Jump to content

Pravo doživotnog uživanja nekretnine, problem


vita corleone

Preporučene objave

Molim za pomoć.

Radi se o sljedećem: Na nekretnini je upisano pravo doživotnog uživanja osobe koja danas ima oko 85/6 godina. Ta osoba je svojevoljno odselila u drugu državu 1979.god i od tada nemamo nikakvih saznanja o njoj, niti da li je uopće živa..Od tada se više nikada nije vratila na tu lokaciju.

Želim prodati kuću, ali taj teret i dalje stoji..

Moje pitanje je kako mogu obrisati teret dož.uživanja na nekretnini? da li moram saznati je li ta osoba još živa ili se mogu pozvati na zastaru s obzirom da je od 1979.g. nema na toj nekretnini.?

Unaprijed hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...da li moram saznati je li ta osoba još živa?

 

Čl. 244. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima -

 

"(1) Pravo osobne služnosti prestaje smrću ovlaštenika ili prestankom pravne osobe koja je bila ovlaštenik toga prava, ako nije drukčije određeno.

 

(2) Iznimno, od odredbe stavka 1. ovoga članka, ako je pravo osobne služnosti izričito osnovano i za ovlaštenikove nasljednike, nasljeđivanjem će ono prijeći na one koji nasljeđuju zbog smrti prvoga ovlaštenika; smrću nasljednika koji je naslijedio pravo osobne služnosti ona se gasi, ako nije drukčije određeno.

 

(3) Ako je osobna služnost osnovana u korist jedne obitelji, prestaje kad ta obitelj izumre; u sumnji se smatra da je osnovana za nasljednika, a tko tvrdi da je osnovana za obitelj, treba to i dokazati."

 

Drugim riječima, ukoliko je osobna služnost osnovana isključivo u korist određene osobe (ne i njenih nasljednika ili obitelji), otiđite u nadležan matični ured, te zatražite podatak je li dotična osoba umrla (matica umrlih), na koji podatak imate pravo temeljem čl. 43. Zakona o državnim maticama, jer imate pravni interes.

 

Ukoliko je osoba doista preminula, na temelju izvatka iz matice umrlih, zatražite brisanje osobne služnosti iz ZK.

 

Druga opcija vam je, ukoliko je osoba u čiju korist je služnost osnovana još živa, da je kontaktirate i da se ona odrekne tog prava, a vi tada na temelju te njene izjave zatražite brisanje iz ZK.

 

...ili se mogu pozvati na zastaru s obzirom da je od 1979.g. nema na toj nekretnini.?

 

Čl. 241. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima -

 

"(1) Pravo služnosti prestaje zastarom ako se nije izvršavalo kroz dvadeset godina.

 

(2) Pravo služnosti koje se po svojoj naravi može samo rijetko izvršavati ne prestaje zastarom dok tri puta ne nastupi prigoda u kojoj treba izvršiti njezin sadržaj, a ovlaštenik to ne učini.

 

(3) Pravo služnosti prestaje ako se vlasnik poslužne stvari protivio njegovu izvršavanju, a ovlaštenik ga zbog toga nije izvršavao neprekidno tri godine.

 

(4) Zastara ne nastupa, niti pravo služnosti prestaje neizvršavanjem, dok na poslužnoj stvari postoji naprava namijenjena upravo izvršavanju toga prava.

 

(5) Ako je služnost upisana u zemljišnoj knjizi, ona će prestati tek brisanjem."

 

Smatram da bi i ova opcija došla u obzir (ako je nositelj prava služnosti još živ), ali morat ćete ići tužbom za utvrđenje da je pravo služnosti prestalo neizvršavanjem, pa onda na temelju te presude tražiti brisanje.

 

Najjednostavniji put - prvo provjeriti je li osoba još uopće živa, ako nije onda postupiti kako sam opisao, ako je onda je kontaktirati da se odrekne, a ako ni to ne uspije, onda u tužbu. Mišljenja sam da bi čak i postojala mogućnost da služnost prestane ukinućem (čl. 242. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima), ali o tome zasad ne bih ništa dodatno, jer imate čak tri opcije otvorene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se dotična osoba vodi u našim maticama, onda taj podatak postoji i u našim maticama. Dakle, nije relevantno gdje ona trenutno živi.

 

Ukoliko pak se radi o osobi koja se ne vodi u našima maticama, već u maticama Federacije BiH ili Republike Srbije - točnu proceduru vam ne bih znao, možda je najbolje tada ovaj upit postaviti našem Ministarstvu pravosuđa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija