Jump to content

Miran89

Korisnik
  • Broj objava

    690
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    25

Objave koje je Miran89 objavio

  1. Zbog loših međuljudskih odnosa ne mogu se dogovoriti s ostalim suvlasnicima oko legalizacije. Moram li imati suglasnost svih vlasnika za podnošenje zahtjeva?


      ODGOVOR: Zahtjev za izdavanje rješenje o izvedenom stanju može podnijeti bilo tko, jedan od suvlasnika, svi suvlasnici ili netko treći. Onaj tko podnosi zahtjev treba priložiti zakonom propisanu dokumentaciju. Suglasnost svih suvlasnika nije potrebna. Naknadu plaća, u cijelosti ili obročno, podnositelj zahtjeva, odnosno vlasnici zgrade prije donošenja rješenja o izvedenom stanju. Podnositelj zahtjeva, odnosno vlasnici zgrade naknadu plaćaju razmjerno veličini njihova posebnog dijela zgrade, odnosno funkcionalne jedinice koju koriste, osim vlasnika posebnog dijela zgrade koji se nalazi u dijelu zgrade koji nije bio predmet ozakonjenja. Po izvršnosti rješenja o izvedenom stanju podnositelj zahtjeva, odnosno vlasnici zgrade plaćaju komunalni i vodni doprinos u skladu s posebnim propisima. Napominjemo da se doprinosi ne plaćaju za pomoću zgradu. Vlasnik posebnog dijela zgrade ne plaća komunalni doprinos i vodni doprinos za njegov posebni dio koji se nalazi u dijelu zgrade koji nije bio predmet ozakonjenja. Podnositelj zahtjeva, odnosno vlasnici zgrade plaćaju komunalni doprinos i vodni doprinos razmjerno suvlasničkom dijelu zgrade, odnosno veličini njihova posebnog dijela zgrade ili veličini funkcionalne jedinice koju koriste.
     
    Imaju li ostali suvlasnici status stranke u postupku? Moraju li oni dati suglasnost na ozakonjenje?


      OGOVOR: Suvlasnici imaju status stranke u postupku. Oni imaju pravo uvida u spis radi izjašnjavanja. Međutim, njihova suglasnost nije uvjet izdavanja rješenja. Jedino u slučaju da stranke u postupku ukažu na nezakonitost u postupku njihova primjedba bi dovela do odbijanja zahtjeva i ne izdavanja rješenja. Poziv za uvid u spis radi izjašnjenja dostavlja se strankama javnom objavom na oglasnoj ploči nadležnog upravnog tijela na čijem se području nalazi zgrada za koju je zatraženo donošenje rješenja o izvedenom stanju.

     

  2. Kad je već došlo do toga prvi korak je smjena direktora i imenovanje supruga za direktora. To rješavate kod bilježnika i ne treba bit direktor tamo. Odjavu direktora ćete riješiti kad dobijete rješenje da je poništeno imenovanje prethodnog direktora.

    prije 5 sati , mala zajebana je napisao:

    Koliko au troškovi zatvaranja,ili da se ide u stečaj

    U stečaj firma ne ide sigurno samo tako. Preduvjet je da račun bude blokiran duži vremenski period, a sad sami znate je li ili nije blokiran. Ajmo pretpostavit da firma nije blokirana. Kad maknete starog direktora, potrebno je vidjeti ima li firma dugova. Uz pretpostavku da nema, potrebno je izvaditi u poreznoj potvrdu da nema dugova. Kad imate taj papir, onda idete kod bilježnika pokrenuti skraćeni postupak likvidacije poduzeća i to će vas koštati oko 700 eura. Bude riješeno kroz 3 mjeseca.

    Ako ima dugova i imovine e onda ste u problemima. Morat ćete prvo platiti te dugove da biste mogli pokrenuti postupak likvidacije. Druga opcija je čekati 120 dana da firma ode u blokadu, pa onda platiti cca 1300€ da se pokrene stečaj i čekati rješenje o zatvaranju firme.

  3. Ajmo redom:

    1) Prvo tražite od prodavatelja da uskladi stanje u katastru i gruntovnici da dobijete čisto stanje prije nego što kupite nekretninu. Ovako kako stvari stoje, porez vas može koštati više zbog toga što nije usklađeno stanje s onim na terenu.

    2) U NN ima za kupiti ugovor o kupoprodaji nekretnine, ali ne bi vam to preporučio. Radije platite odvjetnika da vam složi ugovor pa ako šta bude kasnije s tim zemljištem da ste bolje zaštićeni nego s tim ugovorom.

    3) Koliko znam možete isprintati taj ugovor, ali pogledajte šta sam naveo pod brojem 2.

    4) Nakon što se potpiše ugovor, bilježnik šalje ugovor u gruntovnicu na provedbu vlasništva. Gruntovnica će poslati katastru prijedlog za promjenu posjednika u katastru kad dođe do promjene vlasništva. I za kraj, bilježnik vrši prijavu poreza na promet nekretnina koje će vam doći kući.

  4. prije 4 sati , N.M. je napisao:

    Da li je moj sin obaveznik plaćanja poreza na taj stan

    Ne. Samo nemojte sklapat ugovor o najmu s cijenom najma od 0€ i sve je ok. Na policiju idete sa sinom i vlasničkim listom od stana da se prijavite. Sama prijava prebivališta ili boravišta ne povlači sa sobom obvezu plaćanja poreza na dohodak od najma.

  5. prije 15 sati , Dijana Didi je napisao:

    Nisam shvatila ovo da će firma biti registrirana na HZZO/HZMO .

    Bit će u bazi firmi te dvije institucije što je uvjet da bi mogli dobiti prijavu na mirovinsko i zdravstveno.

    prije 15 sati , Dijana Didi je napisao:

    Dali postupak otvaranja firme ide normalno

    Firma će biti spremna za rad, ali ne možete početi s radom dok ne dobijete radnu dozvolu.

  6. Druga varijanta je brža, ali nećete dobiti radnu dozvolu automatski nego ćete je morati tražiti po redovnoj proceduri. Ne možete sve odraditi na jednom mjestu. Morat ćete u poreznu, mirovinsko i zdravstveno registrirati firmu.

    Preko sustava start se može obaviti registracija u svim tijelima nadležne uprave, ali ćete morati sklopiti ugovor s računovodstvom kojeg ćete morati donijeti na sastanak s poreznom i ugovorom o najmu prostora u kojem će se nalaziti sjedište firme. Firma će biti registrirana u tom slučaju na HZZO/HZMO tako će biti dovoljno samo poslati prijavu radnika da se to provede kroz sustav i da krene s radom.

  7. prije 40 minuta, 3ma je napisao:

    Došao je na ideju da tu hipoteku prebaci na roditeljski stan jer svoj drugačije ne može prodati.

    Glupost. Stanovi koji su opterećni hipotekom se bez većih problema mogu prodati. Kad se nađe kupac, brat treba dobiti od kreditora pismo namjere. Pismo namjere je dokument na kojem piše koliko još duga ima po kreditu i na koji račun kupac treba uplatiti novac da se zatvori taj kredit. U tom dokumentu piše da se banka obvezuje izdati brisovno očitovanje po zaprimanju uplate tako da kupac može izbrisati teret od bivšeg vlasnika.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija