Jump to content

Postupak određivanja krivice


anonimno

Preporučene objave

Ispričavam se zbog nepoznavanja zakonskih odredbi i postupka "istjerivanja" pravde (u tom slučaju se ne bi javio na forum).

Naime, zanima me što znači pojam građanskog određivanja krivice? Odnosno, tko će odrediti suodgovornost ako se tijekom prekršajnog postupka ne utvrdi moja krivica? Zar osiguravajuće društvo može odrediti sukrivca mimo rezultata prekršajnog postuka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dodatna napomena...

Konkretan problem je opisan u poruci "Suodgovornost u prometnoj nesreći":

------------------------------------

Poštovani,

Tijekom 10/2006 doživio sam prometnu nesreću, gdje je na moje vozilo naletio motocikl. Pritom je bitno za istaknuti da je moje vozilo bilo zaustavljeno u koloni, u ulici koja ima jedan prometni trak, a u trenutku nesreće suvozač je otvorio vrata i na vrata je naletio motocikl. Odnosno, motocikl je prestizao kolonu s desne strane, po nepostojećoj traci.

U policijskom zapisniku je navedeno da je pokrenut prekršajni postupak protiv motociklista.

Međutim, osiguravajuće društvo (Croatia osiguranje) odbija isplatiti puni iznos odštete, kao razlog navodeći suodgovornost u štetnom događaju (20%). Kontaktirajući njihovu pravnu službu zaključio sam da nije riječ o greški, već o njihovom stavu.

Pitanje je – od kuda suodgovornost s obzirom na mišljenje da nisam prekršio članak 81. Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji kaže da se ne smiju otvarati vrata ako se time ometa kretanje drugih sudionika u prometu, ili ako se ugrožava sigurnost prometa. Naime, mišljenja sam da suvozač nije mogao predvidjeti dolazak motociklista koji prometuje na nepropisan način...

---------------------------

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Građanskopravna odgovornost širi je pojam od kaznenopravne, odnosno prekršajne odgovornosti. Suodgovornost će odrediti, odnosno predložiti pravna služba osiguravateljke kuće koja će obrađivati tvoj odštetni zahtjev, a na temelju činjenica i dokaza prema kojima je nastao štetni događaj. U praksi to znači to da imaš štetu od recimo 100 nečega, osiguravatelj ti isplati recimo 60 nečega i veli da 40 ne može isplatiti zbog tvog doprinosa nastanka štete, bez obzira što ti nisi pravomoćno proglašen krivim.

 

Sve zavisi od konkretne situacije, a nitko ne veli da je upravo to što te dalje slijedi.

 

Pozdraf, onaj gore logirani.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li to znači da će osiguravatelj (ili možda motociklist) pokrenuti neki oblik tužbe protiv mene?

Naime, do sada prekršajno nitko nije pokrenuo postupak protiv mene i ne znam na temelju čega osiguravatelj uopće može zaključiti bilo koji oblik moje krivice?

Neće valjda osiguravateljsko društvo potraživati moju suodgovornost u nesreći koju je skrivio motociklist, vozeći se na nepropisan način, po traci koju su zauzela druga vozila? Po meni, postupak motociklista je svjesno grubo kršenje propisa, uz jasne elemente ugrožavanja prometa, što je na koncu rezultiralo prometnom nesrećom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne znam na temelju čega osiguravatelj uopće može zaključiti bilo koji oblik moje krivice?

 

temeljem vlastite procjene, oni to mogu i smiju, a jedino ih sud moze obavezati da postupe drugacije.

 

potezanje tvoje krivice od strane osiguranja nece biti, oni nisu ovlasteni za poduzimanje bilo kaznenog bilo prekrsajnog postupka, to eventualno moze uciniti policija, drzavni odvjetnik (koji to, kako kazes, nisu ucinili) ili sam motociklist.

 

osiguranje ti na ovaj nacin u stvari umanjuje naknadu stete za postotak koji smatraju tvojim doprinosom nastanku te prometne nezgode.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Isto tako, pretpostavljam da od osiguravajućeg društva mogu potraživati i svotu koja nije direktno vezana uz troškove popravka automobila (tzv. nematerijalna šteta), u obliku:

-trošak odvoza automobila na procjenu

-trošak odvoza automobila na popravak

-vrijeme utrošeno na procjenu, odvoz automobila na popravak

-nemogućnost korištenja automobila u trenutku popravka

-trošak podizanja policijskog izvješća (biljeg 20Kn)

-vrijeme utrošeno na podizanje policijskog izvješća

-vrijeme utrošeno na utjerivanje štete

Da li sam u pravu i kako to utjerati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne izgleda li ovo kao čisto narušavanje građanskih prava (ako već pričamo o građanskom pravu)?

Činjenica je da je motorist svjesno narušavao prometne propise, te je direktno uzrokovao prometnu nesreću. Otvaranjem vrata, suvozač automobila nije prekršio niti jedan jedini članak zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji je temelj za određivanje krivice (otvaranjem vrata na traci na kojoj je zaustavljen automobil nije ometano kretanje drugih vozila, niti je ugrožavana sigurnost prometa).

Bez obzira što ne postoji niti jedan zakonski parametar za koji se druga strana može uhvatiti, sada se problem od strane osiguravateljskog društva želi prikazati kao obostrana greška.

Mišljenja sam da trošenje vremena na razno razne spletke osiguravatelja mora biti uključeno u ukupni trošak, jer on traži da se sve aktivnosti moraju obavljati u radno vrijeme, a time trpi i moj posao.

Inače, trenutni status je da do danas nisam od osiguravajućeg društva (navodim - CROATIA OSIGURANJA) uspio dobiti pisano obrazloženje (sve je na razini usmene komunikacije), a na jučerašnji zahtjev (bio sam osobno u filijali) rečeno mi je da je predmet - izgubljen!!!

Moje dodatno pitanje je u kom roku je osiguravateljsko društvo dužno dostaviti pisanu ponudu, odnosno obrazloženje (čini mi se da je u Zakonu o osiguranju naveden rok od 14 dana)?

Zahvaljujem na pojašnjenju

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija