Jump to content

Pravo na bolovanje za njegu supruznika


rumpelstilskin

Preporučene objave

pozdrav

Prije 2 tjedna mojoj supruzi je dijagnosticiran karcinom dojke koji je metastazirao na pluca. Posto nemamo nikoga tko bi nam pomagao, davao lijekove, pripremao hranu itd ja sam i domacica i njegovatelj. 

Trenutno koristim godisnji odmor do kraja mjeseca ali i nakon toga prakticki je nemoguce vratiti se na posao. Treba ju presvlaciti, pomagati oko odlaska na wc, hranjenja itd, a izmedju ostalog i gotovo svakodnevne voznje s jednog kraja na drugi u bolnicu i na pretrage. Hospitalizacija ocito nece biti dugorocna nego kratkotrajna po potrebi za primanje kemoterapije opet je potrebno voziti u bolnicu i naravno, sva ostala njega prije i nakon toga. 

Pitanje: imam li pravo na bolovanje za skrb o supruzniku oboljelom od maligne bolesti i koliko dugo? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad radi njege osigurane osobe u Vašem slučaju supruge traje za svaku utvrđenu bolest najviše do 20 dana. Naknada plaće iznosi 70% od osnovice za naknadu. Od prvog dana obračunava ju i isplaćuje poslodavac, na teret sredstava HZZO-a, s time ne može iznositi više od 4.257,28 kuna.

Također,  možete razmisliti i o traženju prava na doplatak za pomoć i njegu, jer se ono priznaje osobi koja ne može sama udovoljiti osnovnim životnim potrebama uslijed čega joj je prijeko potrebna pomoć i njega druge osobe u organiziranju prehrane, pripremi i uzimanju obroka, nabavi namirnica, čišćenju i pospremanju stana, oblačenju i svlačenju, održavanju osobne higijene, kao i obavljanju drugih osnovnih životnih potreba, a onda bi tim sredstvima mogli platiti osobu koja bi sukladno potrebama pomagala supruzi dok ste Vi na poslu. Ovo pravo možete realizirati na način da se obratite nadležnom CZSS, pa će Vas oni dalje uputiti u postupaka u kojemu je potrebno provesti vještačenje u Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a samo pravo se ostvaruje temeljem rješenja CZSS. Bitno je da se ovo pravo priznaje s danom podnošenja zahtjeva ili pokretanja postupka po službenoj dužnosti.

Vašoj supruzi želim uspješno liječenje i što brži oporavak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija