Jump to content

Rješenje o naljeđivanju i upis u zemljišnu knjigu


anonimno

Preporučene objave

Rješenje u ostavinskom postupku javni bilježnik koji je vodio ostavinski postupak dostavio je zemljišnom sudu. U rješenju o nasljeđivanju navedeni su z.k. ulošci, ali i zemljišne čestice. Pri tome je ispustio tri z. čestice držeći se građevinske dozvole, a ne z.k. uloška u kojem su upisane s oznakom gradilište.

U posjedovnom listu objedinjene su u jednu česticu. Na zemljištu je kuća sagrađena prije 1968. godine vanknjižno vlasništvo jer nije završena.

Dali je potrebno da i sam zatražim upis u zemljišnu knjigu.

Unarijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U rješenju o nasljeđivanju navedeni su z.k. ulošci, ali i zemljišne čestice..........

 

Ako je nekom točno poznato zanimao bi me odgovor o sljedećem;

Vidio sa priličan broj primjera rješenja o nasljeđivanju nekretnina sa popisom brojeva svih ZK uložaka nekretnina, ali baš niti jedan i sa nabrajanjem svih čestica u tim ZKU. Usput rečeno i jasno je da se pojedini ZKU može sastojati od jedne ili (češće) desetine i stotina z. čestica.

Svejedno, revan javni bilježnik koji vodi ostavinu očito se može odlučiti da u rješenje navede za svaki pojedini ZK uložak i sve z. čestice.

Međutim, kada u rješenju točno navede sve podatke (suvlasnici, udjeli i dr.) i točne ZK uloške, a netočno čestice u njima (krivi brojevi, ispusti neke k.č....) kako postupa zemljišnoknjižni sud kada ga službeno zaprimi.

Dali, kod upisa novih udjela i suvlasnika u ZK uloške gruntovnice, prepisuju i netočne čestice po rješenju o nasljeđivanju ili se vode svojim knjgama i točnim ZK ulošcima (izvaci kojih su bili i u ostavinskom postupku)?

Dali ovako sastavljeno rješenje na bilo koji način zadržava ("ometa") službenika zemljišnog suda u provedbi upisa.

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam stručnjak za stvarno pravo, ali čini mi se da bi najbolje bilo da zatražite da vam javni bilježnik koji je donio rješenje o nasljeđivanju izda ispravak rješenja u kojem bi napisao točno sve zemljišnoknjižn euloške i "zaboravljene" katastarske čestioce koje ste stekli nasljedstvom. Naime, za vlasništvo je jedino mjerodavno stanje upisano u zemljišnu knjigu, a ne katastar, pa mi i nije jasno kako ih je propustio u rješenju i upisati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija