Jump to content

Propuštanje vozila-prednost prolaza


anonimno

Preporučene objave

Molim Vas savijet Imao sam prometnu nesreću na križanju! Vozeći se ulicom koja je obilježena i podjeljena na dva kolnika naletio sam i udario u vozilo koje je skretalo iz glavne ulice tj.ulice s prednošću prolaza u moju ulicu ali je križanje (sijeklo skračenim lukom) tj. prelazeći preko mog voznog traka. Udarac se dogodio na mom kolniku metar do obilježene crte gdje bih se ja trebao zaustaviti i propustiti vozila s prednošću prolaza!

Udario sam ga svojom lijevim predjim krajem po njegovoj sredini, nakon mog kočenja koje je po izmjeri bilo 8 metara po mokom kolniku. Okrivljenik sam po članu 57.st 7 i 8.,ZOSPC-a. Postoje slike policije koje dokazuju (krhotine) točno mjesto gje se to dogodilo! Ne osjećam se kriv ali mi sudac kaže da sam jesam . Zanima me dali postoji koji pravni detalj o tome. Napominjem sudar se dogodio na mom kolniku metar prije glavne ceste! Dali sudac može presudu bazirati na pretpostavci da se ja nebi mogao zaustaviti zbog neprilagođene brzine da nije došlo do udarca na mom traku! Hvala! i kako da se branim!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprostite ako nisam jasno objasnio! Ovako :

Imao sam prometnu nesreču na križanju!

Vozeći se ulicom koja je i podijeljena na dva kolnika obilježena punom bijelom crtom za dva smijera naletio sam i udario u vozilo koje je skretalo iz glavne ulice(tj.ulice s prednošću prolaza) u sporednu (tj ulicu pokojoj sam ja dolazio).

Skretanje je obavio tako da je skrenuo (skračenim lukom) na lijevu stranu preko mog traka bez žmigavca želeći doći na svoj.

Udar se dogodio na mom kolniku metar do obilježene pune crte koja označava mjesto gdje se trebam zaustaviti da bi propustio vozila s prednošću prolaza! (do kojeg ja u tom trenutku još nisam stigao).

Udario sam ga svojim lijevim prednjim krajem po njegovoj sredini. Policija je bila na uviđaju izmijerili su trak mog kočenja koji je po izmjeri bio 8 metara Cesta je bila mokra. Okrivljenik sam po članu 57.st 7 i 8.,ZOSPC-a. Postoje slike policije koje dokazuju (krhotine) točno mjesto gdje se to dogodilo! Ne osjećam se krivim po tom članu ali mi sudac kaže da po njemu jesam.

Zanima me dali postoji koji pravni detalj o tome? Napominjem : Sudar se dogodio na mom traku metar prije crte koja se nalazi isped pješačkog prolaza i glavne ceste! Dali sudac može presudu bazirati na pretpostavci da se ja ne bi mogao zaustaviti zbog neprilagođene brzine. Kako se braniti? Na saslušanju sam rekao da se ne osjećam krivim za taj prekršaj već zato što nisam pretpostavio da bi on mogao skrenuti preko mog traka i što nisam prilagodio brzinu uvijetimana cesti zbog skliskog i mokrog kolnika-jer moja reakcija stiskanja kočnice je bila automatska i time mislim da sam dobio još veće ubrzanje !

Neznam dal ima kakve koristirnapomenut to štonjegovo vozilo nije bilo registrirano!!

Još jednom hvala na saslušanju i savjetu!

 

http://www.geocities.com/mpavecic/PB300026.JPG

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

sad je jasnije...

 

ne valja ta presuda nista, ne moze on optuzenog po propisima o prednosti prolaska osudjivati zbog neprilagodjene brzine niti moze pretpostavljati da se ti ionako ne bi zaustavio, za takav zakljucak mora imati uporiste u nalazu vjestaka, a ne ovako od oka, a i onda bi bilo diskutabilno tko je kriv.

 

jel ti stiglo rjesenje?

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Javit ću se!

 

necu biti tu, zato slusaj sada:

 

ako je bilo tako kako kazes, ako si ga udario u svojoj traci, policija je jako zabrljala.

 

trazi prometnog vjestaka da odredi mjesto udara. ako kaze da je bilo u dubini tvoje prometne trake, brani se tako da se nesreca nije dogodila zbog nepropustanja vozila koje se kretalo cestom s prednoscu prolaska jer se nesreca uopce nije ni dogodila na toj cesti, vec na sporednoj cesti i u tvom prometnom traku.

 

ako ti poslije toga bude spominjao neprilagodjenu brzinu, kazi da se od vozaca ne moze traziti da predvidja protupropisne postupke drugih vozaca, sto prelazak na prometnu traku namijenjenu vozilima koja nailaze iz drugog smjera je.

 

ako te ipak osudi, svakako se zali!

 

eto, sretno.... i btw, 8 metara kocenja nije problem, problem je u ostecenjima, iz toga ce se znati koliko si vozio i jesi li se mogao zaustaviti prije raskrizja, no tu ti ne mogu pomoci jer nisi opisao stetu (a i da jesi, tesko bi bilo, trebalo bi vidjeti slike)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Nisam se zahvalio za savijet, rasprava je odgođena zato što druga strana nije došla ! Nova je zakazana za 20.02 2007. Siguran sam da se to dogodilu u dubini moje trake sudac mi je pokazao slike i tamo se to vidi!

Ali u među-vremenu sam dobio rješenje od Grawe osiguranja da me smatraju krivim i ne žele mi isplatiti odštetu za koju sam podnio zahttjev ccc 13.000 kn!

Imam osubu molbu ako može ! preporuka za dobrog odvjetnika - mislim da ovo nije u mojoj domeni! Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija