Jump to content

Odbijena uknjižba vlasništva po predugovoru


sarica2

Preporučene objave

Molim pomoć i savjete za slijedeću situaciju

 

Prije otprilike 2 mjeseca sklopili smo predugovor mi kao kupac za stan, u kojem je navedem iznos kapare i dio kupovnine koju smo isplkatili kako je u predugovoru naznačeno da bi prodavatelj pokrio režijske troškove koji su se nakupili za predmetnu nekretninu. Definiran je rok isplate ostatka prodajne cijene koji je već prošao uz uvjet da prodavatelj preda stan sa čistim vlasničkim listom. U međuvremenu su upisane dvije ovrhe, zbog čega je i odbijeno pravo predbilježbe valsništva. Možemo li mi kao kupci temeljem predugovora podići tužbu i sjesti na nekretninu ovrhom u visini isplaćenog iznosa za stan?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da nadopunim, prodavatelju smo isplatili dio iznad kapare za plaćanje režija koje po našem saznanju još nisu sve plaćene. Da bi se osigurali obzirom da je uknjižba vlasništva odbijena na koji način zaštititi sebe kao kupca po pitanju osiguranja povrata novaca koji smo isplatili ukoliko odustanemo od predugovora, odnosno od kupnje stana, jer ga kupac nije ispoštovao.

Što se dešava sa zabilježbom u vlasničkom listu na kojem je upisano sada uz ovršna rješenja i odbijanje upisa vlasništva. Da li se ona briše nakon nekog vremena ili nešto drugo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Predugovor je takav ugovor kojim ugovorne strane preuzimaju obvezu da kasnije sklope drugi odnosno glavni ugovor, a kako je to propisano u čl. 268. st. 1. Zakona o obveznim odnosima (N.N. 35/05, 41/08), a kojim će prenijeti pravo vlasništva i takva isprava predugovor ne može biti osnova za upis predbilježbe prava vlasništva, jer se tom ispravom knjižna prava ne prenose. Do prijenosa prava vlasništva dolazi tek zaključenjem kasnijeg (glavnog) ugovora. Budući da ne dolazi do prijenosa vlasništva pa tako ni do prijenosa prava vlasništva pod naknadnim uvjetom, nema temelja za upis predbilježbe prava vlasništva i povrh činjenice da su prodavatelji na to pristali, jer je takav upis moguć samo uz ispravu o pravnom poslu.

........

U tom smislu pretpostavljam da bi predbilježba bila odbijena čak i bez obzira na zabilježbe ovrhe. A dokle stoje zabilježbe ovrhe, do slobodne raspoložbe vlasništvom nikako ne može doći.

........

zabilježba odbijanja biti će brisana po pravomoćnosti rješenja o odbijanju odnosno po odluci županijskog suda po eventualnoj žalbi.

 

Ažurirano

 

upis vlasništva se može izvršiti tek sklapanjem kupoprodajnog ugovora koji sadrži tabularni izjavu.

predugovorom možeš napraviti zabilježbu. bilo bi poželjno.

 

kakvu zabilježbu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija