Jump to content

Krađa ili dug


anonimno

Preporučene objave

Moj kolega sa posla je prije 10 godina preuzeo od odvjetnika novac koji je štićenica koja se nalazi na smještaju u Domu staraca dobila na ime smrti svoga sina od osiguranja. Taj novac nikadana nije dao niti njoj a niti je položio negdje. Muljao je sa svim ravnateljima koji su se mijenjali i sada se poteže pitanje toga novca. Može li se od njega tražiti da taj novac vrati ili ga se može kazneno goniti zbog zloupotrebe novca štićenika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o čistoj kradji jer je počinitelj iskoristio tesko stanje oštećene osobe i sebi pribavio imovinsku korist. Ukoliko se radi o mnjoj materijalnoj steti pokreće se privatna tuzba prije koje se svakako treba obratiti djelatnicima policije koji imaju obavezu utvrditi je li ta osoba i počinila ovo sto opisujes. Nakon toga kao sto sam rekao sljedi privatna tuzba ili podnosenje kaznene prijave od strane policije ukoliko se radi o vecoj materijalnoj steti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čovjek je kao pravnik ustanove u ime starice skrhane bolom zbog smrti sina, a kojoj nije skrbnik niti opunomoćenik, preuzeo od odvjetnika novac u vrijednosti 30 prosječnih plaća i raspolagao njime. Naravno neovlašteno, no, ko te pita. Nekoliko ravnatelja mu je pogodovalo da to prijeđe u zastaru. Sada je pokrenuta policijska istraga ali svi sležu ramenima. Kako je moguće da se to smatra zastarom kada nikada nije prijavljena krađa i kako je moguće da taj čovjek i dalje radi u toj ustanovi i da mu se ništa ne dogodi. Ima li osim zastare još koje pravno ili moralno sredstvo da se isti natjera da vrati novac i da odgovara za svoje postupke pošto se radi o humanitarnoj državnoj ustanovi u kojem ima stalni radni odnos.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...preuzeo od odvjetnika novac u vrijednosti 30 prosječnih plaća i raspolagao njime.

 

ima li o toj predaji kakvog traga? pismenog, da netko može potvrditi, bilo kakvog? kako su to preuzimanje odvjetnik i taj pravnik međusobno riješili?

koliko je to tada bilo novaca (prije 10 godina) tih 30 prosječnih plaća?

 

gnjavim malo, ali eto.. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija