Jump to content

zabrana utakmice


anonimno

Preporučene objave

pitah na jednom drugom forumu, ali mi bas i ne mogu pomoci... naime, dobila sam dodatak ugovoru o radu u kojem mi guraju zabranu trzisne utakmice...

 

e sad, citam zakon... prema zakonskoj zabrani utakmice, radnik ne smije bez odobrenja poslodavca, za svoj ili tudji racun, sklapati poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac, a prema ugovornoj zabrani utakmice, poslodavac i radnik mogu ugovoriti da se odredjeno vrijeme nakon prestanka ugovora o radu radnik ne smije zaposliti kod druge osobe koja je u trzisnoj utakmici s poslodavcem te da ne smije za svoj ili za racun trece osobe sklapati poslove kojima se takmici s poslodavcem...

 

daklem, meni u tom dodatku pise da ne smijem raditi kod direktnih i indirektnih konkurenata mojoj firmi te kod direktnih i indirektnih konkurenata clanicama holdinga (ciji je clan i firma u kojoj sam direktno zaposlena)... i ta zabrana traje dvije godine, oni ce meni isplacivati polovicu moje place, a ako prekrsim ugovor, ja njima moram isplatiti punu godisnju bruto placu ili vise ako zakljuce da sam ih gadno zaj***

 

imam par pitanja:

1. s obzirom da se holding bavi cijelom paletom raznih djelatnosti, je li u skladu sa zakonom da me ogranicavaju na vise razina, a ne samo na konkretno ono sto ja radim?

2. zabrana utakmice vrijedi u slucaju da tko raskine ugovor, ja ili oni?

3. mogu li mi dati otkaz ako odbijem potpisati?

4. sto ako ja otvorim neki obrt ili firmu i registriram xy djelatnosti (medju kojima postoji i neka koja ne konkurira)? jesu li i dalje obavezni placati naknadu?

 

unaprijed zahvalna!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam pravnica, dala bih samo svoje mišljenje.

Nikako ne bih potpisivala takav dodatak ugovoru o radu, jer vas u najmanju ruku mogu zezati i mahati njime ukoliko zaista krenete otvoriti svoj obrt, ili želite prijeći kod drugog poslodavca.

Jedna moja kolegica noćima ne spava upravo zbog takvog jednog ugovora, a bila je šef knjigovodstva u bivšem poduzeću (koje se ne bavi pružanjem knjigovodstvenih usluga) , sada joj prijete tužbom i velikom ugovornom kaznom.

Ukoliko radite na poslovima koji su traženi, profesionalno obavljate svoj posao, ili ste čak u mogučnosti krenuti samostalno u poslovne vode, nemajte straha. Ovako ste vi u prednosti, zašto biste dopustili da vas ograničavaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija