Jump to content

Rušenje suhozida na tuđem zemljištu


LukaKa

Preporučene objave

Poštovani,

 

Vlasnik sam čestice zemljišta . Susjed koji graniči sa našom česticom zamolio je da mu dopustimo prohodnost preko moje zemlje kako bi dopremao materjal za izgradnju kuće. On je jedan od potomaka nasljednika na susjednoj čestici i nju uživa iako na posjedovnom i vlasničkom listu postoji više posjednika tj. vlasnika.

Susjed je 2018,god. porušio moje suhozide što mu nisam prvotno dozvolili ali je rekao da ce sve dovesti u prvobitno stanje.

Nakon toga doveo je geodetsku tvrtku i nekakve svjedoke kako bi među ostalim izradio elaborat prema kojem je izmjenio smjer međe, prisvojio moj dio zemljišta i sve to katastarski proveo.

Ja taj elaborat nisam potpisao i uložio sam žalbu prema katastru koji je svejedno taj elaborat proveo jer navodno u tom trenutku nije bilo sudskog procesa među nama.

Sada susjed svojata moj dio zemljista i ne želi vratiti suhozide u prvobitno stanje.

Postoji sudska skica iz 1989. iz koje se vidi kako je međa izmjenjena a ujedno postoje i zidovi međaši prema kojima se točno vidi smjer međe i oblik čestica.

Iz svega je vidljivo da je susjed u dogovoru sa geodetom izmjenio među pema svojoj volji i to katastarski proveo prema elaboratu koji je ta firma izradila.

 

Obzirom da postoji više posjednika i vlasnika na posjedovnom i vlasničkom listu zanima me koga treba tužiti za rušenje suhozida na našem dijelu zemljišta te neosnovanu promjenu međe  i što treba napraviti kako bi se katastarska međa vratila onakva kakva zaista treba biti.

Dali katastar zaista moze provesti elaborat na kojeg je uložena žalba prema katastru od vlasnika susjedne čestice na kojoj su urađene promjene u moju štetu (izvadili smo povjesni izvadak sa katastra gdje se vidi da je međa promjenjena na osnovu elaborate koji nisam prihvatio I na kojeg je uložena žalba.)

Ujedno me zanima obzirom da je susjed prouzročio materjalnu štetu a sad će sve to prouzročiti sudske i odvjetničke troškove dali postoji mogučnost da on te troškove snosi u cijelosti.

Unaprijed zahvaljujem!

Luka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija