Jump to content

Kupujem zemljiste - dokumentacija?


anonimno

Preporučene objave

Dakle, kupujem građevno zemljiste. Prodavatelj je 1/1 vlasnik parcele i ima lokacijsku dozvolu za nju. Što sve da ga trazim da pripremi od dokumentacije?

 

Gdje je moguca mina? Da li sam u pravu: ja s kupoprodajnim ugovorom idem u gruntovnicu predati zahtjev za uknjizbu mene kao vlasnika. Oni mi odmah kazu da li je sve cisto i da nema ili ima prepreki za upis. U tom slucaju se osiguram da je sve ok i onda mogu u miru isplatiti vlasniku.

 

Hvala na savijetima!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tražite ga slijedeće:

1. vlasnički list. obratite pažnju na "C" list, gdje se upisuju tereti na nekretnini (npr. hipoteke). poželjno je da tereta nema. ako je upisana hipoteka, jamstvo za dug je zemljište, bez obzira na to tko je vlasnik zemljišta.

2. kopiju njegove osobne iskaznice. podaci moraju biti 100% podudarni.

3. kopiju katastarskog plana, iz kojeg ćete vidjeti da li je to upravo ta parcela (pogledajte si da li imate osiguran pristup, također je važno kako ćete se spajati na vodu, struju, kanalizaciju i telefon).

4. lokacijska dozvola nije previše bitna, ali ako je ishodovana, to je plus. iako ćete morati raditi novu ako vam projekt (građevinu) za koju je ishodovana ne odgovara.

5. nećete s ugovorom na consulting u gruntovnicu. prethodno provjerite gore navedeno. ako sve štima (prodavatelj upisan kao vlasnik 1/1), sklopite ugovor i kod javnog bilježnika ovjerite prodavateljev potpis. plaćanje se u pravilu vrši po ovjeri prodavateljevog potpisa. ugovor u tom slučaju mora sadržavati bezuvjetnu dozvolu prodavatelja da se upišete kao novi vlasnik zemljišta u zemljišnoj knjizi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovjera prodavateljevog potpisa košta oko 60 kuna. troškovi uknjižbe plaćaju se općom uplatnicom u korist državnog proračuna u iznosu od 250 kuna (broj računa vam vjerojatno u gruntovnici stoji na oglasnoj ploči). priložite i kopiju vaše osobne da se vidi da ste hrvatski državljanin. istog dana bi trebalo biti vidljivo da je glede tog zemljišta predan nekakav prijedlog (tzv. plomba), s učinkom da će što se tiče te parcele vaš predmet biti rješavan prvi. a kad će gruntovnica uknjižiti vas kao vlasnika, odnosno o tome donijeti rješenje, ovisi o ažurnosti same gruntovnice (od nekoliko dana do nekoliko mjeseci). ah,da-osim što vlasnički list treba biti onakav kakvog sam ga opisao, uvjerite se da se o zemljištu već ne vodi nekakav postupak. to ćete vidjeti u rubrici "aktivne plombe" u gornjem lijevom kutu vlasničkog lista. ako je rubrika prazna, sve je ok. ako je upisan neki brojček, to nipošto nije ok-morat ćete se raspitati o čemu se radi. pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija