Jump to content

pravo na mirovinu kao drzavljanin Italije


Polipo

Preporučene objave

Zivim i radim u Italiji, imam italijansko drzavljansvto ali i hrvatsko. Sa 67 godina imam pravo da trazim mirovinu u Italiji. S obzirom da imam 9 godina radnog staza u Hrvatskoj od 1980 do 1989 a i 7 godina u Sloveniji od 1989 - 1996,  molim vas da mi objasnite postupak. 

Da li  INPS - Italia ( mirovinski ) trazi direktno od Hrvatskog mirovinskog ureda  potvrdu podataka  koji sam ja dostavila u trenutku podnosenja zahtjeva za mirovinu ili ja treba da trazim od Hrvatskog mirovinskog podatke i da ih ja dostavim italianskom INPS u?

Da li cu hrvatski dio mirovine primati u Italiji gdje imam boravak istovrijemeno sa italijanskim dijelom ili cu dobivati na racun svaki dio posebno ( naprimjer  : 1.1. 2022. dobijem italijansku na racun jer je rok ovdje uvijek 1 u mjesecu, a  hrvatski dio 5.01.22 jer u Hrvatskoj drugacije?

Ako trebam osobno traziti od hrvatskog mirovinskog , kome se mogu obratiti, da li je moguce preko elektronske poste ili mora biti osobno.  Imam originalnu  staru radnu knjizicu sa podacima ali tvornica gjde sam radila vise ne postoji - mislim da to ne bi trebao biti problem.

Ako slucajno znate postupak i za slovenski dio ili kontakt , bilo bi odlicno. U Italiji je jako tesko dobiti korektne informacije.

zahvaljuem 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad predate zahtjev za talijansku mirovinu, Italija bi trebala automatski zatraziti i potvrde staza iz zemalja EU u kojima ste radili, pa tako i iz Hrvatske i iz Slovenije, kako bi se radni stazevi iz zemalja EU zbrojili i usporedfili sa potrebnim stazevima po mirovinskim zakonima u pojedinim zemljama.

Vama ce se izracunavati razmjerni dio mirovine iz svake zemlje EU u kojima ste radili i iz svake zemlje ce vam se isplacivati razmjerni dio mirovine na vas tekuci racun (koji cete im dostaviti) za onoliko godina koliko ste u pojedinoj zemlji radili.

U HR to je 65 godina starosti i minimalno 15 godina radnog staza li 60 godina i 41 godina efektivnog radnog staza (zbrojenog iz zemalja EU) za razmjerni dio hrvatske mirovine.

U SLO to je 65 godina starosti i minimalno 15 godina radnog staza ili 60 godina i 40 godina efektivnog radnog staza (zbrojenog iz zemalja EU) za razmjerni dio slovenske mirovine.

Znaci da iz samog rada u zemljama HR i SLO nemate dovoljno staza ali HR + SLO zbrojeno sa Talijanskim stazom imate uvjete za starosnu mirovinu i u tim zemljama a time i pravo na razmjerni dio mirovine iz tih zemalja.

Kao sto ovdje u hrvatskoj ili sloveniji, 5 godina prije navrsenih uvjeta za mirovinu mozete zatraziti i poslati zahtjev u hrvatski HZMO ili slovenski ZPIZ za utvrdjivanje inozemnog staza, tako sigurno mozete ispuniti i poslati zahtjev talijanskom mirovinskom koji ce isti prosljediti u HR i SLO da vam se utvrdi i potvrdi radni staz u tim zemljama.

"Zahtjev za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu"

"ZPIZ_Zahteva za ugotovitev delovne dobe v tujini"

Ako imate jos pitanja pitajte.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija