Jump to content

Agencija za posredovanje - naplata provizije


Tonx

Preporučene objave

Pozdrav, 

molim pomoć koja nije vezana direktno za mene, no evo situacija.. Preko agencije izlistana je nekretnina za prodaju , točnije kuća. Gospođa koje je nalogodavac je potpisala ugovor u 4.mj prošle godine te na ugovoru nije naveden rok trajanja. Prema tome ugovor traje 12 mjeseci (istekao je) te u ovom trenutno traje do pisanog otkaza od strane nalogodavca. U međuvremenu, kupac (moja poznanica) pokušala je dogovoriti s agencijom razgledavanje kuće, no poslali su je na krivu adresu i poslali su nekoga tko nema veze s agencijom. Nakon toga je sama stupila u kontakt s gospođom i dogovorile su se oko prodaje nekretnine mimo agencije i napravile predugovor. Poznanica je sama izvadila sve potrebne papire, koji su prema zakonu bili obveza posrednika. Nakon svih odrađenih radnji Gospođa je poslala zahtjev za raskid ugovora o posredovanju s obzirom da se prema ugovoru navodi da nalogodavac ima pravo otkazati ugovor ako je nekretninu sam prodao te ako posrednik nije ispoštovao minimum uvjete gleda prikupljanja dokumentacije.

Nakon poslanog raskida, posrednik je rekao da će podići tužbu i da Gospođa nema osnova raskinuti ugovor te da mora uplatiti 1000EUR. Također je Poznanici rekao da ukoliko se raskine ugovor ona ne smije kupiti tu nekretninu jer ju je našla preko agencije i da oni imaju pravo na provizuju od 3% vrijednosti iako su svjesni da nisu ništa napravili.

Također u Ugovoru stoji da se provizija plaća na dan isporuke kupoprodajne cijene, a kako ugovor o kupoprodaji nije zaključen da li agencija ima pravo tražiti pola provizije i da li oni smiju uvjetovati ga Poznanica ne smije kupiti kuću u slučaju raskida ugovora o posredovanju. Navodno to piše u zakonu, no iskreno ja to nisam uspjela pronaći čitajući zakon.

Molim pomoć oko navedene situacije. 
Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija