Jump to content

grgacic

Korisnik
  • Broj objava

    34
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. haha
    grgacic je dobio reakciju od Klm1980 u Vremenski rok za uknjižbu   
    ne zaboravimo da zk referenti ne pišu zakone, niti nacrte zakona.
    probaj si molim te zamisliti kroz koje ja kalvarije moram prolaziti dok nekom trebam naplatiti 1050kn za prijepis komadića zemlje vrijednog 1000kn...
  2. haha
    grgacic je dobio reakciju od G-man u Odbijena uknjižba vlasništva po predugovoru   
    Predugovor je takav ugovor kojim ugovorne strane preuzimaju obvezu da kasnije sklope drugi odnosno glavni ugovor, a kako je to propisano u čl. 268. st. 1. Zakona o obveznim odnosima (N.N. 35/05, 41/08), a kojim će prenijeti pravo vlasništva i takva isprava predugovor ne može biti osnova za upis predbilježbe prava vlasništva, jer se tom ispravom knjižna prava ne prenose. Do prijenosa prava vlasništva dolazi tek zaključenjem kasnijeg (glavnog) ugovora. Budući da ne dolazi do prijenosa vlasništva pa tako ni do prijenosa prava vlasništva pod naknadnim uvjetom, nema temelja za upis predbilježbe prava vlasništva i povrh činjenice da su prodavatelji na to pristali, jer je takav upis moguć samo uz ispravu o pravnom poslu.
    ........
    U tom smislu pretpostavljam da bi predbilježba bila odbijena čak i bez obzira na zabilježbe ovrhe. A dokle stoje zabilježbe ovrhe, do slobodne raspoložbe vlasništvom nikako ne može doći.
    ........
    zabilježba odbijanja biti će brisana po pravomoćnosti rješenja o odbijanju odnosno po odluci županijskog suda po eventualnoj žalbi.
     
    Ažurirano
     
     
    kakvu zabilježbu?
  3. haha
    grgacic je reagirao na ude u jedno zemljište-više suvlasnika - darovanje   
    Poštovani !
    Vi možete sam sastaviti ugovor o darovanju .Na tom ugovoru trebaju biti precizno opisane sve čestice i suvlasnički udjeli za svakog .Svi vlasnici iz vlasničkog lista daruju Vama ukljičivo i Vaš otac.
    Adrese i imena moraju biti točne ,a za udate osobe trebaju vjenčani listovi kako bi se osobe mogle identificirati.
    Vi možete poštom poslati darovateljima da se potpišu pred javnim bilježnikom koji tada
    i ovjerava .
    U ugovoru treba biti posebna odredba kojom vlasnici dopuštaju bez ikakvih daljnjih suglasnosti prijenos vlasništva na Vas ( to je tzv. tabularna izjava ).Ako ugovor ne sadrži sve potrebne elemente Vi se nećete moći uknjižiti.
    U ugovoru treba biti naznačeno da Vi sa zahvalnošću primate kao dar nekretnine naznačene u čl. xy.
    Ugovora treba biti u onolikom broju primjerka koliko ima ugovornih stranaka.
    Takav ugovor bi bilo dobro da Vam sastavi odvjetnik .
     
    Pozdrav!
  4. haha
    grgacic je reagirao na G-man u Pravo doživotnog uživanja nekretnine, problem   
    Čl. 244. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima -
     
    "(1) Pravo osobne služnosti prestaje smrću ovlaštenika ili prestankom pravne osobe koja je bila ovlaštenik toga prava, ako nije drukčije određeno.
     
    (2) Iznimno, od odredbe stavka 1. ovoga članka, ako je pravo osobne služnosti izričito osnovano i za ovlaštenikove nasljednike, nasljeđivanjem će ono prijeći na one koji nasljeđuju zbog smrti prvoga ovlaštenika; smrću nasljednika koji je naslijedio pravo osobne služnosti ona se gasi, ako nije drukčije određeno.
     
    (3) Ako je osobna služnost osnovana u korist jedne obitelji, prestaje kad ta obitelj izumre; u sumnji se smatra da je osnovana za nasljednika, a tko tvrdi da je osnovana za obitelj, treba to i dokazati."
     
    Drugim riječima, ukoliko je osobna služnost osnovana isključivo u korist određene osobe (ne i njenih nasljednika ili obitelji), otiđite u nadležan matični ured, te zatražite podatak je li dotična osoba umrla (matica umrlih), na koji podatak imate pravo temeljem čl. 43. Zakona o državnim maticama, jer imate pravni interes.
     
    Ukoliko je osoba doista preminula, na temelju izvatka iz matice umrlih, zatražite brisanje osobne služnosti iz ZK.
     
    Druga opcija vam je, ukoliko je osoba u čiju korist je služnost osnovana još živa, da je kontaktirate i da se ona odrekne tog prava, a vi tada na temelju te njene izjave zatražite brisanje iz ZK.
     
     
    Čl. 241. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima -
     
    "(1) Pravo služnosti prestaje zastarom ako se nije izvršavalo kroz dvadeset godina.
     
    (2) Pravo služnosti koje se po svojoj naravi može samo rijetko izvršavati ne prestaje zastarom dok tri puta ne nastupi prigoda u kojoj treba izvršiti njezin sadržaj, a ovlaštenik to ne učini.
     
    (3) Pravo služnosti prestaje ako se vlasnik poslužne stvari protivio njegovu izvršavanju, a ovlaštenik ga zbog toga nije izvršavao neprekidno tri godine.
     
    (4) Zastara ne nastupa, niti pravo služnosti prestaje neizvršavanjem, dok na poslužnoj stvari postoji naprava namijenjena upravo izvršavanju toga prava.
     
    (5) Ako je služnost upisana u zemljišnoj knjizi, ona će prestati tek brisanjem."
     
    Smatram da bi i ova opcija došla u obzir (ako je nositelj prava služnosti još živ), ali morat ćete ići tužbom za utvrđenje da je pravo služnosti prestalo neizvršavanjem, pa onda na temelju te presude tražiti brisanje.
     
    Najjednostavniji put - prvo provjeriti je li osoba još uopće živa, ako nije onda postupiti kako sam opisao, ako je onda je kontaktirati da se odrekne, a ako ni to ne uspije, onda u tužbu. Mišljenja sam da bi čak i postojala mogućnost da služnost prestane ukinućem (čl. 242. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima), ali o tome zasad ne bih ništa dodatno, jer imate čak tri opcije otvorene.
  5. haha
    grgacic je reagirao na KronicnaStranka u Vremenski rok za uknjižbu   
    ... nakon što je stranku prije toga sređivanje pravnog stanja toga zemljišta već koštalo 2000-3000 kuna.
     
    Pa o tome i pričam - s jedne strane kalvarija, s druge strane neodoljiva privlačnost "tamne strane sile".
     
    I nisam napisao da referenti pišu zakone, a to da - kao osobe s praktičnim iskustvom iz "prvog reda" - nemaju utjecaja niti na nacrte zakona (ne u smislu kreiranja, nego ocjenjivanja) ne smatram nečim pozitivnim.
     
    Ispravak: ne "koruptibilni učinak" nego "koruptibilni rizik".
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija