Jump to content

Reki

Korisnik
  • Broj objava

    28
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ne razumijem, magistarske teme obično nisu tako široke, nije li bolje da sa svojom mentoricom popričate o mogućim temama, sigurna sam da će vas ona najbolje uputiti...uostalom, pa vi već imate diplomu i nema razloga da se ustručavate doći sa svojim prijedlozima mentoru, pa nije to diplomski rad, ovdje je ipak dopuštena veća sloboda interpretacije.
  2. Koliko je meni poznato, zagrebački Pravni fakultet ima praksu da se nova generacija postdiplomanata upisuje tek nakon što je prethodna generacija odslušala predavanja, pa kako će ova generacija predavanja tek odslušati sada u zimskom semstru mislim da će ti novi natječaj biti tek za akademsku godinu 2008/02009. Ipak, za svaki slučaj korisno ti je nazvati pa pitati tajnicu postdiplomskog kojeg želiš upisati. Također, nešto sam načula da novi postdiplomski (tj. ovi koji su krenuli prošle godine) nemaju odobrenje Ministarstva? Zna li tko što o tome?
  3. Znaš kako kaže Maajka: "Najbitnija je lova!".
  4. Djed ne može, bez obzira na punomoć, priznati valjano očinstvo djeteta. Očito želite izbjeći sudski postupak priznanja (tamo se morate pojaviti najmanje na vještačenju), pa bi vam najbolje bilo da sa djetetovom majkom odete kod matičara ili pred CZSS i tamo date izjavu o priznaju očinstva nad djetetom s kojom će se suglasiti i majka. Tada će se to vaše oriznanje upisati u matice rođenih i to je sve. Ali, ako se majka ne slaže s upisom, nažalost, jedini izlaz biti će vam sudski postupak.
  5. Odgovor je ne. Da bi ta družica/drug osobe mogla naslijediti osoba A ne smije biti u braku (makar brak postojao još samo na papiru) jer zakon kazuje da izvanbračni drug nasljeđuje samo ako je bila riječ o zajednici neudane žene i NEOŽENJENOG muškarca, koja usto mora trajati najmanje tri godine ili eventualno, manje, ako je u njoj rođeno zajedničko dijete. Dakle, da bi izvanbračni drug naslijedio prvo prethodni brak mora prestati (poništajem ili razvodom).
  6. Nažalost, zakonske odredbe su tu vrlo stroge i jasne. Dug ćete neovisno o tome tko je naslijedio garažu morati platiti...odjetničko društvo koje je zastupalo vašu svekrvu čak ima ovlast zatražiti od vas da platite cijeli dug (jasno, ako on ne premašuje vrijednost ostavine koju ste naslijedili). Pokušajte se dogovoriti sa svekrom oko plaćanja, a najbolje je da se usuglasite da to plaćanje zajedno izvršite.
  7. Pretpostavljam da su vam odredili kombinirano psihologijsko-psihijatrijsko vještačenje...Ako je tako, oni će znati prepoznati strah vašeg djeteta. Uostalom, stručnjaci razgovor provode nasamo sa djetetom, a ono što vi možete učiniti jest razgovarati prije s kćerkom, ne nagovarati je protiv majke, nego joj jednostvano reći neka se ne boji i neka bude iskrena i kaže što zaista želi, a da se vi kao roditelj nećete ništa na nju ljutiti. Bilo bi dobro da postavite zahtjev da vještačenje obuhvati i očuha, ako je upravo on bio nasilan prema djetetu.
  8. Prema najnovijim izjenama i dopunama ZJB uvedeni su javnobilježnički savjetnici, iako smatram da je njihova uloga pomalo nejasna. Uglavnom, što se tiče situacije s državnoodvj. vježbenicima oni su u potpunosti izjednačeni sa sudačkim, a za javne bilježnike treba vidjeti primjenjuju li se i na pravila o plaći supsidijarno odredbe Zakona o državnim službenicima.
  9. Pod redovnim školovanjem smatra se i nastavak studija na fakultetu, i to ako dijete ima status redovitog studenta. znači, roditelj za to vrijeme treba plaćati uzdržavanje i nadalje. Ipak, savjesnom roditelju sigurno ne treba sudska odluka niti zakonski članak da bi to i činio...pa nakon svega, on ipak ulaže u svoje dijete, osobu kojoj je on otac i s kojom bi ga trebalo povezivati mnogo više od bankovnih ili poštanskih doznaka. Svaki roditelj djetetu treba pružiti priliku da se obrazuje, stekne priliku za bolje zaposlenje i napredak, a plaćanje i pomaganje u završetku školovanja jedan je od načina (ali ne možda i najvažniji) kako roditelj to treba činiti.
  10. Nažalost. takvog roka nigdje nema. Ako tuženik odbija zaprimiti presudu, pokušajte dostavu izvršiti preko sudskog dostavljača. Te troškove ćete, ako mu se prebivalište nalazi izvan granica grada gdje je Općinski sud donio presudu, morati vi predujmiti, ali to Vam je jedina mogućnost. Ili zahtijevajte od suda da izatraži terensku provjeru i dostavu presude po policiji...Njima će morati otvoriti vrata.
  11. Što se tiče očinstva djeteta tu se ne morate plašiti. Naime, ako sud i razvede vaš brak vi ćete u matice automatski biti upisani kao njegov otac jer će se dijete roditi u roku od 300 dana od prestanka braka a zakon kaže da se za tako rođeno dijete presumira da je muž, tj. vi, djetetov otac. Ako želi osporavati očinstvo supruga će morati pokrenuti tužbu za osporavanje očinstva, ali ako ste vi sigurni da ste biološki otac ne morate se ni tu bojati jer će DNA analiza to i polazati, a supruga će s tužbom biti odbijena. Što se tiče tužbe za razvod možete je odužiti izbjegavajući dostavu (nepodizanjem obavijesti o pošiljci), ali najbolje je razgovarati sa suprugom. Vodite računa i da ako se supruga zaista čvrsto želi razvesti nema načina da je zadržite u braku - možda je bolje zbog dijeteta sačuvati kakve-takve odnose - u odgoju ćete morati surađivati, a ako ne možete komunicirati na normalnpoj razini sa suprugom, kako ćete to činiti?
  12. Sudsku nagodbu moguće je pobijati tužbom zbog mana volje pri njenom sklapanju (zabluda, prijevara, sila, prijetnja...).
  13. Na listu papira napišite zahtjev za rasporedbu naknadno pronađene ostavinske imovine, napišite o kojim česticama je riječ i dostavite zk izvadke kao i staro rješenje o nasljeđivanju, pa sa svim tim otiđite u Općinski sud u Zagrebu. Oni će iz arhive izvući spis u kojem je rješenje i opruka, provesti postupak i vaša baka će se i na preostalim nekretninama nakon donošenja rješenja moći upisati kao vlasnica.
  14. Mislim da vas treba uputiti na dvije stvari: 1. Dosjelošću je moguće steći nekretninu u državnom valsništvu, ali rok dosjelosti je dvostruko duži-20 za kvalificirane, a 40 za poštene posjednike. Tu se računa i posjed prednika, ali samo počevši od 8.10.1991. jer je prije toga stjecanje dosjelošću stvari u tada društvenom valsništvu bilo zabranjeno pa se taj posjed ne pribraja roku. 2. Za svako stjecanje dosjelošću MORATE biti POŠTENI. Ako ste znali da stvar-nekretnina ne pripada vama, makar je posjedovali i 500 godina ne možete steći vlasništvo nad njom.
  15. Štovana, Rekli ste da je dijete začeto prije razvoda braka, dakle, ako je rođeno unutar roka od 300 dana od prestanka braka ocem djeteta smatra se bivši muž majke. Dakle, prema onom što ste rekli, potrebno je prvo utvrditi da li je u Matice rođenih upisan bivši suprug kao otac. Ipak, čak i ako iz nekog razloga nije upisan (npr. zbog ratnog stanja i sl.), on se naknadno može upisati na zahtjev tužiteljice-majke djeteta jer ovi rokovi nisu prekluzivni. Još nešto, neovisno o tome je li otac znao za dijete, da li se sa njim susretao ili ne i zašto to nije činio, obveza uzdržavanja UVIJEK POSTOJI, a otac svoja prava na susrete i druženja može ostvariti zahtjevom sudu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija