Jump to content

Darovni ugovor


anonimno

Preporučene objave

Poštovanje svima,volio bih da mi odgovoriti na postavljeno pitanje što je moguće stručnije.O čemu se radi?Moja mater ima vanbračno dijete koje ne žive s nama u zajednici nego živi sa suprugom u svoj kući na selu.Moj otac koji nije njegov, kupio je stan meni u kojem sada živim,ali pošto je stanarsko pravo bili na nju ,napravili smo darovni ugovor ,da mi ona daruje stan ,i vlasništvo je sad na meni,odnosno ona ne posjeduje nikakvu nekretninu bilježenu na svoje ime.Zanima me da li on ima kakva prava na stan?Čitao sam da se darovni ugovor može pobiti.Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možda će se naći netko tko je upućeniji od mene, ali evo za sad, onako po sjećanju s faksa, mislim da se prilikom nasljeđivanja mogu osporavati darovanja koja su napravljena u zadnjih godinu dana života ostavitelja. mislim da možete biti sigurni da će sve biti ok kad od darovanja protekne više od godinu dana. al evo, ako netko sa sigurnošću to zna, neka potvrdi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bez obzira na točnost mog prethodnog posta, vi imate i još jedan argument, kojeg možete upotrijebiti kad budete vlasnik i posjednik dulje od 10 godina: budući da stvar (stan) posjedujete toliko vremena, i to kao samostalan (s uvjerenjem da vam vlasništvo pripada), zakonit (temeljem nekog akta, tj. darovnog ugovora) istinit (niste posjed stekli viciozno-prijevarom ili sl.) i pošten posjednik, sve i da nije vaš stan, stekli bi se uvjeti za stjecanje prava vlasništva dosjelošću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj slučaj je identičan: moja majka je darovala svoj stan nad kojim je imala stanarsko pravo mome polubratu tj. svome sinu iz drugog braka. Kako su mi kazali odvjetnici, time je oštećen moj nužni dio koji u mom slučaju iznosi jednu četvrtinu toga stana. Premda moj polubrat trenutno uživa status poštenog posjednika sa svim pravima, iza smrti moje majke na ostavinskoj raspravi po savjetu odvjetnika ja ću imati pravo zahtijevati svoj nužni dio od polubrata. Nisu mi spominjali nikakve rokove po kojima bi sada moj polubrat imao pravo dosjelosti i slično. Bitno je da je povrijeđen moj nužni dio i čak u slučaju da moj polubrat i proda taj stan, po majčinoj smrti ima da me isplati. Prema tome, ako vaša majka nema druge imovine iz koje bi se namirio taj nužni dio njezinom vanbračnom potomku, odnosno ako prethodno nije ništa u tom smislu darovala i tom svom vanbračnom dijetetu, onda ono ima pravo na dio vašeg stana, ali tek po smrti vaše majke. Pogotovo ako se tu pod kupnjom stana misli da je vaš otac platio tzv. otkup društvenog stana, kao što ga je platio moj polubrat. U tom slučaju će vrijednost takvog nužnog dijela biti umanjena za iznos novca kojim je plaćen otkup. To mi je kazalo nekoliko odvjetnika. Jasno ako taj vaš srodnik nema pojma o svemu ovome možda i neće tražiti svoj nužni dio, on mora pokrenuti postupak na ostavinskoj po smrti vaše majke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Nema pravo jer ja sam vlasnik stana zakonski ,moj otac je kupio stan na njezino stanarsko pravo ,znači gotovinom je plaćeno.Tebi odvjetnici muljaju ,jer žele izvuči novac od tebe.Stan mogu prodat ,kad ja želim i hoću ,nisam dužan isplčačivati nikomu ništa,jer je to moje vlasništvo ,na mene se vodi u svim sudskim spisima,ja plačam račune za njega ,meni ga je kupio moj otac koji veze nema nikakve s njime.Osim toga on ima svoju kuću,mater bi mogla po njemu umrijeti,koliko se on za njegu brine.Bude li išta tražio mislim ,da su svi argumenti na moj strani.Vi imate pravo zahtjevati ,a dali čete dobiti -teško.Čak možda nemate pravo ni zahtjevati.Uzmi te u obzir ,da osoba koje je umrla nema ništa ,pa ja vas pitam šta bi vi onda tražili a šta dobili zna se.Možda u slučaju da vam netko darovnim ugovorom pokloni nešto ,a u međuvremenu vi niste stigli upisati pravo vlasništva ,odnosno vlasnik ostaje isti ,tada bi možda imali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija