Jump to content

Predbilježba vlasništva i hipoteka


Maxerr

Preporučene objave

Pozdrav! Molim vas pomoć. Hitno mi je

Kupujem jedan stan za 250.000kn na kojem ima hipoteka banke, (dug banke je sada oko 70.000 kn). Banka je dala pismo namjere da će dati brisovno očitovanje ako na račun banke bude isplaćen ostatak duga te smo prodavatelj i ja sklopili ugovor o kupoprodaji po kojem ću 70.000 platiti na račun banke odmah, a ostatak iznosa prodavatelju do veljače 2021. Po tom ugovoru sam upisao predbilježbu vlasništva i uplatio novac na račun banke. Banka je dala brisovno očitovanje i hipoteka je brisana.

Ono što me sad muči je što sam tek uočio jednu odredbu u Zakonu o zemljišnim knjigama i to čl.72.st. 2. u kojoj piše "Bude li predbilježba opravdana, s upisom opravdanja po službenoj će se dužnosti izbrisati svi oni upisi koji su protiv uknjiženoga vlasnika bili dopušteni nakon časa kad je stigao prijedlog na temelju kojega je pravo vlasništva bilo predbilježeno".

Da li to znači da kad ja budem opravdao svoju predbilježbu da će sud vratiti nazad hipoteku koja je brisana?Da li je moguće da će sud brisati upis brisanja hipoteke i vratit hipoteku samo zato šta je to brisano nakon predbilježbe?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemate brige oko toga, ni slučajno vam neće vraćati hipoteku. Odredba na koju mislite možda nije najsretnije formulirana ali nikako ne dolazi do vraćanja hipoteke. I u ranijem Zakonu o zemljišnim knjigama je stajala takva odredba, i sjećam se dok sam radila na sudu na jednom seminaru netko je pitao jednog suca županijskog suda baš slično pitanje, i isti je također rekao da nikako ne dolazi do nikakvog vraćanja hipoteke te ako je nekom odredba sporna tada treba poći od intencije zakonodavca za donošenje takve odredbe. Svrha te odredbe je zaštita osobe koja je upisala predbilježbu da nikakvi upisi nakon njene predbilježbe, a ako je došlo do opravdanja, ne mogu joj ići na teret ili štetu. Brisanje hipoteke zasigurno nije na štetu predbilježenog vlasnika, a vraćanje hipoteke bi bilo na štetu. Brišu se samo upisi, ne i upisi brisanja. Kada bi sud tako postupio i vratio hipoteku time bi došlo do odgovornosti suda ili referenta osobno za štetu nastalu opravdanom vlasniku.

U svakom slučaju, možete biti mirni sigurno, a nikada nisam ni čula da je neki sud tako postupio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija