Jump to content

Stupa li ovo sigurno na snagu 1.1.2007?


anonimno

Preporučene objave

"Ministarstvo pravosuđa poziva građane da suglasno odredbama Zakona o zemljišnim knjigama, podnesu svoje prijedloge za upise stvarnih prava i nekretnina do 1. siječnja 2007. godine, jer će se nakon tog roka primjenjivati načelo istinitosti i potpunosti zaštite povjerenja u zemljišne knjige što znači da će se oni koji su upisani u zemljišne knjige, smatrati vlasnicima, a izvanknjižni vlasnici u pravilu će morati dokazivati svoje vlasništvo u parničnom postupku."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

izvanknjižni vlasnici sada dokazuju svoje vlasništvo u parničnom postupku. ja sam upravo završila sređivanje vlasničkih odnosa na nekretnini koju sam naslijedila od pokojnog oca kao vanknjižno vlasništvo: prema katastarskim podacima.

 

za tu nekretninu postojao je kupoprodajni ugovor koji je istina kao prodavatelj potpisala samo jedna osoba od 40-ak suvlasnika iz doba austro-ugarske, a kao kupac moj pokojni otac. ali sam zato imala građevinsku dozvolu koja je glasila na pokojnog oca za kuću koju je tu gradio 1971. i na kraju rješenje o nasljeđivanju.

 

pored svega toga, cijelo vrijeme trajanja postupka (oko 2 god.) bojala sam se u čiju korist će donijeti rješenje: da li u moju korist ili korist susjeda koji ulazi u posjed ili u korist dvojice naslijednika bivših vlasnika, a koji uopće nisu znali gdje se ta nekretnina nalazi, ali su znali od mene naplatiti svoje usluge 'jer da njih nije bilo nikad ne bih to mogla srediti'.

 

prema prijedlogu novog zakona o katastru nekretnina koji bi trebao stupiti na snagu sa 01.01. 2007. taj postupak usklađenja katastra - faktičkog posjeda- i gruntovnice, išao bi mnogo lakše: običnim upravnim postupkom.

 

šta je istina tko zna. sramota je tko se sve bogati u mutnom i sve pod pokroviteljstvom države i zakona.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prema prijedlogu novog zakona o katastru nekretnina koji bi trebao stupiti na snagu sa 01.01. 2007. taj postupak usklađenja katastra - faktičkog posjeda- i gruntovnice, išao bi mnogo lakše: običnim upravnim postupkom.

Dali je to bolje ili gore ostaje nam da se sami uvjerimo, na vlastitoj koži, osobno sumnjam da će biti ikada laganog rješenja za prosječnog građanina u ovoj državi.

Kakvo je stanje na zemljišnicima, mislim da će morati zaposliti još 100000 referenata po sudovima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma to je taktika jer do 1.1.07. svjetska banka daje pare a kud idu te pare to je question (trebalo je bit do 1.1.06. pa su produžili rok na godinu dana)

 

a što se tiče zadnje rečenice zadnjeg posta- nažalost krenuli su s otkazima............tolko posla a ljudi sve manje i manje.......nakraju,za 3500 kn dozvoljavamo da od nas rade magarce

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim strucnjake iiz ovog podrucja da malo objasne i elaboriraju sto se dogadja nakon gornjeg datuma!!!

 

Konkretno, cujem price da se nakon nove godine vise nece moci prodavati nekretnine koje nemaju uporabnu dozvolu.

 

Kako se to misli provoditi i sto to znaci u praksi? Odnosi li se to samo na novosagradjene objekte ili na sve? Sto je s nekrentinama koje su upisane u zk ali nemaju uporabnu? Sto je s onim nekreninama koje su gradjene prije 68?

 

Molim vas da me malo uputite jer u ovoj sumi ne vidim ni drvo ni sumu... :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Taj vraziji datum se odnosi isključivo na nekretnine u društvenom vlasništvu, odnosno kako to Zakon o vlasništvu kaže, cit. čl. 388. st 5. "Zaštita povjerenja u istinitost i potpunost zemljišnih knjiga određena ovim zakonom neće se primjenjivati u korist stjecanja do kojih dođe do 01. siječnja 2007.g, ako se njima stječe nekretnina na kojoj je bilo upisano društveno vlasništvo, a nije brisano prije nego što je ovaj Zakon stupio na snagu."

Na jednom seminaru je bilo rečeno da će se taj rok najvjerojatnije produžiti do 2010.g..

Treba čekati odluku Vlade i izmjenu Zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija