Jump to content

Susjed ne želi dati pravo služnosti puta


kira nerys

Preporučene objave

Lijep pozdrav, molim vas za savjet...

Darovnim ugovorom od oca sam dobila parcelu građevinskog zemljišta na kojem bih gradila obiteljsku kuću. Problem je što nemam svoj put/izlaz na javni put nego bih do parcele trebala ići preko susjedove parcele, a on mi to ne dozvoljava. Inače, na njegovoj parceli nema nikakvih građevina niti se on njom ni na koji način služi.

E, sad... preko te njegove parcele su desetljećima prolazili vlasnici svih ostalih parcela koje nemaju nikakav drugi izlaz na javni put, uključujući i moju obitelj. Dakle, preko njegove parcele su prolazili traktori, stoka i dr. u vrijeme kada su se ta zemljišta obrađivala kao poljoprivredna i postoji mnoštvo svjedoka koji mogu i voljni su to potvrditi na sudu. U općinskom prostornom planu su obje parcele kategorizirane kao građevinsko zemljište, ali put nikada nije ucrtan.

Ima li smisla tužiti vlasnika zemljišta koji mi ne daje pravo služnosti? Osim prelaskom preko njegove parcele, fizički nije moguće da uopće dođem do svoje.

Jesu li to neki komplicirani sporovi, posebno uzevši u obzir da imam svjedoke koji mogu potvrditi da su se vlasnici okolnih parcela i moja obitelj desetljećima služili prelaskom preko susjedove parcele da bi došli do svojih?

Koji bi okvirno bili troškovi postupka?

Ima li smisla tražiti od općine da ucrta puteve za navedene građevinske parcele u prostornom planu; bili to pomoglo?

Ukoliko i dobijem pravo služnosti sudskim putem, plaćam li susjedu nekakvu naknadu za korištenje puta?

 

Totalno sam neupućena pa vas molim za pojašnjenje i mišljenja.

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako kako ste opisali ispada da bi tražili služnost dosjelošću što je sigurno kompliciraniji, skuplji i dugotrajniji postupak od recimo zahtjevanja od suda da donese odluku o nužnom prolazu iz čl. 191 i 224 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. U tome slučaju će se odrediti da platite naknadu vlasniku poslužne nekretnine. Ovo sa Općinom nema nekog velikog smisla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija