Jump to content

Krivotvorenje isprave


Kiki27

Preporučene objave

Poštovani,

Optužen sam za krivotvorenje isprave. Naime, krivotvorio sam ispravu odnosno diplomu u svrhu zaposlenja. Radio sam kratko - pola godine, na nepuno radno vrijeme te nisam imao nikakve financijske koristi. Dosada nisam kažnjavan. Zanima me što mi predstoji, optužnica je podignuta? Koje su kazne i novčani troškovi. Trenutno sam nezaposlen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravilu, u ovakvim stvarima kako ste ih opisali, ide i prijevara u kompletu. No, bolje za vas ovako.

Znači, radi se o kvalificiranom obliku KD krivotvorenja isprave (radi se o krivotvorenju javne isprave budući je diploma javna isprava) iz čl. 278. st. 3. u vezi st. 1. KZ-a, za koje KD je predviđena kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina. Također KD ovjeravanja neisitinitog sadržaja iz čl . 281. najvjerojatnije st. 1.  KZ-a, za koje je također zapriječena kazna zatvora u rasponu 6 mjeseci do 5 godina.

Po mom mišljenju, kako se radi o prvim KD-ima koja ste počinili, uz priznanje, kajanje, vjerojatno mlađu životnu dob, loše imovinsko stanje - najvjerojatniji epilog bude uvjetna osuda, procjena bi bila 1 godina uvjetno na najmanje 3, a moguće i 4 godine roka provjeravanja. Ukoliko odlučite priznati KD-a, moja sugestija vam je naglasiti imovinsku stranu priče, dakle da ste bili duže vremena nezaposleni, nikako mogli naći posao i onda pokušali na taj način doći do posla. Znate da ste pogriješili i da to niste smjeli, ali eto u oskudici, čovjek često biva sklon donositi loše odluke. Na taj način, po meni, nema šanse za bezuvjetnom zatvorskom kaznom.

Vezano za troškove postupka, kako se neće provoditi nikakva vještačenja (prema vašem opisu slučaja), troškovi budu samo oni paušalni, nekih par stotina kuna, no ukoliko vam to predstavlja problem, možete tražiti sud da vas oslobodi i te obveze, pa će sud odlučiti uvidom u vaše imovinsko stanje.

Također, ukoliko se odlučite na priznanje, možete pokušati s DORH-om postići dogovor i tražiti sud donošenje presude na temelju sporazuma, u kojem slučaju će sve biti riješeno na jednoj raspravi pred sudom. Ukoliko želite, možete se i odreći prava na žalbu, pa vam presuda postane pravomoćna danom odricanja (u tom slučaju danom donošenja), i prije vam krene teći rok provjeravanja iz uvjetne osude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To vam dolazi kao bitan segment kod uvjetne osude - znači iz ovog mog primjera, sud bi vas osudio na 1 godinu zatvora, koja se međutim neće izvršiti (nećete u zatvor) ukoliko u roku od 3 (ili 4) godine ne počinite novo kazneno djelo.

Znači, dobivate žuti karton za određeno vremensko razdoblje nakon čega se on briše.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto, dobra je bila procjena.

Recite, jel vam to izdan kazneni nalog? Presuda kojom se izdaje kazneni nalog? Ukoliko je tako, možete prigovarati nalogu, i onda se čitava stvar seli na sud (ali time ujedno dižete i troškove postupka), a ukoliko se slažete s time, nemojte prigovarati i protekom roka od 8 dana presuda postaje pravomoćnom, pa počinje i rok provjeravanja. Za broj računa za uplatu možete se obratiti kaznenoj pisarnici.

Troškovi su mi možda malo previsoki, čak i za stjecaj, ali što je tu je.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To onda znači još uvijek nije presuda već optužnica u kojoj je predložena kazneno-pravna sankcija, pa vam se optužnica dostavlja na odgovor, kojeg niste dužni dati. Naime, sud sad prvo mora provjeriti je li optužnica DO-a u redu te je potvrditi prije negoli stvar može doći u fazu rasprave.

Naknadno će vam doći rješenje o potvrđivanju optužnice te poziv na raspravu. Možete pokušati, kako sam naveo u svom prvom postu, s DO-om postići dogovor pa tražiti donošenje presude na temelju sporazuma ukoliko to želite i ukoliko DO pristane na to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Do toga može doći prije, na sjednici optužnog vijeća, koja će uslijediti nakon isteka roka za davanje odgovora na optužnicu (ovo što vas sada traže).

Na samoj raspravi to se više neće moći, ali uz priznanje i suglasnost glede sankcije, sud donosi ono što se smatra konsenzualnom presudom.

Znači, u oba slučaja, morat ćete na sud jednom, samo je prvi slučaj nešto brži od drugog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za sporazum morate imati i drugu stranu, dakle DORH. Oni na to mogu pristati, ali nemaju obvezu, no ne škodi probati.

Znači, DORH-u možete, već u ovoj fazi, predložiti da postignete sporazum oko krivnje i svega o čemu treba odlučiti (sankcija, troškovi i sl.), sastavite tu izjavu (to vam na DORH-u sastave), potpišete i tada se već u fazi optužnog vijeća, koja će sad prva uslijediti (i zbog koje vas traže odgovor na optužnicu), može donijeti presuda.

Ukoliko ne želite tu opciju ili DORH ne pristaje, onda će nakon potvrđivanja optužnice na optužnom vijeću, biti sazvana rasprava, pa tamo nakon što priznate djelo, postupak bude gotov.

Znači, prednost sporazuma je brže okončanje postupka, jer računajte kako će i između optužnog vijeća i rasprave također proteći par mjeseci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija