Jump to content

Postupak u gruntovnici


Ribarica

Preporučene objave

Molim sve koji imaju iskustva s postupkom provedbe diobnog ugovora u gruntovnici kako ne bih ponovo izgubila vrijeme zbog formalnosti postupka, a stvar je naravno hitna. Moram riješiti stambeno pitanje, barem pokušati, za svoju šesteročlanu obitelj, a već šest godina samo gradimo kuću od papira i papirologije. Ja i moji suvlasnici pokušavamo sami provesti postupak jer smo naprosto bez novaca za odvjetnike, pogotovo što spora nema nikakvoga i svima nam je u interesu. Pitanja su sljedeća:

1. U brošuri gruntovnice piše naslov: DIOBA ILI RAZVRGNUĆE SUVLASNIŠTVA. Da li je to isti postupak ili se vodi pod dva Z?

2. Piše samo da je potreban diobni ugovor? Koja je svrha sporazuma o razvrgnuću suvlasništva i suglasnosti o otpisu? Da li sporazum o razvrgnuću suvlasništva treba ovjeriti ili samo suglasnost o otpisu?

3. Da li su sve ugovorne strane iz diobnog ugovora podnositelji prijedloga za provedbu istog?

4. Može li se sklopiti diobni ugovor s izvanknjižnim stjecateljima, a ako može uzima li gruntovnica isti dan prijedloge, tj. prijedlog stjecatelja s prvenstvenim redom?

5. Ako se može sklopiti diobni ugovor s izvanknjižnim stjecateljima da li u privitku prijedloga za provedbu diobnog ugovora treba priložiti izvornik njihovog kupoprodajnog ugovora ili je dovoljna kopija? Da li još neka isprava? Treba li u prijedlogu navesti da je prijedlog za uknjižbu stjecatelja već predan pod određenim Z?

Hvala svima na pomoći.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može biti i sporazum o razvrgnuću suvlasništva, bitno je da svi ovjere potpise, dovoljno je da jedna od stranaka potpiše prijedlog, možete sklopiti ugovor sa izvanknjižnim stjecateljima ali morate priložiti u izvorniku njihove ugovore, ako je prijedlog već predan za njih možete i nemorate navesti pod kojim Z.

Toliko, samo niste skroz jasni jer ako je riječ o kući najbolje bi bilo izvršiti etažiranje jer ne možete se knjižiti kao 1/1 vlasnici na posebnim dijelovima kuće dokle god nije etažirana odnosno podijeljena na posebne dijelove - cjeline (stanove, katove).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija