Jump to content

Odseliti pa se rastati ili prije razvod?


Hopeless

Preporučene objave

Suprug i ja živimo 18 godina u braku. Imamo dvoje djece(15 i 17 godina). Živimo u stanu na koji sam ja imala stanarsko pravo i sada je stan u otkupu. Hipoteku otplaćujem ja. Brak je već godinama u komi i nema prave komunikacije, a u nešto više od posljednjih godinu dana uopće je nema. Problem je u tome što me ne prihvaća kao punopravnog člana obitelji, gotovo nikad ništa nismo zajednički planirali (a i stvari koje smo uspjeli zajednički napraviti prolazile su kroz mukotrpne faze svađa, šutnji i pregovora), vrlo smo rijetko izlazili, jednako tako mogu reći da nemamo ni pravih zajedničkih prijatelja. Optužuje me da nikad ništa ne dajem i ne doprinosim u kuću, što nije istina (plaćam hipoteku za stan, sve režije, stambenu štednju, putne i ostale troškove za djecu i njihovu školu, a otplatila sam i auto; dok je on istovremeno imao skriveni štedni račun koji sam slučjano otkrila). Preljub nije u pitanju - ni on ni ja nememo vezu sa strane, barem tako vjerujem. Sada sam naslijedila novac koji bi mi mogao omogućiti da se rastanem i osamostalim. Vezano uz to imam pitanja:

1. Djeca su se prošle godine izjasnila da ipak žele ostati s ocem. Može li se sud s tim složiti ako moj suprug radi na terenu (iako svaku večer dolazi kući), a ponekad radi i noćne smjene, do sada nije nikada išao u školu pitati za djecu (osim dva puta prošle godine kada smo upali u tu veliku krizu i to sam mu predbacila) ili se ipak mogu izboriti za to da djeca budu sa mnom?

2. Vrijedi li se boriti za pravo da ostanem u stanu, a on da se seli van (jer on odbija i pomisao na to, pogotovo otkad sam dobila nasljedstvo, tjera me van - a s druge strane kaže da mu je dobro i ovako kako sada živimo; uz besplatnu kuharicu i spremačicu koju u meni ima nije ni čudo)?

 

3. Ako kupim stan novcem od nasljedstva, i tek onda pokrenem brakorazvodnu parnicu, može li on polagati pravo i na taj stan u diobi imovine?

4. Imam li u tom slučaju, ako kupim stan, više mogućnosti da dobijem djecu?

5. Ako me isplati prije brakorazvodne parnice i taj novac dodam pri kupovini stana, može li u tom slučaju tražiti pravo na dio vlasništva ili možemo prije same brakorazvodne parnice otići javnom bilježniku ili advokatu da potpišemo ugovor u kojem se on odriče prava na to?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga gospođo, znam da vam nije lako, ali odite u odvjetnika na savjetovanje. Novac koji nasljedite je samo vaš i nije dio bračne stečevine, ali ako kupujete stan svejedno se savjetujte s odvjetnikom da ne bi poslje bilo...tu ušteđevinu koju ima vaš muž e to je najvjerojatnija bračna stečevina i prilikom razvoda naznačite i taj njegov tajni račun.

Ja ne bi prepustila stan suprugu tek tako. Zasigurno je da i vi imate prava na stan u najgorem slučaju na pola stana. Bilo bi jednostavnije da djeca ostanu s vama živjeti u tom stanu ali ako ne žele ne može ih se prisiljavati. Dogovorite se s njim, pustite vi to nasljedstvo, vi s njim podijelite bračnu stečevinu , a to što ste vi nasljedili neke novce, njega se ne tiče.

Ne znam da li sam pomogla, ali sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala agentu. Zanima me postoji li mogućnost da dokažem da sam roditelj koji će se bolje brinuti za djecu, i postoji li mogućnost da sud zanemari njihovu odluku, iz razloga što suprug ima takvo radno vrijeme koje nije pogodno, dok ja radim u školi i više vremena od njega provodim kod kuće. Ujedno češće pratim što i kako rade u školi (redovito idem na informacije), odvozim ih i dovozim kada izlaze van. U ovoj (tinejdžerskoj) dobi mislim da se povode za mišljenjem da će im s njim biti "labavije". Alimentacija nije u pitanju, već njihovo dobro.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija