Jump to content

shearer999

Korisnik
  • Broj objava

    17
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je shearer999 objavio

  1. registriranjem obrta ili registriranjem trgovačkog društva ili druge pravne osobe ili stjecanjem više od 25% udjela u trgovačkom društvu ili drugoj pravnoj osobi, prestaje pravo na novčanu naknadu i pravo na vođenje u evidenciji društva.
  2. Prema Zakonu o radu ugovor o radu prestaje kada radnik navrši 65 godina i 20 godina staža, ako se radnik i poslodavac drukčije ne dogovore. Što se tiče mirovine ako netko neće u mirovinu NE mora ići.
  3. nemoj potpisivati ništa... radiš do 1.11.2009. nakon toga neka naknada sa hzz-a i to je to...
  4. Presuda VSRH: VSRH je potvrdio pravno shvaćanje nižih sudova "o tome da je ugovor o radu izvanredno otkazan onog dana kad je odluka o otkazu donesena, a ne onog dana kad je uručen strani kojoj se otkazuje."
  5. Floki slažem se s tobom u potpunosti oko dostave kada se radi od redovnom otkazivanju. Tu je zakonodavac jasan. Međutim kod izvanrednog otkaza nema otkaznog roka i nema prava na otpremninu i ne smije se dopustiti niti radnik ne može svojim ne činjenjem ili činjenjem spriječiti nastup pravnih posljedica izvanrednog otkaza. Moramo dopustit da izv. otkaz proizvede učinke iako nema dostave(odnosno da je dostava pokušana). Pitanje 1. Što je s odjavom sa mirovinskog i zdravstvenog?Kada bi poslodavac mogao takvog radnika odjaviti?Koji je to trenutak(ja mislim dan donošenja odluke!) Pitanje 2. Što je s naknadom plaće? Pitanje 3. Što je s naknadom štete?Poslodavac ako ne donese takvu odluku s učincima odmah ima pravo u ovom slučaju nakon godinu dana tražiti naknadu štete čl.114.st.3. ZOR-a. Nužno je da učinci nastupe odmah je se radi o osobito teškom kršenju prava iz ugovora o radu. Ja mislim da se jedino treba držati subjektivnog roka od 15 dana, i da je dostava sporedno pitanje, jer je i više nego evidentno da je radnik u teškom kršenju obveze. Zakonodavac je propisao da se otkaz mora dostaviti osobi, ali to je više zbog onoga što si spomenuo trajanje otkaznog roka i početka te prava na otpremninu, međutim kod izvanrednog otkaza toga nema pa ne mogu prihvatiti činjenicu da je dostava kjučan elemenat. Više sam mišljenja da ako se dostava kod izv. otkaza ne izvrši ili barem ne pokuša da je poslodavac u prekršaju, a ne da će otkaz biti nezakonit.
  6. Definitivno trebaš promijeniti svoj nastup. Sve što sam napisao stoji. Moj prvi odgovor odnosi se na dostavu, naravno da se treba pokušati dostava(poslije pokušane dostave ide naoglasnu ploču, logika), ali ako radnik ne želi primiti pismeno onda ne bih mogao nikada otkazati ugovor o radu. VSRH je potvrdio pravno shvaćanje nižih sudova "o tome da je ugovor o radu otkazan onog dana kad je odluka o otkazu donesena, a ne onog dana kad je uručen strani kojoj se otkazuje." Znači da se i pravne posljedice vežu tim danom.Prema tebi bi pravne posljedice nastupile kada? Kada bi se izvršila dostava?Kada će to biti? Uzmi u obzir činjenicu da je radnik prijavljen na mirovinsko i zdravstveno.Zašto bi poslodavac plaćao doprinose? a što je s naknadom plaće?
  7. Poštovana, Rekao bi da se radi o otkazu s ponudom izmjenjenog ugovora. Vaš poslodavac bi ponudom novog ugovora o radu otkazao prethodni ugovor o radu. VI se trebate pismeni putem očitovati da ne pristajete na novi ugovor o radu te da Vam se prethodni ugovor otkaže sukladno Zakonu. S time ne bi izgubili prava sa zavoda za zapošljavanje. Poslodavac Vam je dužan isplatiti naknadu plaće za vrijeme korištenje godišnjeg odmora i odjaviti Vas sa zadnjim danom otkaznog roka. Otkazni rok počinje teći od dana dostave odluke o otkazu. Za vrijeme otkaza imate sva prava jer ste još uvijek u radnom odnosu.
  8. Pravo na razmjerni dio godišenjeg odmora ima osoab prema čl 51. ZOR-a. ako u kalendarskoj godini zasnuje radni odnos ali ne ispuni rok od šest mjeseci rada.za svakih navršeni mjesec dana staža 1/12 godišnjeg odmora koji mu pripada prema ugovoru o radu(ili kolektivnim ugovorom). Što se tiče godinjeg odmora od 15 dana prema ugovoru o radu on bi bio u suprotnosti sa zakonom o radu,koji kaže da je najkraće trajanje godišnjeg odmora 18 dana. Vaš suprug treba zatražiti svoje pravo na godišnji odmor pismenim putem.
  9. za odluku o izvanrednom otkazu bitan je datum donošenja, a e datum uručenja, iz razloga što pravne posljedice odluke počinju teći od dana donošenja odluke. Zato se odluka o izvanrednom otkazu ne treba dostaviti radniku da bi proizvela pravni učinak.
  10. Izvanredno otkažite ugovor o radu. Objasnite da je došlo do osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa te da otkazujete sa timi i tim datumom. Rok za izvanredno otkazivanje je 15 dana od dana saznanja za izostanak s posla. Takvu odluku pošaljite preporučenom pošiljkom s naslovom IZVANREDNI OTKAZ UGOVORA O RADU. Odjavite radnika sa mirovinskog i zdravstvenog sa datumom donošenja oduke o otkazivanju koji će ujedno biti i datum prestanka radnog odnosa. Pozovite radnika da dođe preuzeti odjavu i radnu knjižicu. U slučaju da se ne odazove radnu knjižicu predajte uredu državne uprave u županiji nadležnom za poslove rada prema mjestu pebivališta.
  11. Trebate pogledati kolektivni ugovor za ZA ZAPOSLENIKE U SREDNJO�KOLSKIM USTANOVAMA REPUBLIKE HRVATSKE.
  12. Vi i Vaš poslodavac možete se dogovoriti da se odreknete otkaznog roka. Sporazumnom izjavom, koju ćete obostrano potpisati, poslodavac će potvrditi da se Vi odričete prava na otkazni rok i s kojim datum se odričete, te će Vam taj dan biti zadnji dan radnog odnosa. Vaše je pravo da se odreknete otkaznog roka, isto tako je pravo poslodavca da traži da taj otkazni rok odradite. Potreban je dogovor, sporazum.
  13. Poštovani, Ako je nezaposlena osoba koristila novčanu naknadu poslije 5.4.2002. u izračun trajanja dužine novčane naknade uzima se samo radni staž ostvaren poslije primanja posljednje naknade. To bi značilo da je Vaša supruga ostvarila samo 9 mjeseci staža poslije prethodne naknade.
  14. Poštovani, Prema poruci Vašeg poslodavca vidljivo je da Vaš radni odnos prestaje istekom ugovora pa prema tome imate pravo na novčanu naknadu sa Zavoda.
  15. Poštovani, Novčana naknada sa Zavoda se računa prema bruto plaći umanjenoj za doprinose za obvezna osiguranja kroz tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa. Kako se vi kroz 3 mjeseca prije prestanka radnog odnosa primali porodiljnu naknadu uzimaju se 3 plaće prije porodiljnog. Međutim Vi imate prekid radnog odnosa od 21.4.2008 do 19.5.2008. tako da prije prestanka radnog odnosa nemate tri cijela mjeseca rada. Novčana naknada će se računati prema minimalnoj osnovici. Ako ste podnijeli zahtjev prije 31.5.2009. prema 2197,60 kn, a ako ste zahjtev podnijeli poslije 1.6.2009. prema 2251,20. S obzirom na Vaš staž od 5 godina novčana naknada će trajati 210 dana. Prvih 90 dana 70% od osnovice, a preostalo vrijeme 50% od osnovice.
  16. Poštovani, Na temelju sporazumnog prestanka radnog odnosa nemate pravo na novčanu naknadu sa Zavoda za zapošljavanje. Otpremnina se oporezuje u skladu sa Pravilnikom o porezu na dohodak, pa pogledajte u pravilnik.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija