

A kako da sastavim sporazumni raskid ugovora? 

U članku 1. utvrdite da je dana tog i tog zaključen ugovor o najmu stana, u članku 2. utvrdite da sporazumno raskidate ugovor o najmu stana iz čl. 1. i da najamni odnos prestaje dana tog i tog, u čl. 3. da strane suglasno utvrđuju da nemaju nikakvih međusobnih potraživanja po osnovi ugovora iz čl. 1.

Potpišete i pošaljete u Njemačku 2 primjerka, najmodavac potpiše i vrati vam jedan primjerak nazad.

Vi nedvojbeno imate dokaze da ste se dogovorili o danu prestanka ugovora i vrlo vjerojatno biste uspjeli u sudskom postupku (pogotovo jer vam je vraćen polog što dokazuje da je najmodavac suglasan s prestankom ugovora), ali zašto izazivati spor ako nije potrebno. 

Samo mi nije jasno, ako je najmodavac prijavio najam Poreznoj upravi i plaćao porez, kako je odjavio najam s porezne ako ne postoji pisani raskid ugovora. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 4 sati , LjuboZG je napisao:

Samo mi nije jasno, ako je najmodavac prijavio najam Poreznoj upravi i plaćao porez, kako je odjavio najam s porezne ako ne postoji pisani raskid ugovora. 

Pretpostavljam da se radilo o ugovoru na određeno vrijeme koji je prestao istekom (zato izmjena datuma). I pitanje je li najmodavac prijavio prihod.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×