Jump to content

Video kamere kao dokaz


anonimno

Preporučene objave

Djelatnica dugo godina zlostavlja i maltretira zaposlenike. U njihovoj prisutnosti ili viče u kancelarijama, bez povoda i obilježja, klijenti tvrtke samo gledaju što se dešava i nerazumiju.

Da li poslodavac i na koji način može instalirati kamere ( bez ili sa njezinim znanjem ) u svoje radne prostorije kako bi se dokumentiralo ovo njezino ponašanje ( znači ne stalno snimanje, nego u danima kada ima šizofrene epizode ). Potrebno je ovo zato jer izvan tvrtke se ne vjeruje da je ona ta koja zlostavlja ljude, a ne oni nju.

Znači, radi dokaza. Kako video kamere učiniti dokazom ?

To je samo malo dio, jer nikada se neće one situacije 1-na-1 moći dokumentirati na taj način nego samo izjavama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa da nekome konačno dođe u glavu da je ona zlostavljač. To je ponašanje koje se nemože opisati riječima. Sjediti u sobi i vikati najgnjusnije pogrde na račun nekih zaposlenika firme. Ona jest bolesna , ali se nedovoljno liječi i liječi se bez nadzora. Jednom to mora prestati. To traje GODINAMA . Nije to incident. To je višegodišnja anamneza.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lijepo upalite diktafon pa je snimite bez prethodnog upozorenja. Kad opet krene malo je zaustavite pa joj pustite snimku da se čuje.

 

Kad se čuje šta priča biti će joj neugodno, ako je iole normalna.

 

Ako nije prijavljujte.

 

Inače sam protivnik tužakanja, cinkarenja, a više za to da se direktno rješava sa osobom koja vrši pritisak i stvara probleme.

 

Ako tako nije moguće, e onda pritisak po cijelom terenu.

 

Npr. mi bi svi mogli Mamića tužit jer se i on ne lijeći pod nadzorom, a sve nas masira glupim nepovezanim izjavama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tajno snimanje može samo uz sudski nalog, sve ostalo nema snagu dokaza, ako osoba nije upozorena da ju se snima (audio ili video- svejedno). Kada krene sa reakcijom o kojoj Vi pričate samo ju upozorite da će te ju snimati (prije toga uključite diktafon, npr. u džepu), ako je tako kako kažete to ju neće zaustaviti, a Vi će te imati legalnu snimku!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čitajući vaše prijedloge. Jasno mi je sada da bi bilo najbolje audio snimanje ( najprktičnije ) . I to tako da se uz najmanje dva svjedoka u trenutku njezine galame pojave s diktafonom i usmeno upozore i pripreme pismenu obavijest kojom ju se obaviještava o tome ( neće potpisati primitak naravno ), ali onda pismenu obavijest staviti na oglasnu ploču. I tako u toku dana više puta, jer njoj to u fazama dolazi.

Ali opet, netko će reći da je to tek tortura pričekivati ju s diktafonom.

Ali , daljnji korak bi bio na temelju sačinjenog zapisnika nazočnih i tome, proslijeđivanje do Uprave Društva koja može pokrenuti postupak upozorenja o obvezama iz radnog odnosa koji joj se dostavlja preporučenim pismom. E, pa onda, ako se takvo ponavljanje ponovi, poslati ju na provjeru i procjenu preostale radne sposobnosti. Do sada je bila na jednom ali joj ti koji to pišu ( poznanici ) napišu da je sposobna u 100 obimu, a malo djete može vidjeti da nije , samo što ima izuzetnu moć fokusiranja zlobe i manipulacije

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod poslodavca mora postojati osoba koje je zadužena za rješavanje pritužbi radnik zbog uznemiravanja.

 

Ako poslodavac ima više od 20 radnika to mora biti posebna osoba, a ako je manje radnika onda je to direktor.

 

Imate pravo prekinuti rad, dok se to ne riješi. O ostalom proučite donji članak Zakona o radu.

 

Zaštita dostojanstva radnika

Članak 30.

(1) Poslodavac je dužan zaštititi dostojanstvo radnika za vrijeme obavljanja posla tako da im osigura uvjete rada u kojima neće biti izloženi uznemiravanju ili spolnom uznemiravanju. Ova zaštita uključuje i poduzimanje preventivnih mjera.

(2) Dostojanstvo radnika štiti se od uznemiravanja ili spolnog uznemiravanja poslodavca, nadređenih, suradnika i osoba s ko­jima radnik redovito dolazi u doticaj u obavljanju svojih poslova.

(3) Postupak i mjere zaštite dostojanstva radnika uređuju se kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radnič­kog vijeća i poslodavca ili pravilnikom o radu.

(4) Uznemiravanje i spolno uznemiravanje predstavlja povredu obveza iz radnog odnosa.

(5) Poslodavac koji zapošljava više od 20 radnika dužan je imenovati osobu koja je osim njega ovlaštena primati i rješavati pritužbe vezane za zaštitu dostojanstva radnika.

(6) Poslodavac ili osoba iz stavka 5. ovoga članka dužna je, u roku utvrđenom kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili pravilnikom o radu, a najkasnije u roku od osam dana od dostave pritužbe, ispitati pritužbu i poduzeti sve potrebne mjere primjerene pojedinom slučaju radi sprječavanja nastavka uznemiravanja ili spolnog uznemiravanja ako utvrdi da ono postoji.

(7) Ako poslodavac u roku iz stavka 6. ovoga članka ne poduzme mjere za sprječavanje uznemiravanja ili spolnog uznemiravanja ili ako su mjere koje je poduzeo očito neprimjerene, radnik koji je uznemiravan ili spolno uznemiravan ima pravo pre­ki­nuti rad dok mu se ne osigura zaštita, pod uvjetom da je u dalj­njem roku od osam dana zatražio zaštitu pred nadležnim sudom.

(8) Ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano oče­ki­vati da će poslodavac zaštititi dostojanstvo radnika, radnik nije dužan dostaviti pritužbu poslodavcu i ima pravo prekinuti rad, pod uvjetom da je zatražio zaštitu pred nadležnim sudom i o tome obavijestiti poslodavca u roku od osam dana od dana prekida rada.

(9) Za vrijeme prekida rada iz stavka 7. i 8. ovoga članka radnik ima pravo na naknadu plaće u visini kao da je radio.

(10) Svi podaci utvrđeni u postupku zaštite dostojanstva rad­nika su tajni.

(11) Protivljenje radnika ponašanju koje predstavlja uznemiravanje ili spolno uznemiravanje ne smije biti razlog za diskriminaciju radnika.

(12) U slučaju spora teret dokazivanja je na poslodavcu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija