Jump to content

Pričuva prihodi i rashodi


Appolo Cind

Preporučene objave

Poštovani,

s obzirom da nam je na zgradi stanje u zadnjih 10 mjeseci od 5k plusa doslo do 16k minusa, tražio sam da nam se pošalju ukupni prihodi i rashodi na zgradi od strane tvrtke predstavnika stanara. Nakon što nam je navedeno izvješće dostavljeno primjetio sam da u stavkama rashoda se navode troškovi ovrhe za dugove suvlasnika koji nisu redovito plaćali pričuvu. Također je jedan od najvećih razloga duga neplaćanje pričuve od strane suvlasnika koji zapravo čine cca 90% duga zgrade. Zar ne postoji način da se prije reagira na takve situacije i ovrše računi prije nego dođu do tog iznosa?

Zanima me da li je zaista moguće i legalno da troškove odvjetničkih ureda za ovrhe plaćaju svi ostali suvlasnici za dugove koje su napravili samo neki od njih (troškovi  navedeni u rashodima zgrade)? Također su neki od troškova za sanacije šteta jednostavno preveliki. Da li postoji neka mogućnost da se po tom pitanju nešto napravi?

Hvala unaprijed,

lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 35 minuta, Appolo Cind je napisao:

u stavkama rashoda se navode troškovi ovrhe za dugove suvlasnika koji nisu redovito plaćali pričuvu.

Ovo je sasvim ispravno, jer troškove ovrhe mora predujmiti ovrhovoditelj, a kasnije se isti naplaćuju od ovršenika.

Prije 36 minuta, Appolo Cind je napisao:

Zar ne postoji način da se prije reagira na takve situacije i ovrše računi prije nego dođu do tog iznosa?

Bitno je da nemate zastare pri pokretanju ovrhe. A ukoliko bi se ovrhe pokretale za svaku nepodmirenu mjesečnu obvezu na ime pričuve tj. ukoliko bi bile češće nego li su sada, to bi značilo da bi i troškovi ovrhe bili veći.

Prije 37 minuta, Appolo Cind je napisao:

Zanima me da li je zaista moguće i legalno da troškove odvjetničkih ureda za ovrhe plaćaju svi ostali suvlasnici za dugove koje su napravili samo neki od njih (troškovi  navedeni u rashodima zgrade)?

Da, jer ako Vi kao ovrhovoditelji ne predujmite troškove ovršnog postupka, tada se on neće ni pokrenuti ili će se pokrenuti, pa kasnije obustaviti.

Prije 39 minuta, Appolo Cind je napisao:

Također su neki od troškova za sanacije šteta jednostavno preveliki.

Ovakve poslove obavljaju ovlašteni davatelji usluga, a koji za navedene poslove moraju ispostaviti račun. Nadalje, na račun se može uložiti prigovor, ukoliko niste zadovoljni sa njegovom specifikacijom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija