Jump to content

Porez na ime ostavitelja


hipoteka

Preporučene objave

Porez na ime ostavitelja

Molim za pomoć. Strah nas je ovrhe.

Ostavitelj je iznajmljivao prostor i uredno plaćao porez. Živio je u istom gradu gdje je bio iznajmljeni prostor.  Preminuo je 2015. godine. Prostor je i dalje bio iznajmljen i uredno su se podmirivale porezna davanja. Nakon ostavinske rasprave 2016. godine, vlasništvo nad prostorom preuzimaju nasljednici. Nasljednici  i prostor koji se iznajmljuje nisu u istom gradu. Nakon provedene ostavinske rasprave, nasljednici Poreznoj ispostavi gdje je živio ostavitelj i gdje je iznajmljeni prostor šalju:

1.       Izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika u kojem ostaviteljevu poreznu ispostavu obavještavaju o prijenosu vlasništva nad prostorom na nasljednike, da ostavitelj više nije zakupodavac od datuma u 2016., imena novih zakupodavaca (nasljednika), o ispostavi prebivališta novih vlasnika (nasljednika), obavještavaju je da je sklopljen novi ugovor koji je dostavljen poreznoj ispostavi nasljednika

2.       Smrtni list ostavitelja

3.       Dokaz o prebivalištu, boravištu nasljednika

Nova ispostava u kojoj žive nasljednici je uredno zaprimila novi ugovor, odnosno aneks kojim se prenosi ugovor na nove vlasnike.

Nova ispostava u kojoj žive nasljednici je uredno raspisala porez koji su novi vlasnici uredno uplaćivali.

Nakon više od 3 godine,nakon ostaviteljeve smrti, nama dolazi obavijest o dugu koji se gomilao na ostaviteljevo ime kroz sve te godine na ime mrtvog ostavitelja, od 2016. Nitko nas nije obavještavao. Pustili su da dug raste, a na drugoj strani mi uredno podmirujemo obveze na naša imena.

Ponovno pišemo ostaviteljevoj Poreznoj ispostavi, šaljemo ponovno staru izjavu koju smo već slali, ponovno ovjerenu kopiju stare izjave kod javnog bilježnika. Pošaljemo i kod javnog bilježnika ovjerenu potvrdu da smo te daleke 2016. slali preporučenu pošiljku na ostaviteljevu poreznu ispostavu.

I opet ništa.

Danas smo opet bili na našoj poreznoj ispostavi da provjerimo da li su nešto radili u ostaviteljevoj poreznoj ispostavi, stornirali dug i slično. Referent je provjerio i kaže da ništa nisu radili na ostaviteljevoj ispostavi po tom pitanju.

Čini nam se da smo ostavljeni na milost i nemilost referentu.

Što nam je činiti? Već smo potpuno očajni. Strah nas je ovrhe i kamata.

Hvala Vam na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , hipoteka je napisao:

Već smo potpuno očajni. Strah nas je ovrhe i kamata

Jasno da imate dozu straha, međutim u konkretnom slučaju se radi o propustu PU. 

Sve porezne tražbine po pitanju zakupa nastale nakon smrti poreznog obveznika su obveze njegovih nasljednika, a koje koliko se vidi Vi uredno izvršavate i o čemu ste pravodobno obavijestili PU, no druga je stvar njihovog nemara. 

Čuvajte dokaz o urednom plaćanju poreza za slučaj pokretanja postupka prinudne naplate u kojem bi sasvim izvjesno dokazali neutemeljenost zahtjeva. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Matrix,

Mi uredno na svoje ima plaćamo porez od 2016. Problem je u tome što oni paralelno zadužuju umrlog ostavitelja unatoč našoj obavijesti, poslanim izjavama. I sada nas muči kako riješiti problem, odnosno da prestanu zaduživati umrlu osobu i storniraju taj u stvari nepostojeći dug. I to nam je sada veliki problem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija