Jump to content

alimentacija, molim pomoć!


abcd

Preporučene objave

Pitanje nepriajvljenih prihoda se uvijek povlači uz pitanja o uzdržavanju. Radi se o kategoriji prihoda koju je vrlo teško dokazati. U pojedinim situacijama se takvom tužbom može postići potpuno krivi efekt.

Dat ću Vam primjer:

Obveznik plaćanja uzdržavanja iznajmljuje kat kuće podstanarima. Vi uspijete nekim čudom dobiti pismenu izjavu podstanara da su podstanari i da to plaćaju određeni iznos. A na sudu, obveznik dobije simpatije suda jer izjavi da se radi o privremenoj aktivnosti na koju je bio prinuđen jer je imao iznenadne troškove, htio je na vrijeme platiti uzdržavanje svom djetetu i sl. Nakon toga prekida s izdavanjem, starim podstanarima daje otkaz, nalazi nove, kojima zaprijeti da ne smiju davati nikakve izjače - čak što više, zato će im dati jeftinije stan i sl.

Ne morate biti mnogo kreativni da ovakvih situacija iz praksi sami kreirate koliko Vam volja.

 

Slična je sitaucija s radom na crno u firmi, dobivanjem plaće na ruke i slično. To su jednostavno kategorije koje je teško dokazati.

Jednostavno se mogu dokazati ako obveznik vozi mercedes, koji je kupio ove godine a nezaposlen je. No, takvi obično auto prepišu na nekog svog i slično.

 

Ukratko, da ne pišem previše..materijalni dokazi su ključni u ovakvom postupku. Imate li ih?

Potom, drugi ključni detalj su povećane potrebe djeteta. Ako djetetu nisu povećane potrebe, sud će teško ili dvojbeno dosuditi povećanje.

 

Najbolje rješenje u ovakvim situacijama je uvijek ako se roditelji mogu dogovoriti i samovoljno obveznik da uplati više ako ima više, ili kad ima više. To su rijetke situacije, ali ih ima. Može li Vaša biti takva?

 

Svako dobro

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, razumijem..

..nemam dokaza o njegovim neprijavljenim prihodima, a ne bih to pitanje niti potezala..

Zanima me samo da li dijete moze dobiti veci iznos alimentacije od 700 kn, sad kad je napunio 13 god. (usao u pubertet, prerasta odjecu i tenisice svakih 15 dana, u zadnja 2 mjeseca sam mu kupovala hlace 4 puta, jer jednostavno izraste....). Nacula sam i nesto o novom Obiteljskom zakonu, po kojem je navodno min. al. za trinaestogodisnjake 1000 kn?? Prilikom razvoda, prije 2 god, bivsi suprug je izjavio da mu je placa oko 4000 kn, nema druge djece koju uzdrzava, osim naseg zajednickog sina, te me zanima ima li osnove da mu sud sada odredi vecu alimentaciju.

Hvala Vam na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče nacrta novog Obiteljskog zakona, ja ga pozdravljam u dijelu koji se tiče osiguravanja naplate uzdržavanja. No, smatram da ipak u tom dijelu ne donosi bitne novosti. I sada postoji jasno iskazana obveza uzdržavanja, ali ne postoji efikasnost u provođenju osiguranja naplate. Sprovedba alimentacijskog fonda bi bila mnogo bolje rješenje. No, sama naplata kod Vas, koliko vidim nije problem.

Mišljenja sam da je razlog za to i kod nas nesretno vezanje uzdržavanja uz postotke. Zbog toga sigurno i oni koji mogu dati više pokušavaju na svaki način smanjiti svoj oporezivi dio, a povećati dio koji dobivaju na crno i sl.

Da je zakon uređen kao u zapadnim zemljama, gdje je iznos fiksan i gdje postoji definiran i maksimum uzdržavanja, vjerujem da ne bi bilo problema. Ne znam koliko iznosi sada, ali zadnja informacija koju imam je da iznos uzdržavanja u njemačkoj iznosi 218€ (odmah se ograđujem ako sam pogrijšio iznos) i vezan je uz minimalnu plaću tamo. Pošlo se od toga da su potrebe djece bar približno iste (izuzete su potrebe djece s posebnim potrebama, bolesne djece i sl.). I ja se slažem s tim. Apsurdno je da netko tko ima plaću 20.000 kn (daj Bože da je to prosjek) mora za za klinca plaćati 4-5.000 kn, a Vaš bivši partner 700 kn za dijete istih potreba. Ja sam čak sklon mišljenju da bi sami skrbnici (uglavnom majke) trebali iznistirati na takvim izmjenama, jer potrebe djece su, budimo relano, približno iste. Kao što kod obveznika uzdržavanja postoje osobe iz gore navedenim primjera s mercedesima a nezaposleni, tako i kod skrbnika postoje oni koji prikažu da su djeca takvih potreba da bi se i sam dvor kraljice Elizabete zabrinuo da ima takvog člana u obitelji, jer tko će to sve isplaćati. Bilo je situacija gdje skrbnik navede (iskreno mi veli da to nije istina, ali da jednostavno želi prikazati tako) da dijete ide na balet, da se bavi s dva sporta, svira instrument, uči dva jezika u privatnim školama, ide na školovanje u Englesku i da su mjesečne potrebe 9.000 kn. To su sve ekstremi koje bi zakon morao onemogućiti i s jedne i druge strane. Ja tu govorim o potrebama, a ne o tome da li onaj tko može više treba il ne treba dati više. Zakon se ne smije baviti 'slobodnom voljom' nego potrebama koje moraju biti zadovoljene.

Austrija npr. ima fiksne postotke:

# 16% godine 0-5

# 18% godine 6-10

# 20% godine 11-15

# 22% godine 15+

Vezanje uz prosječnu plaću, a ne uz minimalnu ugrožava one koji doista imaju minimalac. Tako već u nacrtu postoji apsurd: ovrhom mora ostati minimalno mislim 1450 (ili nešto manje) kn, a uzdržavanje npr. može iznositi 1000 kn. To su dvije proturječnosti za onog tko ima npr. 2200 kn. No, mnogima promiče mogućnost da se uzdržavanje odredi i manje od iznosa definrianog u prijedlogu, ali ne manje od 50%. To bi, čini mi se bilo oko 400-500 kn.

Što se tiče Vašeg pitanja, vjerojatno ste upoznati da se kod određivanja uzdržavanja uzima u obzir nekoliko kategorija:

- potrebe djeteta

- standard roditelja (dijete ne bi trebalo imati ni niži, ni viši standard od obveznika uzdržavanja)

- mogućnosti obveznika

- mogućnosti skrbnika

- činjenica da skrbnik dobiva dječiji doplatak (to obično svi zaborave, ali i to je novac za dijete - samo iz državne blagajne)

- potrebe uzdržavanja obveznika prema drugim članovima

 

Sad si možete staviti na papir:

da li obveznik mora uzdržavati još neko dijete?

da li obveznik mora uzdržavati roditelje? (po obiteljskom zakonu i to je obvezan, ako postoji potreba)

da li mu je standard života u skladu s primanjima? (kakav auto vozi, da li ima više stanova (jedan stan se uvijek uzim akao osnovna potreba..osim ako nije u pitanju ekstremno luksuzan stan) i sl.

- da li do sada redovno ispunjava svoju obvezu?

 

Vi najbolje možete dati odgovore na ta pitanja. To će Vas pitati svaki odvjetnik ako ga angažirate u postupku povećanja uzdržavanja.

Stoga, nitko Vam ne može dati konkretan odgovor: možda i dobijete povećanje, a možda i ne. To je, vjerujte realan odgovor, bez lažnih obećanja)

 

p.s.

nemojte ipak pretjerivati: u dva mjeseca hlače četiri puta. Ipak ste malo pretjerali. Još nisam čuo da neko dijete preraste hlače za dva tjedna. Da u pubertetu djeca rastu 'kao iz vode' je poznato...ali Vaš sin onda stalno stoji u vodi :-) (ne zamjerite mi na opasci, malo šale ne škodi, zar ne?)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija