Jump to content

Stup dalekovoda na privatnom zemljištu


goldsticker

Preporučene objave

Privatno zemljište, vlasnički čisto, bez tereta, međutim u stvarnosti se na zemljištu nalazi stup dalekovoda. Bilo bi zdravorazumski da vlasnik stupa - najčešće je to d.o.o. iz grupacije HEP, plaća vlasniku zemljišta neku rentu (kao što to vlasniku plaća i svaki drugi d.o.o. ili fizička osoba koja na tuđem zemljištu nešto ima, drži, ostvaruje).

Dugo godina Elektra/HEP su ignorirali ovakve situacije. U vrijeme bivše države ionako se vlasnika zemljišta nije baš puno pitalo za mišljenje, a dolaskom demokratske samostalne Hrvatske, također se dugo godina "vuklo" to ex nasljeđe.


Svako traženje vlasnika za naknadom, rentom HEP/Elektra bi glatko odbijali sa pozicije nedodirljivog monopolista u vlasništvu države, obično se pozivajući na "zastaru", "dosjelost", "građ. dozvolu koju je izdao neki komitet ili organ SFRJ" i slično. Dakle stav, mi smo jaki i nedodirljivi a ti nas tuži, pa ćeš vidjeti....

Ulaskom u EU, stvari su se ipak malo promijenile, pa je HEP/Elektra bio prisiljen "popustiti" i počeli su plaćati rentu u ovakvim situacijama ALI samo za slučajeve kada je stup postavljen NAKON ulaska u EU odnosno nakon potpisivanja HR sporazuma odnosno nakon donošenja "Zakona o energiji", gdje se prvi puta daje mogućnost plaćanja rente, bilo jednokratno, godišnje, bilo mjesečno.

HEP odbija prihvatiti činjenicu "privatnog vlasništva" i isključivo ju veže uz datum donošenja Zakona o energiji. Ako je stup na zemljištu prije donošenja Zakona o energiji, poslat će odbijenicu. Ostaje sudska tužba uz napomenu kako "retrogradna obeštećenja nisu moguća". Dakle, negiraju i ograničavaju pravo vlasništva pozivom da "dozvole i papire iz SFRJ" iako je Zakon o energiji, Čanak 40, Stav 4 vrlo jasno odredio da pravna i fizička osoba imaju pravo na naknadu.. HERA načelno stoji na strani vlasnika zemljišta, ali osim načelnog mišljenja, dalje ne mogu, nego upućuju na sudski postupak...


Moje iskustvo govori da je vrlo malo odvjetnika za sada imalo ovakvih iskustava, ja sam razgovarao sa jedno 5-6 njih, nisu ni čuli za tako nešto, pa čak niti za taj Zakon o energiji. Bit će da je to nešto u pravnom smislu za sada rijetko i ljudima sasvim nepoznato područje.

Iskustva, komentari preporuke ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija