Jump to content

Presuda i naplačivanje duga


anonimno

Preporučene objave

Dobar dan,

 

Dobio sam presudu na temelju priznanja duga. Međutim, tuženik dalje ne plača, ni lipe. Koliko znam, na njega ne glasi nikakva imovina i ako i poneki novci prođu preko njegovog tekučeg računa, to su premali novci nasprem dugovanog iznosa. Kako se osvrnuti ? Dali je dalje potreban odvjetnik ili mogu sam postupit, što bi bilo prilićno jeftinije ? Koliko košta ta ovrha ? I ako bude uzaludna, jer nema zaplenjivih sredstava, dali svaki mjesec moram ponovno pokrenuti ovrhu, ili ? Molim za pomoć. Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja ću vam uvijek radije savjetovati da vam odvjetnik napravi prijedlog za ovrhu, jer se zna dogoditi da kad ljudi sami pišu, ispuste koješta pa im se prijedlozi odbace.

U svakom slučaju, imate presudu, dakle ovršnu ispravu, možete predati prijedlog za ovrhu nadležnom sudu (prema prebivalištu dužnika), na njegovom računu (morate ga navesti), platiti sudsku pristojbu (koja se računa prema vrijednosti dugovanja-recite koliki je ukupni dug pa ću vam znati reći koliki je iznos).

I, ne treba svaki mjesec stavljati novi prijedlog, vi dobijete rješenj o ovrsi koje se šalje u banku i sjeda mu se na račun te prebacuje vama u visini duga. I, da, da napomenem da ćete i troškove ovrhe dobiti nazad ukoliko se uspijete naplatiti.

P!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, ovako, dakle radi se o fizičkoj osobi. U tom slučaju ćete napisati lijepo jedan dopis Zavodu za mirovinsko osiguranje pa ćete ih zamoliti da vam daju potvrdu gdje je tuženik zaposlen. Za ovaj zahtjev potrebno je da znate njegov JMBG ili datum rodjenja, ime, prezime i adresu. Uz dopis, trebate priložiti i kopiju pravomoćne i ovršne presude (imate li klauzule pravomoćnosti i ovršnosti na njoj?).

Ili, ako već znate gdje radi, onda u prijedlogu za ovrhu treba pisati da želite ovrhu na njegovoj plaći do 1/3 uz napomenu gdje radi, pa će sud poslati rješenje o ovrsi njegovom poslodavcu. Za ovo vam zaista preporučujem da vam odvjetnik ili netko stručan napiše prijedlog za ovrhu.

Još nešto?

P!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija